'Beslenme Dostu Okul Programı' eğitimi

Milli Eğitim Bakanlığı Öğrenci İşleri ve Sosyal Etkinlikler Grup Başkanı Ertuğrul Geçgil, obezite ile mücadele konusunda Bakanlıkların ne kadar kararlı ve istekli olduğunun, kantin genelgesi yayımlandıktan sonra bir kez daha görüleceğini bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2013 13:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
'Beslenme Dostu Okul Programı' eğitimi

Türk Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı tarafından, ''Beslenme Dostu Okul Programı'' kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan ve 81 ilden katılan il eğitimcilerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantının açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Öğrenci İşleri ve Sosyal Etkinlikler Grup Başkanı Geçgil, Milli Eğitim Bakanlığının, Sağlık Bakanlığı işbirliğinde, bir protokol kapsamında ''Beslenme Dostu Okul Programı''nı yürüttüğünü belirtirken, iki bakanlığın ortaklaşa bir çok proje ve programda güzel, verimli ve uyumlu çalıştığını söyledi.

Okullarda obezite ile mücadelede beslenme dostu okul programı ile fiziksel düzenli aktivite alışkanlığının kazandırılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Geçgil, bu kapsamda eğiticilerin eğitimini de çok önemsediklerini ifade etti.

İki bakanlık arasında Beslenme Dostu Okul Programı protokolünün 2010 yılında imzalandığını belirten Geçgil, 2010 yılından bu yana sadece 1048 okulun bu program kapsamında sertifika almaya hak kazandığını söyledi. Geçgil, ''Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 61 bin okul olduğunu düşünürsek sayının ne kadar yetersiz düzeyde olduğunu açıkça görüyoruz'' dedi.

-Kantin genelgesi

2011 yılında yürürlüğe konulan kantin genelgesi ile kantinlerde satışı yapılabilecek ürünlerin belirlendiğini hatırlatan Geçgil, Sağlık Bakanlığı'nın yeni önerileri doğrultusunda genelgede değişiklikler yaparak yeni bir genelge yayımlamayı planladıklarını, yetişebilirse 2013 yılı içinde, yetişemezse 2014 yılı başlarında bu genelgenin yayımlanacağını söyledi. Geçgil, ''Özellikle obezite ile mücadele konusunda Bakanlıkların ne kadar kararlı ve istekli olduğunu genelge yayımlandıktan sonra bir kez daha görmüş olacağız'' dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın e-okul sistemi içerisinde tüm öğrencilerinin kişisel gelişim dosyalarının, boy ve kilolarının kayıt altında tutulduğu bir bölüm olduğunu anlatan Geçgil, buradaki veriler kullanılarak, Türkiye'nin obezite haritasını çıkartılmasına ve Beslenme Dostu Okul Programından ne tür kazanımlar elde edildiğini izlemeye imkan sağlanabileceğini ifade etti.

- Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Dr. Yardım

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Dr. Nazan Yardım da obezite oranlarının 6-10 yaş çocuklarda yüzde 6,5, 20 yaş üstünde diyabet sıklığının yüzde 12 olduğunu belirtirken, 6-11 yaş çocukların yüzde 60'ının düzenli egzersiz yapmadığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün okullarda sağlıklı beslenme ortamlarının yaratılması, beslenmeyle ilgili bilgi ve danışmanlık verilmesi ve fiziksel aktivite programlarının daha düzenli hale getirilmesini tavsiye ettiğini anlatan Yardım, obezitenin önlenmesinde hedef kitle olarak çocuk ve gençlerin çok önemi olduğunu, bu kapsamda okullarda sağlıklı beslenmenin teşvik edilmesi gerektiğini bildirdi.

Okullarda beden eğitimi derslerinin yanı sıra en az günde 20 dakika fiziksel aktivite derslerinin konulmasının önemli olduğunu vurgulayan Yardım, 2025'e kadar obezite ve diyabetteki artışın durdurulmasının hedeflendiğini, bu kapsamda hedef kitle olan çocuk ve gençlerde farkındalık sağlamak, onları bilinçlendirmek ve obeziteyi engellemek için öğretmenlere büyük iş düştüğünü kaydett

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber