Maketle konut alırken dikkat!

Haber Giriş : 18 Nisan 2006 12:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de özellikle son iki yıldır artan gayrimenkul talebi, başta bankalar ve müteahhit firmalar olmak üzere birçok kesimin iştahını kabartıyor.

Piyasa uzmanları, dünyadaki büyük likidite krizlerinin gayrimenkuldeki çılgın alımların ardından ortaya çıktığı konusunda birleşiyor. Son olarak Garanti Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Kürşat Tuncel de bu konuda bazı sistemik risklere dikkat çekti.

Fiyatlar henüz inmedi

Gayrimenkul sektöründe spekülatif taleplerde bir durulma hissedildiğini ancak fiyatların henüz makul seviyelere inmediğini belirten Kürşat Tuncel, arsa bulanın müteahhitliğe soyunduğunu belirterek, banka kredileriyle ağırlıklı olarak iki sene sonra teslim edilmek üzere maket üzerinden satışların gerçekleştiğini vurguladı. Bu sistemin sağlıklı olmadığını belirten Tuncel, 'İnsanlar bankalardan kredi kullanarak müteahhitlere peşin ödemede bulunuyor. Bu açıdan bakıldığında sistem tamamen müteahhite güven üzerine kurulu' dedi. Mevcut sistemde, bütün riski alıcıların ve bir miktar da kredi veren bankaların taşıdığını kaydeden Tuncel, 'Zamanında teslim edemeyenler, eksik teslimat gerçekleştirenler olacak. Sektörde talep artışıyla birlikte tecrübesiz birçok firma ortaya çıktı. İki yıl neler getirir bilinmez, ama iki-üç şirketin sebep olacağı bir olumsuzluk sistemin tamamına zarar verebilir' dedi.

'Bankalar da risk altında'

Şu anki yoğun talebe karşılık iki yıl sonraya yayılan teslimatların zamanında yapılamaması ve bir takım güçlüklerin ortaya çıkması halinde, sadece alıcının değil, bankacılık sektörünün de bundan olumsuz etkileneceğini kaydeden Tuncel, 'Çünkü bazı bankalar yüzde 100'lere varan krediler sağlıyor. Şu an varsayımlar teminat değerinin yükseleceği ve talebin devam edeceği üstüne kurulu. Yurtdışındaki rating kuruluşları da konut kredilerinin izlenmesi gerektiği yönünde sinyaller veriyor. Dolayısıyla talep devam ettiği ve fiyatlar yükseldiği sürece çark döner, ancak konjonktürde duraklama olması, ikinci el satışların artması ve öngörülen şekilde talebin artmaması halinde zincirleme sorunlar doğacak' dedi.

Kuveytlilere özelleştirmeyi öğreteceğiz

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Türkiye'den teknik ve hukuki yardım isteyen Kuveyt'in Özelleştirme İdaresi'nin kuruluşunda yardımcı olacak

ÖzelleŞtİrme sürecine yakında başlayacak olan Kuveyt, Türkiye'deki özelleştirme organizasyonu ve uygulamalarını başarılı bularak, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan teknik ve hukuki destek istedi. İlk özelleştirme uygulamalarını 'petrol ve petro kimya' sektöründe başlayacak olan Kuveytli yetkililerin, bu amaçla rafineri idaresi oluşturdukları ve buradaki organizasyonu daha da genişleterek, diğer sektörlere de aşamalı olarak yayacakları belirtiliyor.

Özelleştirme tecrübesi bulunmayan Kuveyt'in, nihai olarak özelleştirmeden sorumlu bir kurumsal yapılanmaya gitmeyi planladıkları ve bu çerçevede de Türkiye'yi en iyi model olarak belirledikleri ifade edildi.

Yatırım bankası

Bu arada Kuveyt'in en büyük yatırım şirketlerinden Kuveyt Global Investment House'un, Türkiye'de bir yatırım bankası kurmak amacıyla teknik araştırma çalışmalarına başladığı öğrenildi. Ayrıca Halk Bankası'nın özelleştirilmesiyle yakından ilgilenen Dubai Yatırım Grubu'nun ise Türkiye'ye teknik inceleme heyeti göndereceği öğrenildi.

Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber