Baykal: 9 bin işgünü çalışarak emekli olmak hayal

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Nisan 2006 16:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TBMM'de görüşülmekte olan sosyal güvenlik reformu ile ilgili eleştirilerde bulunurken, "9 bin işgünü çalışarak emekli olma düşüncesi, bir hayaldir" dedi.

Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, sosyal güvenlikle ilgili düzenlemeleri eleştirdi. Türkiye'nin yakın geleceğini ciddi şekilde etkileyecek çok önemli düzenlemeler getirilmek istendiğini kaydeden Baykal, "Maalesef TBMM, bu kanunun konuşulmasını değil konuşulmamasını, anlaşılmasını değil anlaşılmamasını öngören bir yaklaşımın etkisi altına sokulmuştur" dedi.

İktidarın, TBMM Genel Kurulu'nda, söz konusu düzenlemeleri tek tek görüşmek yerine 30 maddeyi birlikte görüştürerek oylama yolunu seçtiğini belirten Baykal, "Madde başına 15-20 saniye konuşma hakkı verilecek. Bu demokrasi mi, düşünceye saygı mı, katılımcılık mı, parlamentoya saygı mı" diye konuştu.

İktidarın anlayışı doğrultusunda TBMM'den çıkan pek çok konunun ya Cumhurbaşkanı'ndan, ya da Anayasa Mahkemesi'nden döndüğünü savunan Baykal, şöyle devam etti:

"CHP Meclis'te olmasa, bunların çıkaracakları kanunlar Türkiye'yi allak bullak edecek. Bırakın da konuşalım. 4 saatte değil de 14 saatte çıksa ne olacak? Meclis'te üçte iki çoğunluğunuz var. Bu kanunun çıkmasını engellemek mümkün olabilir mi? Bakın bizi konuşturmadınız, Meclis'in etrafı binlerce kamu görevlisi tarafından kuşatılmış durumda. Sen yaptığın iyiliği anlat, ben de yanlışı, millet görsün.

Bu tasarı nereden geliyor; IMF gönderdi. İki sene ayak sürüdü, yapılmadı. Sonra, 'daha fazla uzatma, uzatırsan ilişkiler askıya alınır' dediler, bizimkiler birden atağa geçti. Biz, bu senaryonun bir piyonu haline gelmediğimizi göstermek için bir karar aldık, 'kanunun tümü üzerindeki görüşmeler sırasında anlayışımızı ortaya koyarız, sonra bu oldu bittinin bir parçası haline gelmediğimizi gösterir, dışarı çıkarız' dedik. Siz, kendi kendinize yapın bu kanunu... Bu, sizin ve IMF'nin kanunu... Bu, TBMM'de CHP olmadan çıkarılan bir kanun..."

"EMEKLİLİK HAYAL"

Başbakanın ve iktidar yetkililerinin, eleştiriler üzerine, "kazanılmış haklara dokunulmadığı" yönünde açıklamalar yaptıklarını belirten Baykal, "Yeni gelen yasayla sosyal güvenlik hakkı sigortalılar açısından çok ciddi bir kayıpla karşı karşıya bırakılacaktır. Prim ödeme gün sayısının 7 binden 9 bine çıkarılmasının, Türkiye gerçeğiyle bağdaşmadığını herkesin çok iyi anlamı lazım" dedi.

Baykal, bu düzenlemeye göre, özel sektörde kesintisiz 25 yıl çalışılması durumunda emeklilik hakkının elde edileceğini ifade ederek, "Bu ne demektir biliyor musunuz; Türkiye'de işçiler bakımından sosyal güvenlik hakkı, artık bir hayal haline gelecektir.

Dünyanın hangi ülkesinde 9 bin işgünü çalışanlara emeklilik hakkı verilmektedir? Bunun amacı emekli yapmak değil, yapmamaktır. 9 bin işgünü çalışarak emekli olma düşüncesi, geleceği yönelik olarak bir hayaldir" diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeler aşamasında, emeklilik için öngörülen 68 yaş sınırının CHP'li üyelerin çabaları sonucu 65'e indirildiğini kaydeden Baykal, "O direniş sergilenirken Sayın Başbakan gidip, niye CHP sıralarının fotoğrafını çekmedi" diye sordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber