Genç milletvekiline 'erken emeklilik' Gül'den döndü

Haber Giriş : 19 Nisan 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erken emeklilik peşindeki AKP'li genç vekilleri, Meclis'te görüşülen sosyal güvenlik tasarısına bu yönde bir değişiklik önergesi vermek için Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüştü. Gül bu öneriyi, "Ülke için çok önemli bir yasa çıkarıyoruz. Böyle bir konuyla bu reforma gölge düşürmeyelim" diyerek geri çevirdi.

AKP'nin genç milletvekillerinin "erken emeklilik" girişimi Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'den döndü. Gül, Meclis'te görüşülen sosyal güvenlik reformunda yapılacak bir değişiklikle kendilerine erken emeklilik yolunu açmak isteyen AKP'nin genç vekillerinin önerisini, "Ülke için önemli böyle bir reforma gölge düşürmeyelim" diyerek geri çevirdi. "Erken emeklilik" için bir süredir kulis yürüten genç vekiller, dün konuyu Gül'e taşıdılar. Gül ile dün Meclis'te öğle yemeğinde biraraya gelen AKP'nin genç vekilleri, "Borçlanma yoluyla kendilerine erken emeklilik yolunun açılması" için tasarıda değişikliğe gidilmesi için önerge vermek istediklerini aktardılar.

HAKLISINIZ AMA OLMAZ:

Gül ise bir daha seçilemedikleri takdirde emekli oluncaya kadar herhangi bir maaş alamayacakları, eski bir milletvekili olarak iş bulmakta da zorlandıklarından yakınan milletvekillerine hak verdi, ancak "Ülke için çok önemli, reform niteliğinde bir yasa çıkarıyoruz. Şimdi böyle bir konuyla bu reforma gölge düşürmeyelim" diyerek önerilerini geri çevirdi.

SEZER'E ENDEKSLİ MAAŞ:

Genç milletvekillerinden bazılarının, "Devlet, bazı eski milletvekillerine yapıldığı gibi bizlere de emekli oluncaya kadar belli bir maaş ödesin" önerisiyle Meclis'te kulis yürüttükleri de öğrenildi. Ancak bu önerinin, hükümetten olumlu karşılık bulmadığı kaydedildi. Bazı milletvekillerinin ise Başbakan'dan sonra TBMM Başkanı'nın emekli maaşının da sosyal güvenlik tasarısıyla Cumhurbaşkanı maaşına endekslenmesi üzerine, kendi emekli maaşlarının da Cumhurbaşkanı maaşına endekslenmesi için kulis yürüttükleri öğrenildi. Milletvekillerinin bu önerileri de yine hükümetten olumlu karşılık bulmadı.

CHP YİNE TERKETTİ:

Sosyal Güvenlik Reform Paketi'nin "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası" tasarısı dün Meclis'te görüşülmeye başlandı. Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin ardından, önceden aldığı karar uyarınca, CHP "figüran olmamak" ve "Yasa'ya meşruiyet kazandırmamak için" Genel Kurul'u terketti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, "Bu tasarı, gelecek seçim için değil, gelecek nesiller için" dedi. Reformun içini boşaltacak, popülist önerileri kabul etmediklerini kaydeden Bakan, "Yoksa reform yapma çizgisinden sapmış olurduk" dedi.

GÜNDEMİ KİLİTLEYEMEZDİK:

CHP'li Kılıçdaroğlu'nun, sosyal güvenlik sorunlarının araştırılması için verdiği araştırma önergesine 'destek sinyali' veren Başesgioğlu, "Sistemin sorunlarını Meclis'te tartışılabiriz" dedi. Başesgioğlu, tasarı "temel yasa" olarak ele alınmasa 20 haftalık bir zamana ihtiyaç olduğunu belirterek, "Gündemi 5 ay kilitleyemezdik" dedi.

AYLIK BAĞLAMA ORANI DÜŞECEK:

Başesgioğlu, "Tasarıya göre, emekli aylıkları evet düşecek. Aylık bağlama oranı 3.3'ten 2.6'ya düşüyor. Ancak bu, mutlaka bire bir emekli aylıklarında düşüş anlamına gelmeyebilir. Sosyal güvenlik reformunu 4 kelimeyle; sorumluluk, dayanışma, eşitlik ve adalet diye özetleyebilirim" dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber