Köprü ve otoyol zammının iptaline Daniştay'dan onama

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2006 11:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 10. Dairesi, köprü ve otoyollara yapılan zammın iptali için İzmirli Emekcan Keleş tarafından açılan ve Ankara 4. İdare Mahkemesince zammın iptali yönünde verilen kararı onadı.

Boğaz Köprüsü ve otoyollara 2001 yılında yüzde 300 oranında yapılan zammın iptali için ilköğretim öğrencisi Emekcan Keleş'in Ankara 4. İdare Mahkemesinde açtığı ve zammın iptaline yönelik karar verilmesi üzerine, Bayındırlık Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğünün temyiz başvurusuna gittiği dava, Danıştay 10. Dairesinde karara bağlandı.

Danıştay 10. Dairesi, Ankara 4. İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçenin usul ve yasaya uygun olduğu ve bozulmasına gerek olmadığı kanaatini bildirerek, temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına karar verdi.

Emekcan'ın babası ve davayı yürüten avukat Mehmet Emin Keleş, verilen iptal kararının, Karayolları Genel Müdürlüğüne dava açanlara örnek teşkil edeceğini belirtti.

Keleş, kamu hizmeti genel teorisine göre bu hizmetlerin bedelsiz olması gerektiğini, ancak bu teorinin zamanla yumuşadığını ve kamu mallarının amortismanını sağlamak üzere hizmetten yararlanmanın karşılığı olarak, katkı payı adıyla ücret alınmaya başlandığını söyledi.

Kamu hizmetleri genel teorisine göre bir bedelin, kar boyutuna ulaşamayacağını, kar amacı güdülemeyeceğini kaydeden Keleş, o dönemde otoyola yapılan zammın, "Bütçe açığının kapatma" hedefi taşıdığını ifade etti.

Keleş, "Şimdi adalet doğru kararı verdi. Karayolları hemen bu karara uyup, zammı geri çekmek mecburiyetinde. Bu dava tüm insanlara örnek olacak. Haklı olduğumuz ortaya çıktı. Karayolları aldığı paraları sahiplerine ödemelidir" dedi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

2001 yılında İlköğretim Okulu 6'ncı sınıf öğrencisi olan Emekcan Keleş, Karayolları Genel Müdürlüğü ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na karşı, otoyol geçiş ücretlerinin 750 bin liradan 2 milyon 250 bin liraya çıkartılması ve yüzde 300'lük zammın iptali için avukat anne ve babası aracılığıyla mahkemeye başvurmuştu.

Emekcan Keleş, dilekçesinde Seferihisar İlçe yolundaki okuluna gitmek için otoyoldan faydalanamadığını zam nedeniyle servislerin otoyoldan geçmediğini belirtmişti.

Kendileri adına asaleten, oğulları adına da velayeten yürütmenin durdurulması istemiyle başvuru yapan avukat karı koca Mehrigül-Mehmet Emin Keleş de dilekçelerinde, Urla'daki evlerinden Alsancak'taki işyerlerine gelip gitmek için otoyolu kullandıklarını, ayda 130 milyon lira otoyol parası vermek zorunda kaldıklarını, otoyol zammının Emekcan'ın okulunun servis ücretlerine de yansıdığını belirtmişlerdi.

Ankara 4. İdare Mahkemesi Emekcan'ın talebini yerinde bulup, zammın hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle 8 Ekim 2002 tarihinde yürütmenin teminatsız olarak durdurulmasına karar vermişti.

İKİNCİ DAVA DEVAM EDİYOR

Emekcan Keleş, 2001 yılında 57. Hükümet tarafından otoyol geçiş ücretlerine yapılan yüzde 300'lük zammın iptali için açtığı davanın ardından, 58. Hükümet tarafından da 19 Şubat 2003'te otoyollara yapılan yeni zammın iptali için de Ankara 9. İdare Mahkemesinde dava açmıştı. Bu dava henüz sonuçlanmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber