2004'ten itibaren Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na başvuran her üniversite öğrencisi kredi alabilecek.

Haber Giriş : 10 Ocak 2004 16:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2004'ten itibaren Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na başvuran her üniversite öğrencisi kredi alabilecek.

Bu yıl hükümet 158 bin öğrenciye kredi, 53 bin öğrenciye ise karşılıksız burs verecek. Kredi ve bursların toplam faturası 600 trilyon lira olacak.

HÜKÜMET, bu yıldan itibaren başvuruda bulunan tüm üniversite öğrencilerine ayda 90 milyon lira kredi verecek. Krediler 3 ayda bir ödenecek. Bu yıl 158 bin öğrenciye kredi vermeyi hedefleyen hükümet, ayrıca aile geliri çok düşük olan 53 bin öğrenciye de karşılıksız burs vermeye hazırlanıyor. Bu çerçevede üniversite öğrencilerine 600 trilyona yakın para dağıtılacak. Ödemeler şubat ayında başlayacak.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin grup toplantısında dile getirdiği yeni uygulamaya Devlet Bakanı Beşir Atalay açıklık getirdi. Atalay CHP İzmir Milletvekili Muharrem Toprak'ın soru önergesine verdiği yanıtta bu yıl ilk kez yapılacak uygulamayı anlattı. Atalay'ın verdiği bilgiye göre, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ile yürütülen çalışmalar çerçevesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan yapılacak burs miktarı aylık 90 milyon lira olacak. Özürlü öğrenciler için ise bu rakam 100 milyona çıkarılacak.

KARŞILIKSIZ BURS
Atalay, Fon tarafından dar gelirli ailelerin yüksek ğrenimde okuyan çocuklarının eğitimlerini desteklemek amacıyla 1989 yılından beri karşılıksız burs verildiğini hatırlattı. Burs başvurularının bilgisayar ortamında objektif kriterlerle değerlendirildiğini belirten Atalay, burs verilecek öğrencinin ‘gerçek ihtiyaç sahibi’ olup olmadığının titizlikle incelendiğini ifade etti. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak ise Hürriyet'e öğrencinin kredi alması için evrakını tamamlamış olması gerektiğini söyledi. Bu yıl 225 bin öğrencinin başvuruda bulunduğunu belirten Albayrak, ‘‘Bazı öğrenciler başvuruda bulundukları halde evraklarını tamamlamıyor. Bu öğrencilere kredi veremiyoruz’’ dedi. Albayrak, kredi için 532 trilyon, burs için 60 trilyona yakın kaynak ayrıldığını bildirdi.
Paralar 8 yıl sonra dönmeye başlayacak

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak, üç ayda bir 270 milyon lira olarak verilecek kredinin geri ödemesinin ise 8 yıl sonra yapılacağını ifade etti. Öğrenci 4 yıllık öğrenim süresince aldığı krediyi mezuniyetinden iki yıl sonra ödemeye başlıyor.
HÜRRİYET

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber