Sarıkaya'nın ihracına müsteşar karşı çıktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2006 15:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in katılmadığı HSYK toplantısında 1'e karşı 6 oyla meslekten ihraç edilen Van Savcısı Ferhat Sarıkaya için, Bakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga karşı oy kullandı. Kasırga, Savcı Sarıkaya'ya kınama cezası verilmesini istedi.

Şemdinli İddianamesinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile ilgili iddialara yer veren Sarıkaya, kamuoyunda tartışmalara yol açmıştı. Adalet Bakanlığı'nın görevlendirdiği müfettişler yaptıkları inceleme sonrasında Savcı Sarıkaya, hakkında kınama istemiş ve raporunu Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne sunmuştu.

HSYK'nın aldığı meslekten ihraç kararına karşı oy kullanan Müsteşar Kasırga da müffetişler gibi kınama istedi.

Ancak Bakan Çiçek'in katılmadığı toplantıda 1'e karşı 6 oyla Savcı Sarıkaya'ya meslekten ihraç cezası çıktı.

Kurul'daki tek siyasi olarak Bakan Çiçek'in katılmadığı toplantıda alınan karara Sarıkaya'nın itiraz etme hakkı bulunuyor. Sarıkaya'nın itirazı halinde Kurul'un 5 yedek üyesinin katılımıyla oluşan 12 kişilik bir üst kurul tarafından karar alınabilecek. Üst Kurul da itirazı reddederse Sarıkaya hakkındaki ihraç kararı kesinleşmiş olacak.

Kurul'un, Sarıkaya'yı ihraç eederken dayanak yaptığı HSYK Yasası 69'uncu maddesinin son fıkrasında, "Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil, suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir" ifadesi yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber