Evsizler spor kompleksine yerleştirildi

Kar yağışının etkili olduğu İstanbul'da, sokakta yaşayan vatandaşlar, Zeytinburnu Spor Kompleksine yerleştirildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2013 15:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Evsizler spor kompleksine yerleştirildi

Kar yağışının etkili olduğu İstanbul'da, sokakta yaşayan vatandaşlar, Zeytinburnu Spor Kompleksine yerleştirildi.

Zeytinburnu Spor Kompleksi, havaların soğumasıyla birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından evsizler için düzenlendi. Burada barınan vatandaşlara, 65 kişilik ekiple yemek, duş, sağlık hizmeti, kıyafet ve bakım hizmetleri veriliyor.

Nisana kadar barınma evi olarak kullanılacak komplekste 19'u yabancı uyruklu 354 kişi kalıyor. Spor kompleksine gelenlerden biri ailesine teslim edilirken, 2'si de tedavi için hastaneye gönderildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Darülaceze Müdürü İsrafil Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evsizler için çalışmalarının ara vermeden sürdüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Burada sokakta kalan evsiz vatandaşlarla ilgili barınma, beslenme ve acil durumlar için sağlık hizmeti vermekteyiz. Şu ana kadar 354 kişiye hizmet verdik. Bunların içerisinde memleketlerine gönderdiklerimiz oldu. 118 kişi ise kendi isteğiyle salondan ayrıldı. Aileleriyle buluşturduklarımız oldu. Biz sokakta kalmış kimsesizlerle ilgili bir veri toplamak amacıyla bir çalışma başlattık."

Aydın, geçen yıl kış döneminde ise 2 bin 60 kişiye hizmet verildiğini, 4 kişinin kadın sığınma evine yerleştirildiğini, 54 kişinin ailesine teslim edildiğini, 59 kişinin kurumsal bakım altına alındığını, 331 kişinin memleketine gönderildiğini, 32 kişinin hastaneye yatırıldığını, 1 kişinin ise çocuk merkezine gönderildiğini bildirdi.

-"Çok memnunum"

6 yıldır kış aylarında barınma evlerinde yaşayan ve hizmetten memnun olduğunu ifade eden Burhan Kalay (51), "3 gündür burada kalıyorum. Belediye ekipleri tarafından Üsküdar'dan sokaktan buraya getirildim. Çok memnunum. Allah razı olsun bizlere yardımcı oluyorlar. Yemeğimi yiyorum, çayımı içiyorum. İnsanlar iyi. Burada yatıyorum. Eşim de huzurevinde kalıyor. Ben de yetkililerle görüşüp onun yanına geçmeye çalışıyorum" dedi.

KOAH hastalığına yakalandığı için bir süre Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi gören ve dün gece zabıtalar tarafından spor kompleksine getirilen Mehmet Erkan Seçgiç (63) ise sokakta yaşamanın çok zor olduğunu, kış aylarında bu zorluğun daha da arttığını söyledi. Seçgiç, "Ankara'dan yıllar önce İstanbul'a geldim. 10 yıldır sokaklarda yaşıyorum. Burada şu an iyi sayılırım. En azından sıcak bir atmosfer var ve ihtiyaçlarımız karşılanıyor. Ama buradan sonra mecburen tekrar sokaklara döneceğim" diye konuştu.

Üsküdar'da sokakta yaşadığını, dün akşam zabıtalar tarafından merkeze getirildiğini anlatan Yusuf Demir (26) ise uzun yıllardır sokaklarda yaşadığını, belediyeler tarafından sağlanan imkanları geçici bulduğunu dile getirdi.

Sokaklarda dilenerek geçimini sağladığını belirten Demir, "Bence bu tarz yöntemler yerine bize iş ve kalıcı yurtlar yapılsa daha faydalı olur. Çünkü içeride psikolojik sorunları olan da madde bağımlısı olan da var. Ben karşı yakada yaşıyorum ve denetimli serbestlik yüzünden emniyete her gün imza atmam gerekiyor ama şimdi buradan oraya gidemiyorum. Bu sorunları nasıl çözmeleri gerektiğini yetkililer önceden belirlese bence daha faydalı olur" ifadelerini kullandı.

-"Sokaklarda yaşayanların en korkulu zamanlarıdır kış ayları"

Mehmet Uyar (41) ise memleketi Bingöl'den yıllar önce iş bulmak için geldiğini fakat düzenli bir iş bulamaması sebebiyle sokaklarda kaldığını ifade ederek, "Sokaklarda yaşayanların en korkulu zamanlarıdır kış ayları. Kış gelmeden, kara kara ne yapacağımızı düşünürüz. 5 gündür burada kalıyorum. Kalabalık olsa da soğukta dışarıda kalmaktan iyidir. Allah kimseyi sokaklarda tek başına ve kimsesiz bırakmasın" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber