112 sağlık ekiplerinden karbonmonoksit gazı uyarısı

Adıyaman 112 Komuta Kontrol Merkezi’nde faaliyet gösteren 112 Sağlık Ekipleri, kış ayında meydana gelen karbon monoksit gazı zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Aralık 2013 13:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
112 sağlık ekiplerinden karbonmonoksit gazı uyarısı

112 Sağlık ekipleri meydana gelebilecek karbon monoksit gazı zehirlenmelerine karşı vatandaşlara uyarılarda bulunurken, vatandaşların gece yatmadan önce havanın ne kadar soğuk olmasına rağmen soba içerisine kömür ve ya benzeri maddelerin ilave edilmemesi gerektiğini söyledi. Zehirlenme vakalarının genellikle saat 12'den sonra meydana geldiğini belirterek, zehirlenme hissine kapılanların hemen öncelikle 112 hattını aramalarını ve aradıkları esnada sakin bir şekilde bulundukları adresi net bir şekilde vermeleri gerektiğini, 112 ekibinin kendilerine ulaşana kadar, evin pencere ve kapılarının açılması gerektiğini, odanın temiz hava ile havalandırılmasını vurguladı.

Vatandaşlara soğuk ve rüzgarlı havalarda karbonmonoksit gazına karşı dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Adıyaman 112 Sağlık Personeli olan Paramedic Merve Kıyat, "Buradan soba kullanan vatandaşlarımıza sesleniyoruz. Gece 12'den sonra sobalarınıza kömür atmayın. Çünkü bu karbonmonoksit gazının yayılmasına neden oluyor ve soba zehirlenmeleri çok fazla oluyor. Soba zehirlenmesinden ölen ailelerimizi görüyorsunuz. Öncelikle camları açın havalandırın içeriyi daha sonra 112'yi arayın doğru bir adres verin ve 112'nin size ulaşmasını sağlayın. Ambulansa aldıktan sonra gerekli müdahaleleri yapıyoruz, oksijen veriyoruz, damar yolunu açıyoruz gerekirse serum gibi yardımlarda bulunuyoruz. Ondan sonra hastanemize sevk ediyoruz. Hastanelerdeki sağlık personelleri de gerekeni yapıyor" şeklinde konuştu.

112 sağlık personellerinden ATT Bekir Arslan ise, "Ya özellikle Adıyaman yöresinde ve ya bu çevrelerde soba çok fazla kullanıldığı için havalarda soğudu malumunuz. Midemiz bulanıyor, başımız dönüyor, bu şekilde ihbarlar geliyor. Bu durumda dikkat ettiğim şey evde ufak çocukların olup olmadığı. Çünkü çocuklar biraz daha hassas sizde biliyorsunuz bu durumda önere bileceğim şey mümkün olduğu kadar hastaları temiz havaya çıkartmaları, eğer hava çok soğuksa, pencereyi felan açmaları ile o odayı havalandırmaları öneriyoruz. Onun dışında mümkün olduğu kadar bizim ilk önceliğimiz adresi çok hızlı bir şekilde alıp ambulans iletişimini çok hızlı bir şekilde sağlamak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber