Dış basın, Gülen hareketine 'örgüt' dedi

Dış basın Gülen hareketini gizli Katolik örgüt Opus Dei'ye benzetti.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Aralık 2013 10:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dış basın, Gülen hareketine 'örgüt' dedi

EL PAİS: CEMAAT İSLAMİ OPUS DEİ

İspanyol gazetesi El Pais, Türkiye'de hükümete operasyon yaptığını iddia ettiği Gülen hareketini gizli Katolik örgüt Opus Dei'ye benzetti. Gazete bu benzetmeyi hem Opus Dei'nin hem de Gülen hareketinin eğitim, finans ve medya sektörlerinde güçlü oldukları için yapıldığını da belirtti.

BOĞAZ'DA BİR LAİK

İngiliz Guardian gazetesi, İstanbul'da Boğaz'da bir yalıda oturan çok önemli laik bir iş adamıyla röportaj gerçekleştirdi. İsim verilmeden yayınlanan röportajda Boğaz'ın laik iş adamı "Çok büyük bir kavga yaşanıyor.Hükümet ve cemaat arasında köprüler yakıldı. Ben ise henüz kimin tarafında olacağıma karar vermedim"dedi.

Times: Polisin yürüttüğü operasyonun Türk siyaseti ve iş dünyasının en üst basamaklarına ulaşması, Erdoğan ile Gülen hareketi arasındaki derinleşen kavganın ürünü. Gülen, hükümete düşman kesildi.

New York Times: Operasyon Başbakan Erdoğan'a tehdit oluşturuyor. Erdoğan ile Gülen hareketi bir zamanlar Türk siyasetini ordunun etkisinden kurtarmak için siyasi ortaklar idi.

Wall Street Journal: Operasyon ülkede şok dalgaları yarattı. Ekonomik istikrarı ve yatırımcı güvenini tehdit eden bu gelişmelere Erdoğan'ın karşılık vermesi bekleniyor.

The Guardian: Baskınlar, geçen yaz protestolardan sonra Erdoğan'ın otoritesine yönelik en büyük saldırı gibi görülüyor.

Bloomberg: Gülen hareketinin sistemli bir şekilde devleti kontrol edebilmek için devlet kurumlarına sızdığı söyleniyor.

Financial Times: Başlatılan yolsuzluk soruşturmasının arka perdesinde AK Parti ile başta emniyet ve yargı olmak üzere Türkiye'nin birçok kurumuna sızan Fethullah Gülen hareketi arasında derinleşen kriz var.

Washington Post: Erdoğan ile Gülen hareketi arasındaki gerginlik tırmanıyor. Analistlere göre bu operasyon, Gülen hareketinin eğitim kurumlarına karşı Erdoğan Hükümeti'nin kapatma girişimine bir cevap olarak değerlendiriliyor.

BBC: Analistler bu soruşturmanın özel eğitim kurumlarının kapatılması gündeme gelen Gülen hareketiyle bağlantılı olabileceğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber