Vizelere zam geliyor

Haber Giriş : 26 Nisan 2006 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zeynel Lüle/CNN TÜRK/Brüksel

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin adalet ve içişleri bakanları, Brüksel'de yaptıkları toplantıda AB üyesi ülkelere yapılacak vize başvuru ücretinin 35 eurodan 60 euroya çıkarılması konusunda görüş birliğine vardılar.

Yarın yapılacak olan toplantıda bu konudaki kararın onaylanması bekleniyor. Karar onaylanırsa, uygulamaya 1 ocak 2007'den itibaren başlanacak.

Vize ücretinin, 6 yaşından küçükler, öğrenci, öğretmen ve bilim adamları için değişmeyeceği, sporcu ve sanatçılara da indirim uygulanacağı belirtiliyor.

Parmak izi ve resim maliyeti

AB Dönem Başkanı Avusturya İçişleri Bakanı Liese Proktop, Schengen Bölgesi için yapılacak vize başvuru ücretlerinin artırılması sebebini, "vize başvurusu yapanların parmak izi ve resminin eklenmesinin getireceği ek maliyet olarak" olarak açıkladı.

AB Adalet ve İçişleri Bakanları Konseyi'ndeki bir başka tartışma konusunu da mart 2007 tarihinde yürürlüğe girecek Schengen Bilgi Sistemi oluşturuyor. Yeni uygulama ile her yıl yaklaşık 20 milyon civarındaki vize başvurusu ile ilgili bilgilerin toplanmasını öngörüyor.

Bu çerçevede Schengen alanına dahil tüm ülkelerde eğitimli personel ve teknik altyapının oluşturulması gerekiyor. AB Komisyonu ve AB Konseyi yapılacak yeni düzenlemeyle edinilecek bilgileri terörizm ve organize suçlarla mücadele için kullanmayı amaçlarken, Avrupa Parlamentosu bu bilgilere ulaşılmasının kurallarının daha sıkı düzenlemesini istiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber