Diyarbakır'da liseler kanıyor

Haber Giriş : 28 Nisan 2006 10:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) tarafından okullarda yaşanan şiddet olaylarını tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla araştırma yapıldı. RAM Müdürü Feride Alpaydın, yaptığı açıklamada, oluşturdukları 4 kişilik ekibin merkezdeki 33 lisede şiddete yönelik araştırma yaptığını söyledi.

Amaçlarının okul müdürleri ve rehberlik servisleriyle il bazında okullarda yaşanan şiddetin profilini çıkarmak ve çözüm önerileri geliştirmek olduğunu kaydeden RAM Müdürü Alpaydın, araştırmada, tüm liselerde son 8 ay içerisinde yaşanan 528 olaya 3 bin 338 öğrencinin karıştığının tespit edildiğini söyledi.

BİN 37 ÖĞRENCİ 'DİSİPLİN'DE

Olaylara karışan bu öğrencilerden bin 37'sinin disiplin kuru-1 luna sevk edildiğini kaydeden Alpaydın, olayların nedenleri ve neler yapılabileceğini belirlemek istediklerini ifade etti. Feride Alpaydın, şöyle konuştu:

"Olayları çıkaran öğrencilerin profiline baktığımız zaman devamsızlık yapan, aile içi sorunlar yaşayan, daha çok aflardan yararlanarak okula geri dönen, gelecekle ilgili hedefleri olmayan, üniversiteyi kazanmak gibi kaygısı olmayan, özgüveni az ve kontrolü biraz daha zayıf olan öğrenciler olduğu belirlendi. Bu öğrencilerin birçoğu ayrıca okul dışında çalışıyor. Sosyo-ekono-mik sorunlar, ailenin duyarsızlığı ve fiziksel mekanların az olması öğrencileri bu olaylara itiyor. Olaylar öğretmen öğrenci arasında değil, daha çok öğrencilerin kendi aralarında çıkanlardan oluşuyor. Liselerde küfürlü konuşma, kız öğrenciler ve öğretmene saygısızlık gibi nedenlerden dolayı olay çıktığı tespit edildi."

Okullarda 3 binden fazla öğrencinin çıkan çeşitli olaylara karıştığını, ancak bunların çok az kısmının ceza aldığını anlatan Alpaydın, bunun okul müdürlerinin sorunlara ılımlı çözüm bulmak istemelerinden kaynaklandığını dile getirdi.

'AZALTILABİLİR AMA KALDIRILAMAZ'

Alpaydın, okullarda çıkan olayların azaltılması için fiziksel mekanların rahatlatılması, af sisteminin kaldırılması ve öğrencilere rehberlik servisi, aile ve okul yöneticilerinin destek olması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Hiçbir zaman bu yaş dönemindeki çocuklar arasında şiddetin tamamen ortadan kalkması mümkün değildir. Azaltılabilir ve kontrol altına alınabilir. Şiddet insanın doğasında olan birşeydir. Kontrol edilebilir ve yön değiştirebilir. Ergenlik döneminde çocukların kendini ifade etmede fiziksel ve sözsel şiddet bir yoldur. Var olma sebebidir. Kız arkadaşına sahip çıkmadır, arkadaşını korumadır, öğretmenine karşı çıkmadır, otoriteyi sarsmadır. Bu yaş dönemi içerisinde bunların yaşanması normaldir. Ancak yapılması gereken bunun en azami ve en kontrollü şekilde yapmasını sağlamaktır. Yani vurarak değil, eleştirerek dile getirmesini, yaralayarak değil, oturup konuşmasını sağlamak gerekiyor. Zararı aza indirgemek gerekiyor."

RAM Müdürü Feride Alpaydın, okullarda çıkan olaylarda son 3 yılın karşılaştırmasına bakıldığı zaman bu yılki olaylarda geçmiş yıllara göre çok yüksek oranda artış yaşandığını sözlerine ekledi.

Birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber