Erdoğan: Sosyal Güvenlik Yasası'na karşı çıkışları anlamak imkansız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2006 14:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sosyal güvenlik alanında yapılan düzenlemeye karşı çıkanlar bulunduğunu ifade ederek, "Ana muhalefetinden tutun, bazı bağlantılı ilgili ilgisiz kuruluşların sosyal kurumlarla ilgili olan Sosyal Güvenlik Yasası'na olan karşı çıkışlarını anlamak mümkün değil" dedi.

Erdoğan, hayırsever işadamı Ali Rıza Mete tarafından Bakırköy'de yaptırılan ve Kızılay'a bağışlanan "Niyazi Mete-Ali Rıza Mete Tıp Merkezi"nin açılış törenine katıldı.

Başbakan Erdoğan, törende yaptığı konuşmada sağlık tesislerinin açılışında bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu, amaçlarının insan hayatını korumak, insanın mutluluğunu tesis etmek olduğunu söyledi.

Bu anlamda sağlık hizmetlerinin kalitesi ve yaygınlığının gerek Türkiye'de, gerekse dünyada büyük önem arz ettiğini dile getiren Erdoğan, bunun değerinin hiçbir şeyle mukayese edilemeyeceğini vurguladı.

Erdoğan, Kanuni Sultan Süleyman'ın "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" dizelerinin insan hayatının ne denli önem taşıdığını güzel bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi. "Peki biz bunun farkında mıyız? Bunun farkında olmayan dünyadaki geri kalmış ülkelerden bir tanesi bizdik" diyen Erdoğan, son yıllarda atılan adımlarla Türkiye'nin de bu yarışa girdiğini kaydetti. Başbakan Erdoğan, gerek devlet, gerek özel sektör, gerek vakıflar, gerekse Kızılay ile el ele vermek suretiyle bu adımları attıklarını ifade ederek, Türkiye'nin artık bir değişim sürecinin içinde bulunduğunu vurguladı.

Çağdaş standartlarda sağlık hizmetlerine adım adım ulaşılabilirse bu ülkenin yöneticisi ve siyasetçileri olarak bahtiyar olacaklarını ifade eden Erdoğan, "Günümüz toplumlarında en kritik problem, devletin hiçbir vatandaşını dışarıda bırakmayacak şekilde sosyal güvenlik şemsiyesi altına almasıdır. Biz bunu başarmak yolunda önemli adımlar attık. Yıllar yılı ülkemizde bu konuşulmuştu ama hamdolsun artık bu başarılmıştır" diye konuştu.

YEŞİL KART UYGULAMASI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali'nin törendeki konuşmasında, kuruma ait tıp merkezlerinde Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı üyelerinin hizmet alması konusunu gündeme getirdiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Bütün bunların bugüne kadar olmaması veya buna bazı engellerin çıkartılmasının sebepleri var. Çünkü bu adımı attığınız anda acaba diğer bazı sağlık merkezleri, tıp merkezleri onlar da Anayasa'daki eşitlik ilkesinden hareketle 'Peki bu hakları bize niye vermiyorsunuz?' deme durumuna gelebilir. Birçok sıkıntılar yaşanıyor.

Biz 14 milyon yeşil kartla görevi devraldık. Bunun yaklaşık 4 milyonunun naylon olduğunu biliyorduk. Bunun bize ödettiği faturanın ne denli ağır olduğunu düşünün. Bunun içinde fakir fukara, garip gureba, tüyü bitmemiş yetimin hakkı var. Bunu çözmek için adımlar attık. Düşünebiliyor musunuz, ülkemizde yeşil kartlıya ilaç verilmiyordu. Sadece tedavi imkanı vardı. Biz ilaç yolunu açtık. İlaç vermeye başladık. Ondan sonra ne oldu biliyor musunuz? SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı mensubu 'yeşil kartlı katkı payı ödemiyor' diye onlar da yeşil kart kullanmak suretiyle ilaç almaya başladılar. Ödediği yüzde 20 katkı payıydı.

Bunun 2004'te bize getirdiği fatura 400 trilyon liraydı. Bunun üzerine şu kararı almak zorunda kaldık. Yeşil kartlılar da ilaç alırken yüzde 20 katkı payını ödeyecek. Şimdi o düştü, diğerlerine faydası yok." Erdoğan, bunun bir etik meselesi olduğunu dile getirerek, "Bu çok önemli. Onun için eğitim, eğitim, eğitim... Bunu başarmaya kararlıyız" dedi.

KARŞI ÇIKANLAR VAR

Tıp merkezleriyle ilgili çalışmalarının devam ettiğini, onun da bir çözümünü bulduklarında yasal düzenlemeleri yaparak konuyla ilgili adımı atacaklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sosyal güvenlik alanında yaptığımız düzenlemeye ülkemizde karşı çıkanlar var. Bunu görüyorsunuz. Ana muhalefetinden tutun, bazı bağlantılı, ilgili ilgisiz kuruluşların sosyal kurumlarla ilgili olan Sosyal Güvenlik Yasası'na karşı çıkışlarını anlamak mümkün değil. Yani 18 yaşına kadar Erdoğan'ın bu ülkede ücretsiz tedavi edilmesinin yolunu açacaksınız, ona karşı çıkılacak. Neyi anlayacaksınız? Bunu anlamak mümkün mü? Bizler hep şunları düşünmüyor muyduk? 'Eyvah çocuk hastanenin kapısından geri çevrildi'. 'Hamile bayan hastanenin kapısından geri çevrildi'. 'Sosyal güvencesi yok diye geri itildi'. E kardeşim, işte onu getirdik. Bunu düzenledik. Buna nasıl karşı çıkarsınız? Bundan istifade edenlerin sayısı şu anda 18 yaş altı nüfus Türkiye'de 24 milyon civarında. Bunlar hesap mesap bilmiyor. Bunlar bu işi araştırıp üzerinde çalışalım, ne var ne yok bunun üzerine gitmiyorlar. Kuru sıkı atıyorlar. Peki kardeşim biz bu kararı alırken neye dayanarak aldık? Bunun tek sebebi var. Eskiden bütün imkanlar hortumcuya gidiyordu. Şimdi artık milletin kendine gidiyor. Olay bu. Bu böyle olacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber