Sezer 'Nüfus Hizmetleri Kanunu'nu onayladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2006 20:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, kanun yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

Kanuna göre, Türkiye'de aile kütüğü bulunmayan ve yabancı ülkelerde oturan vatandaşlar, İçişleri Bakanlığı'nın göstereceği bir nüfus müdürlüğünde açılacak aile kütüğüne kaydedilecek. Nüfus kayıtları ve ilgili belgeler gizli olacak.

Türk vatandaşları, nüfus kütüğüne kaydolmak ve nüfus cüzdanı almakla zorunlu olacak.

Nüfus müdürlüklerinin uyarısına rağmen süresinde bildirimde bulunmayanların, emniyet güçlerince zorla getirtilmesi için gereken işlemler yapılacak.

Babanın evlilik dışı çocuğunu tanıması, babanın yazılı başvurusu üzerine, mahkemece ya da noterce tanımanın yapıldığı tarihten itibaren10 gün içinde nüfus müdürlüğüne bildirilecek.

İlgili kişi ya da kurumlar; ölümleri, yurtiçinde ölüm tarihinden itibaren, yurtdışında ise 10 gün içinde bildirmekle yükümlü olacak.Aile kütüklerinde din bilgisine ilişkin talepler, kişinin yazılı beyanına uygun olarak kaydolunacak, değiştirilecek, boş bırakılacak veya silinecek.

Nüfus cüzdanı ile ilgili işlemleri tespit etmeye İçişleri Bakanlığı yetkili olacak.

Üçüncü şahıslar, medeni hal bilgisi dışında bir kişinin nüfus kaydına ilişkin örnek veya bilgi alamayacak.

İçişleri Bakanlığı'nca, ''kimlik ve adres paylaşım sistemleri'' kurulacak. Bu sistemlerin, veri tabanındaki bilgilerin tamamı veya bir kısmı, bakanlık tarafından belirtilen esas ve usuller çerçevesinde kurumlar ile diğer kişilerin hizmetine açılabilecek.

Kimlik numarası, kişiye bir defa verilecek ve değiştirilemeyecek. Türkiye'de kaydı tutulan yabancılara da kimlik numarası verilecek.Yerleşim yeri adres değişiklikleri, 20 gün içinde nüfus müdürlüklerine bildirilecek.

Gerçeğe aykırı ikametgah veya cüzdan talep belgesi veren köy veya mahalle muhtarı ile herhangi bir işlem nedeniyle nüfus müdürlüğüne gerçek dışı beyanda bulunanlar ve bunlara tanıklık edenler, 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Nüfus olaylarını bildirme yükümlülüğü olup da bu yükümlüğünü belirtilen sürede yerine getirmeyenlere, nüfus ve aile cüzdanlarını kaybedenlere ve nüfus cüzdanlarını geçerlilik süresinin son bulmasından itibaren 2 ay içinde değiştirmeyen kişilere veya bu durumdaki çocukların veli veya vasilerine, 50 YTL para cezası verilecek.

Adres bildirimi yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 250 YTL, gerçeğe aykırı adres bildirenlere 500 YTL para cezası uygulanacak. Kurumlar, yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 yıl içinde mevzuatlarını uygun hale getirerek, işlemlerinde kimlik numarası kullanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber