Özel hastanelerden devlete fiyat resti

Haber Giriş : 02 Mayıs 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel sağlık kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumu fiyatlarıyla hizmet verme şartı nedeniyle tepkili. Özel hastaneler, devletin fark vermemesi halinde sigortalı hastaları kabul etmeyecek.

Sosyal Sigortalar Kurumu, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'u tek çatı altında toplayan Sosyal Güvenlik Reformu Yasası'nda yer alan "Özel sağlık kurumlarının sosyal güvenlik kurumu fiyatlarıyla hizmet vermesi" konusundaki düzenleme özel hastaneleri isyan ettirdi. "Bizim muayene ücretlerimiz devlet hastanelerine göre yüzde 40 ila 90 daha yüksek. Fiyatlarımızı devlet hastanesi seviyesine indirmemiz mümkün değil" diyen özel hastaneler, aradaki farkın kendilerine ödenmesini talep ediyor. Aksi halde anlaşma yapmayacaklarını açıklayan özel hastaneler, yatırımların da duracağı yönünde sinyal veriyor.

Devletin muayene ücreti 14 YTL

Sosyal güvenlikte tek çatı sistemi 2007'de hayata geçiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu Yasası'na göre Genel Sağlık Sigortası (GSS) adını alan sosyal sigortalar, özel hastanelerden de hizmet satın alabilecek. Sosyal güvenlik kurumu (SGK), tüm hastaneler için bütçe uygulama talimatında (BUT) belirtilen fiyatları temel alacak.

Ancak talimattaki fiyatla özel hastanelerin fiyatları arasında büyük farklar var. Örneğin özel hastanelerde 25 ile 110 milyon arasında değişen muayene ücreti, bütçe uygulama talimatında 14 YTL olarak görünüyor. Muayene ve tedavi bedeli dışında, otelcilik ve öğretim üyesine ödenecek fiyat farkları da tartışma konusu. Devlet, bütçede bu alanlar için belirlediği rakamın en fazla 2 katını ödemeyi kabul ediyor. Ama birçok özel hastane, hastalardan fark alımlarına izin verilmez ya da tamamlayıcı özel sigortalarla maliyet farkları tamamlanmazsa sosyal sigortalı hastaları kabul etmeyeceklerini belirtiyor.

GGS kapsamında hizmet sunucularına devletin geri ödeyeceği bedeller ise 5 kişiden oluşan bir komisyonca belirlenecek. Bu komisyonda sağlık hizmetlerinin yüzde 10'unu sağlayan özel sektör temsilcileri ise bulunmuyor. Komisyonda Maliye ve Sağlık Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı ve SGK'dan birer kişi yer alıyor.

Komisyon, bölgeler arasındaki gelir eşitsizliğini göz önünde bulundurarak tedavi fiyatlarını da illere göre ayrı ayrı belirleyecek. Yani muayene, enjeksiyon ve ameliyat bedeli her ilde ayrı olacak.

Düzenleme olmazsa yatırımlar durur

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri ve Hisar Intercontinental Hastanesi Medikal Direktörü Yaşar Yıldırım, özel hastanelerin BÜT'te belirtilen fiyatlarla devlet hastalarına sağlık hizmeti sunmasının mümkün olmadığını söylüyor.

Yıldırım, 50 milyon doları bulan maliyetiyle Hisar Intercontinental Hastanesi'nin de GSS'li hastalardan fark almazlarsa sözleşme imzalamayacağını kaydediyor. Tamamlayıcı sigorta alternatifini sunduklarını belirten Yıldırım, "Devletin belirlediği fiyatla hastane arasındaki farkın tamamlayıcı özel sigortalarla kapatılması önerisi, sistemin mantığına aykırı olduğu için reddedildi. SGK'nın getirdiği çözüm ise otelciliğe ve uzman doktorlara verilecek ücretlerin BÜT fiyatlarının 2 katına kadar geri ödeme kapsamına alınması. Bu kanuna göre 6 ay yatan bir hasta neredeyse bedava hizmet alacak. Özel sektör bu koşullar altında ezilirken, sosyal sigortalı olmayan hastaların da hakları yeniyor. Devlet yakında sağlık hizmetinden çekilecek. Burada özel sektör korunmalı. Ama GSS özel sektör için hiç de olumlu bir gelişme değil? diyor.

Bölgesel fiyat tutmaz

Öte yandan bölgesel fiyat uygulamasının bir önceki sağlık programında da denendiğine ve yürümediğine dikkat çeken Yaşar Yıldırım, ?Her yere İstanbul fiyatı uygulansa bile özel bir hastane ayakta kalamaz? diyerek şunları kaydediyor: "Sadece devlet hastalarıyla çalışan hastaneler batıncaya kadar kaliteden ödün verecek. Maliyeti düşürmek için kaliteden yapılacak her türlü kısıntı bir anlamda GSS'nin ?herkese eşit hizmet? vaadine de ters düşüyor. OHSAD ve birçok özel hastane sahibinin ortak düşüncesi devletin GSS'nin işlemesini istiyorsa fiyatlarda ve fark alımlarında bir düzenleme yapacağı yönünde."

Hizmet vermek mümkün değil

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Yaşar Yıldırım
Özel hastanelerin devletin belirlediği fiyatlarla GSS kapsamındaki hastalara sağlık hizmeti sunması mümkün değil. Devlet yakında sağlık hizmetinden çekilecek. Burada özel sektör korunmalı. Fakat GSS, özel sektör için hiç de olumlu bir gelişme değil. Devletin GSS'nin işlemesi için fiyatlarda ve fark alımlarında bir düzenleme yapacağı görüşündeyiz.

Büyük hastaneler zorlanır

Anadolu Sağlık Merkezi Hastane Direktörü Murat Dayanıklı

5 milyon dolar yatırım yapmış ve yatak başına 1.5 personel çalıştıran bir hastane ile 100 milyon dolar yatırım yapmış ve yatak başına 6 personel çalıştıran hastane, GSS sözleşmesi çerçevesinde aynı hizmete aynı parayı alacaktır. Bu durumda 2. hastanenin yaşaması mümkün değil. Tek çözüm, 2. hastanenin GSS idari sözleşmesini imzalaması ve mali sözleşmeyi imzalamamasıdır. Bu durum uluslararası sağlık yatırımlarının da önünü kesecektir.

Hayrına bakarız daha iyi

Cengiz Yılmazyavuz- Amerikan Hastanesi Mali İdari Genel Müdür Yardımcısı

Fark almazsak GSS ile anlaşma yapmayı düşünmüyoruz. Farksız çalışmak gerçekten belirli standartlardaki hastaneleri zorlar. Hükümet bu konuda yeni bir düzenleme yapmazsa özel hastaneler devlete hizmet sunmaktan çekilecek ve GSS'nin sosyal eşitlik ilkesi bozulacak. 14 YTL'lik muayene ücreti fatura maliyetini ancak karşılar. Bu fiyata fatura kesileceğine hayrına bakılır.

İki katı fark ödenmeli

Mehmet Ali Özer Dentistanbul Yönetim Kurulu Başkanı

GSS ağız ve diş muayenesi, tedavisi, diş çekimi, konservatif diş ve kanal tedavisini geri ödüyor. Uygulama ağız ve diş sağlığında bir reformdur. İlk defa bir hükümet koruyucu hekimliği öne çekiyor. Ama bütçe fiyatlarıyla devlet hastalarına hizmet vermek imkânsız. Ancak asgari fiyatların iki katına kadar farklar ödenirse GSS ile anlaşma yaparız.

Özel sigorta anlaşmaları da değişecek

Türk Tabipler Birliği Üyesi Haluk Başçıl

Kamu hizmetleri için belirlenen Bütçe Uygulama Talimatı (BUT) fiyatlarının özel sektöre uygulanmasına biz de karşı çıkıyoruz. Mevcut sistem ile özel ve kamu kesimi aynı kefeye konuluyor ve piyasa dengeleri böylece bozuluyor. Yetki bizde olduğu dönemde fiyatları belirlerken Türk Tabipler Birliği'nin uzmanlık birlikleri ile özel sektör temsilcilerinden de görüş alıyorduk. Söz konusu Bütçe Uygulama Talimatı fiyatları kamu kuruluşları için geçerlidir.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber