OYAK'a 200 bin dava

Haber Giriş : 05 Mayıs 2006 08:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdemir'in bilanço sistemini değiştiren OYAK'a, sebep olduğu kamu zararı sebebiyle Özelleştirme İdaresi tarafından dava açıldı Sırada 200 bin küçük ortak var

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Erdemir'in 2005 yılı kârını bilanço değişikliği yaparak düşürdüğü ve bu yolla kamuyu 35 trilyon lira zarara uğrattığı gerekçesiyle OYAK'ı mahkemeye verdi. ÖİB, dava dilekçesinde Sermaye Piyasası Kurulu'nun verdiği iki raporu delil olarak kullandı

OYAK'ın bilanço değişikliği nedeniyle diğer ortaklardan Türkiye Kalkınma Bankası 2,9 trilyon lira, Erdemir hisselerini borsadan alan 200 bin civarındaki küçük yatırımcı da 35 trilyon lira zarara uğradı... ÖİB'in ardından TKB ve 200 bin küçük yatırımcının da dava açması bekleniyor.

OYAK'a dava açılmasına sebep olan süreç Ankara'daki son genel kurul toplantısında başladı. Mart 2006'da, OYAK Erdemir'in bir önceki yılına ait bilanço sistemini değiştirdi. Böylece ortaklara dağıtması gereken temettü miktarını yaklaşık 75 trilyon lira aşağı çekti.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), özelleştirme yoluyla Erdemir'i satın alan OYAK'la davalık oldu. ÖİB, Erdemir'in 2005 yılı karını bilanço değişikliği yaparak düşürdüğü, bu yolla devleti 35 milyon YTL zarara uğrattığı gerekçesiyle OYAK'ı mahkemeye verdi. Dava, Ankara 3'üncü Ticaret Mahkemesi'nde geçen hafta açıldı. OYAK'ın yaptığı bilanço değişikliği nedeniyle, ÖİB dışında Türkiye Kalkınma Bankası'nın 2.9 milyon YTL, elinde Erdemir hissesi olan 200 bin civarındaki küçük yatırımcının da 35.6 milyon YTL zarara uğradığı ifade ediliyor.

ÖİB dava dilekçesinde, yapılan bilanço değişikliği nedeniyle devletin 35 milyon YTL zarara uğradığını belirtip, bu zararın kendisine iade edilmesini talep etti. ÖİB, dilekçede, SPK'dan gelen iki açıklamayı da delil olarak sundu.

KILIÇLAR GENEL KURUL'DA ÇEKİLDİ

Özelleştirme İdaresi ile OYAK'ı mahkemelik eden süreç, OYAK'ın mart ayında ÖİB'den devraldığı Erdemir bilançosunda değişikliğe gitmesiyle başladı. OYAK Yönetimi, Erdemir'i resmen aldıktan sonra TOBB'un Ankara'daki genel merkezinde genel kurul toplantısı düzenledi. Yeni yönetim, Erdemir'in kâr dağıtımı yapılacak 2005 yılı bilançosunun Uluslararası Muhasebe Standartları'na (UFRS) göre yeniden düzenlenmesi yönünde genel kurulda karar aldı. Toplantıya 'altın hisse'yi temsilen katılan ÖİB yetkilileri, karara karşı çıktı. ÖİB temsilcileri, genel kurul kararına, 'mahkeme hakları saklı kalmak' şartıyla şerh koydu. Ancak OYAK yönetimi, ÖİB'in şerhini dikkate almadı, bilanço değişikliğini gerçekleştirdi. Genel Kurul'un ardından harekete geçen ÖİB yönetimi, UFRS değişikliğinin yasal olup olmadığı konusunda SPK'dan görüş istedi. SPK yetkilileri, bilanço değişikliğinin geçmiş yıla değil ancak gelecek yıla yönelik yapılabileceğini ifade ederek ÖİB'in itirazında haklı olduğu bilgisini sundu.

200 bin yatırımcı zarardan habersiz

Erdemir'in 2005 yılı bilançosunda yapılan yöntem değişikliği sadece devleti değil, elinde Erdemir hissesi bulunan 200 bin civarındaki küçük yatırımcıyı da yakından ilgilendiriyor. Özelleştirme öncesi Erdemir'in yüzde 46.12 hissesine sahip olan ÖİB'in bilanço değişikliğinden kaynaklanan kar payı zararı 35 milyon YTL olarak hesap edilirken, yüzde 3.81 paya sahip Türkiye Kalkınma Bankası'nın 2.9 milyon YTL, halka açık yüzde 47.17 oranındaki Erdemir hissesini elinde bulunduran küçük yatırımcıların da 2005 kârından alacağı temettüde 35 milyon 687 bin YTL zarar ettiği ifade ediliyor. ÖİB ve SPK yetkilileri, küçük yatırımcıların da ÖİB gibi zararlarını gidermek için dava yoluna gidebileceklerini ya da ÖİBíin açtığı davanın sonucuna göre hareket edebileceklerini söylediler.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber