Aksaray'da kırsal kalkınma programı

Avrupa Birliği (AB) tarafından birliğe aday ülkeler için uygulanan 'Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı'nın (İPARD) 2014-2020 yıllarını kapsayan ikinci bölümünün sektör analiz çalıştayı Ağaçlı Melendiz Otel'de yapıldı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ocak 2014 23:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aksaray'da kırsal kalkınma programı

Avrupa Birliği (AB) tarafından birliğe aday ülkeler için uygulanan 'Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı'nın (İPARD) 2014-2020 yıllarını kapsayan ikinci bölümünün sektör analiz çalıştayı Ağaçlı Melendiz Otel'de yapıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen ve il önceliklerinin tespit edilerek uygulanacak tedbir ve alt tedbirlerin belirlenmesinin hedeflendiği çalıştaya; Aksaray Vali Vekili Kubilay Ant, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, TKDK İl Koordinatörü Dr. Selim Biçen, Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Doğan, Aksaray Tarım Platformu üyeleri, İl Müdür Yardımcısı Doğan İpek, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mithat Kasal, ildeki oda ve birlik başkanları ile iş adamı ve yatırımcılar katıldı.

Vali Vekili Kubilay Ant, yaptığı konuşmada, "Kırsal kalkınma denildiğinde ilk akla gelen, çiftçilerimizin ve hayvancılıkla uğraşan insanımızın yaptıkları işten daha fazla para kazanmalarını temin edecek bir pozisyon oluşturmaktır. Bu tür programların ana hedefi budur." diyerek, yatırımcıların bu fonlardan azami ölçüde yararlanmalarını gerektiğini söyledi ve çalıştayın İlimize hayırlı olmasını diledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun ise IPARD AB tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan Katılım Öncesi Yardım Aracının Kırsal Kalkınma Programı olduğunu ifade etti. Zabun, şöyle dedi: "IPARD programı Avrupa Komisyonu tarafından 2008 yılında onaylanmış ve Türkiye'nin katılım öncesi dönemdeki önceliklerini ve ihtiyaçlarını dikkate alarak sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı ve işletmeleri AB standartlarına yükseltmeyi amaçlamaktadır. AB Komisyonunun 11. fasıl kapsamında Türkiye'ye kullandırmayı düşündüğü tarım ve kırsal kalkınma alanında 800 milyon Avro'luk AB hibe fonunun Türkiye'de daha etkin ve verimli kullanılması için çalışmalar yapılmaktadır. Bu bütçenin dörtte biri Türkiye tarafından karşılanmaktadır.

Programın uygulanması müstakil bir kanunla oluşturulan bakanlığımıza bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme İl Koordinatörlükleri ile yürütülmektedir. 11. Çağrı Döneminde 279 adet proje teslim alınmış olup, bu projelerden 17 tanesi ile sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme imzalanan 17 projenin 16 tanesi Tıbbi Aromatik Bitkiler projesi, 1 tanesi de 250 Başlık Besi Sığırcılığı projesi olup, bu 17 proje için yatırımcıların hesabına 1.140.168 TL yatırılmıştır. Kalan 262 projenin incelemesi devam etmektedir. 2013 yılı içinde 9, 10 ve 11. çağrı dönemlerinde 2 adet Besi Sığırcılığı, 1 adet Süt inekçiliği, 2 adet Arıcılık ve 63 adet de Tıbbi Aromatik Bitkiler projesi olmak üzere toplam 68 adet sözleşme imzalanmış olup, ödenen hibe tutarı toplam 5 milyon 352 bin TL'dir. Verilen bu hibenin yüzde 75'ine tekabül eden 4 milyon 14 bin TL' si Avrupa Birliği tarafından, yüzde 25'ine tekabül eden 1 milyon 338 bin TL'si de Türkiye Cumhuriyeti tarafından fonlanmıştır. İlimizde 2014-2020 yılları arasında IPARD Programının ikinci bölümü uygulanacaktır. Uygulanacak program için bir önceki dönem uygulamaları ışığında iç ve dış mevzuatla ilgili problemlerin, sektörel problemlerin ve altyapıya ilişkin problemlerin tespitinin yapılması, İlimizin sektör analizleri yapılarak IPARD II 'de uygulanacak tedbir ve alt tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla çalıştay düzenlenmektedir.

4 grup halinde yapılacak çalıştay bir sonuç raporuna bağlanarak Bakanlığımıza sunulacaktır." dedi.

TKDK İl Koordinatörü Dr. Selim Biçen de "Avrupa Birliği bize IPARD II programını nasıl şekillendirmemiz gerektiğini soruyor. Neler katmamız gerektiğini soruyor. Bizde bugün sizlerle beraber bu sorulara cevap aramak istiyoruz. Ve böylelikle Aksaray'a nasıl daha fazla yatırım alabiliriz sorusunun da cevabını bulmuş olacağımızı ümit ediyorum." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber