'Hiçbir karne sonucu çocuktan daha değerli değil'

Anne babalar karnedeki düşük notlar yüzünden kızmak yerine bu durumu çocuklarıyla konuşabilirler

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ocak 2014 22:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Tuncay Ergene, hiçbir karne sonucunun çocuktan daha değerli olmadığını belirterek, "Anne babalar karnedeki düşük notlar yüzünden kızmak yerine bu durumu çocuklarıyla konuşabilirler" ifadesini kullandı.

Ergene, yaptığı açıklamada, yarın öğrencilerin karne alarak iki haftalık tatile başlayacağını, kimi öğrencilerin beklediği notlarla, kimilerinin ise beklenmedik notlarla karşılaşabileceğini bildirdi.

Karne dönemlerinin, anne babaların çocuklarına duydukları sevginin ve onlara verdikleri değerin karşılığı olmadığını göstermek için iyi bir fırsat olduğunu belirten Ergene, karnedeki düşük notlar yüzünden kızmak yerine bu durumun çocuklara konuşabileceğini ifade etti.

Ailelerin öncelikle çocukların başarılı oldukları derslere dikkat çekerek, çocukların kendilerini iyi hissetmelerini sağlayabileceklerini öneren Ergene, şöyle devam etti:

"Anne babalar daha sonra ise düşük notlar alınan derslerin geliştirilebileceğini ve bunların nasıl daha iyi hale getirilebileceğini planlayabilirler. Karnedeki notların ne kendilerinin ne de çocuklarının kişiliğinin değerlendirilmesi olmadığını bilmeliler.

Çocukların kişiliğini karne notlarına endekslemek büyük bir yanlışlık olacaktır. Ayrıca iyi notları kendilerine bir övünç kaynağı olarak alan anne babaların, olumsuz notlarla karşılaştıklarında da çocuklarıyla beraber bunun sorumluluğunu almaları gerekmektedir."

-"Çocuklara karşı ani, öfkeli ve sert tepkiler gösterilmesin"

Karnedeki notlara ani ve olumsuz tepkiler göstermenin istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini ifade eden Ergene, anne babaların çocuklarına karşı ani, öfkeli ve sert tepkiler göstermemeleri gerektiğini belirtti.

Hiçbir karne sonucunun çocuktan daha değerli olmadığına dikkati çeken Ergene, anne babaların çocuklarıyla ilgili gelecek planlaması yaparken gerek okul psikolojik danışma ve rehberlik servislerinden gerekse rehberlik ve araştırma merkezlerindeki psikolojik danışmanlardan destek alabileceklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber