Memur eliyle tebligatta ödenecek ücret

Memur eliyle yapılacak tebligatlarda ödenecek ücrete dair açıklama

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Ocak 2014 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memur eliyle tebligatta ödenecek ücret

7201 sayılı Tebligat Kanununun 4. maddesi şu şekildedir:

"6245 sayılı Harcırah Kanununun 49 uncu maddesine göre tazminat alan memur ve hizmetliler dışındaki memurlar vasıtasıyla, bu Kanun mucibince yaptırılacak tebligatlar için tebligat yapana verilecek zaruri masrafların miktarı kendisine tebliğ yapılacak şahsın bulunduğu yerin mesafesine nazaran her mali yılbaşında il idare heyetleri tarafından o ilin gerek merkez, gerekse bağlı ilçeleri için ayrı ayrı tesbit olunur.
Yukarıki fıkraya göre kendilerine zaruri masraf verilen memurlara yaptıkları tebliğ dolayısiyle 6245 sayılı kanun mucibince ayrıca harcırah verilmez."

25/01/2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan "Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik"in 7. maddesi ise Kanun hükmünü şu şekilde detaylandırmıştır:

"(1) Bu Yönetmelik gereğince memur vasıtasıyla yaptırılacak tebliğlerde, tebliğ yapana verilecek zorunlu masrafların miktarı, tebliğ yapılacak şahsın bulunduğu yerin uzaklığına göre, her mali yılbaşında, il idare kurullarınca, merkez ilçe ve bağlı ilçeler için ayrı ayrı tespit olunur.
(2) 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanununun 49 uncu maddesine göre tazminat alan memurlara, yaptıkları tebliğler için ödeme yapılmaz."

Yukarıdaki maddelere göre, memur eliyle tebligat yapılması halinde, tebligat yapana zaruri masrafları için bir ücret ödenmektedir. Bu ücret ise mesaflere göre her mali yılbaşında il idare heyeti tarafından belirlenmektedir.

Yönetmeliğin 13. maddesinde Tebliğ evraklarının nüshaları ve makbuz verilmesi başlığı altında şu belirleme yapılmıştır:

"(1) Tebliğ olunacak her nevi evrak, biri dosyasına konulmak ve diğeri tebliğ edilecek kişilere verilmek üzere yeterli sayıdaki nüshadan oluşur. Bu nüshalarda, iş sahibi veya vekilinin imzası bulunur. Resen yapılan tebligata ait evrak, tebliği çıkaran merciin yetkili memuru tarafından imzalanır.
(2) Tebliğ olunmak üzere yetkili mercilere verilecek evrakın her nüshasına bu mercilerce, verildiği tarih yazılır ve istenirse makbuz verilir.
(3) Her nevi evrakın tebliğine ve davetiyelere ait tebliğ mazbataları dosyasına konulur."

Bu hükümlere göre,

1- Memur eliyle yapılacak tebligatlarda, takip ve tebliğ hizmetinin gerçekleşmesi gerekmektedir.

2- Ödeme emri belgeleri ekinde de, hangi personelin tebligat ve takip için görevlendirildiğinin, tebligatın hangi kuruma veya kişiye yapıldığını gösteren yazılar ile tebellüğe ilişkin tebliğ alanın imzasının gösteren bir belgenin, görevlendirme yazılarının, bulunması gerekmektedir. Bu unsurların bulunmaması halinde, hizmetin gerçekleşmiş olup olmadığı sağlıklı bir şekilde belirlenemez.

3- Bu ödeme, maktu bir ödeme gibi evrak birimindeki tüm memurlara dağıtılamaz.

4- Sayıştay Temyiz Kurulunun 17.09.2013 tarih ve 37636 sayılı kararı da bu yöndedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber