Kızını kaybeden babadan 200 bin liralık tazminat geri istenecek

Kuşadası’nda 2005 yılında yolcu minibüsüne konulan bombanın patlaması sonucu 2’si turist 5 kişi hayatını kaybetmişti

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 27 Ocak 2014 08:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kızını kaybeden babadan 200 bin liralık tazminat geri istenecek

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde 2005 yılında yaşanan ve 5 kişinin hayatını kaybettiği bombalı terör saldırısıyla ilgili Danıştay'dan mağdur ailelere kötü bir haber geldi.


Ailelere mahkemenin verdiği 70'er bin TL'lik tazminat kararını, İçişleri Bakanlığı'nın temyiz başvurusu üzerine Danıştay bozdu. 'Devletin hizmet kusuru bulunmadığı' gerekçesiyle verilen bozma kararına, ölenlerden Eda Okyay'ın babası Azmi Okyay'ın yaptığı itiraz da reddedildi. Aileler, kendilerine verilen 70 bin lirayı faiziyle birlikte (yaklaşık 200 bin lira) geri ödeme endişesi yaşıyor. Azmi Okyay tepkisini, "Kızımı teröre kurban verdim. Kızım mı suçlu, koruyamayan devlet mi? Ödeyemeyeceğim paranın karşılığında da cezaevine girer yatarım." sözleriyle dile getiriyor.

Olay 16 Temmuz 2005'te yaşandı. Yolcu minibüsüne konulan bombanın patlatılmasıyla Deniz Tutum (21), Ufuk Yücedeniz (23), Eda Okyay (24), İrlandalı turist Tana Whalen (17) olay yerinde hayatını kaybetti. Hastaneye kaldırılan İngiliz turist 21 yaşındaki Helyn Bennett de kurtarılamadı. 13 kişinin de yaralandığı saldırıdan 9 ay sonra eylemi gerçekleştiren PKK'lı terörist M.S.K., Elazığ'da yakalandı. İzmir'de yargılanan M.S.K., 5 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Olayda can veren Deniz Tutum, Ufuk Yücedeniz ve Eda Okyay'ın aileleri ise Aydın Valiliği'ne tazminat başvurusunda bulundu. Sonuç alınamayınca İdare Mahkemesi'nde, İçişleri Bakanlığı'na dava açıldı. Yargılama sonunda ölenlerin ailelerine 70'er bin TL tazminat ödendi. Ancak Bakanlık, kararı temyiz etti. Dosyayı inceleyen Danıştay 10'uncu Dairesi, 'devletin hizmet kusuru bulunmadığı' gerekçesiyle kararı bozdu ve tazminat ödenmesine gerek olmadığını belirtti. Davaya yeniden bakan yerel mahkeme, bu kez ölenlerin ailelerine tazminat ödenmesine yer olmadığına hükmetti. Acılı baba Azmi Okyay'ın yaptığı itiraz başvurusu da ilgili daire tarafından reddedildi. Ufuk Yücedeniz ile Deniz Tutum'un ailesinin başvuruları halen inceleniyor. Buradan sonuç alınamazsa aileler Anayasa Mahkemesi ve AİHM'ye gidecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber