Telefonda 15 milyon liralık vurgun

Yetkililerse uyarıyor: Polis ya da savcı telefonla para istemez

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ocak 2014 08:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Telefonda 15 milyon liralık vurgun

Çeşitli hilelerle telefon dolandırıcılığı yapanların 2013'te dolandırdıkları paralar dudak uçuklattı.

İstanbul'da telefonla aradıkları 800 kişinin 15 milyon lirasını dolandıran, Asayiş Şube Müdürlüğü uzman ekiplerinin müdahaleleri sonrası 7 milyon 500 bin lira ellerinden kurtarılan dolandırıcılar, "telefon dolandırıcılığını" adeta bir sektör haline getirdi.

Aralarında çok sayıda ünlü ismin de bulunduğu yüzlerce vatandaşı arayarak kendisini "polis", "MİT görevlisi" ya da "savcı" olarak tanıtan dolandırıcılar, telefonla görüştükleri kişileri "terör örgütü üyesi" olmakla suçluyor veya "hesaplarının terör örgütü tarafından ele geçirildiğini" ifade ediyor.

Vatandaşların endişeye kapılmasından yararlanan dolandırıcılar, söz konusu terör örgütüne yapılacak operasyon için gerekli olduğunu söyleyerek para istiyorlar. Dolandırıcılar bu yöntemle milyonlarca liralık vurgun yaptı.

Polisin müdahalesine karşı, yöntemlerini sürekli yenileyen dolandırıcıların kullandıkları yöntemlerde en büyük yardımcıları ise başkaları üzerine açılmış olan telefon hatları. Polis, farklı isimlere kayıtlı olan bu hatları kullanan dolandırıcılara ulaşamadığı için, dolandırıcılar her gün vurgunlarına bir yenisini daha ekliyor.

Adınıza kayıtlı hatları kontrol edin

Konuyla ilgili bilgi veren bir emniyet yetkilisi, Türkiye'deki 3 operatör şirketiyle görüşerek, telefon dolandırıcılığının önüne geçilmesi için önerilerde bulunulduğunu, bu şirketlerden 2'sinden olumlu yanıt alındığını, fakat bir şirketin ortak çalışmayı kabul etmediğini ifade etti.

Yetkili, vatandaşların üzerilerine kayıtlı olan telefon hattı sayısını kontrol etmeleri gerektiğini dile getirerek, kendi kullandıkları hat dışında, isimlerine kayıtlı başka hat varsa bunları kapattırmalarının "bir kamu görevi" olduğuna dikkati çekti.

Ceza ve yaptırımlar artmalı

Ceza ve yaptırımların caydırıcı olmadığına değinen Emniyet yetkilisi, "Bazı operatör şirketleri bayilerine yeni abone kayıt kotası koyuyor. Bu sayıya ulaşamayan bazı bayiler, kendilerine gelerek hat alan bir vatandaşın ismine, haberi olmadan çok sayıda hat açıyor. Kısa süre sonra da bunu başkasına satıyor. Bu izinsiz kayıt yapan ve bu hatları satanlara etkin şekilde müdahale edemiyoruz. Ayrıca bu hatları kullanarak vurgun yapanlar çok az ceza aldığı için, bu yöntemi sektör haline çevirip, can yakmaya devam ediyorlar" dedi.

2013 rakamları dudak uçuklatıyor

Telefon dolandırıcıları, 2013 yılı içerisinde İstanbul'da aradıkları 800 kişiden 15 milyon lira vurgun yaptı. Öte yandan Asayiş Şube Müdürlüğü uzman ekiplerinin müdahaleleri sonrası 7 milyon 500 bin lira da dolandırıcıların elinden kurtularak sahiplerine teslim edildi.

Polisin, konuya ilişkin yapmış olduğu operasyonlarda gözaltına alınan 130 şüpheliden 55'i tutuklandı.

Prestij kaybı korkusu

İstanbul'da yıllardır yaşanan bu süreçte, aralarında polis, emekli general, savcı, tıp profesörü, avukat, sanatçı, gazeteci ve iş adamlarının da bulunduğu binlerce kişi, milyonlarca lira dolandırıldı.

Camiasında önemli yere sahip pek çok kişi, maruz kaldıkları dolandırıcılığın prestij kaybına neden olacağını düşünerek, polise bile gitmedi.

Polis ve kamu görevlisi para istemez

Polis ya da diğer kamu görevlilerinin, telefonla arayarak bir vatandaştan ne sebeple olursa olsun para istemeyeceğinin altını çizen emniyet yetkilisi, "Telefonda para isteyen birisi, kesinlikle dolandırıcıdır. Dolandırıcılar biz önlem aldıkça metot değiştiriyor. Burada asıl çözüm, vatandaşın kanmaması ve bizi yaşanan olaydan kısa sürede haberdar etmesidir" diyerek sözlerini tamamladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber