Türk Eğitim-Sen'in 13 yıllık Genel Başkanı Şuayip Özcan, 3 yıl önce çıkarılan Sendika Yasası kapsamında kendi sendikasına ancak mahkeme kararıyla üye olabildi.

Haber Giriş : 19 Ocak 2004 17:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk Eğitim-Sen'in 13 yıllık Genel Başkanı Şuayip Özcan, 3 yıl önce çıkarılan Sendika Yasası kapsamında kendi sendikasına ancak mahkeme kararıyla üye olabildi.

Türk Eğitim-Sen, 1992 yılında Şuayip Özcan'ın kurucu başkanlığında faaliyete geçti. Bugüne kadar sendikanın genel başkanlığını bırakmayan Özcan, memur sendikalarını yasal zemine oturtan ve 2001 yılında çıkarılan Kamu Sendikaları Kanunu sonrasında gerçekleştirilen ve çekişmeli geçen kongreden sonra da genel başkan seçildi. Türk Eğitim-Sen, yasa gereği yetkili sendikanın tespiti için 2002 yılı mayıs ayı sonunda üyelerinin isim ve diğer bilgilerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na verdi. Bakanlık gerekli değerlendirmeyi yaptıktan sonra sendikanın üye isimlerini ve sayılarını açıkladı. Ancak açıklanan üyeler içinde ?1 No'lu üye' olarak bildirilen ve sendikanın genel başkanı olan Şuayip Özcan'ın ismi yer almadı. Özcan, durumu öğrendikten sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yaptığı müracaatlardan da bir sonuç alamadı.

2003 yılında da üyelik için bakanlığa gerekli bilgileri gönderen Özcan, yine sendikasının üyesi sayılmadı. 25 Temmuz 2003 tarihinde ?üyeliğinin neden kabul edilmediğinin bildirilmesi için' bakanlığa bir dilekçe ile başvuran Özcan'a bir cevap da verilmedi. Bunun üzerine Özcan çareyi, Ankara Nöbetçi İş Mahkemesi'ne ?üyelik davası' açmakta buldu. Dava dilekçesinde sendikanın genel başkanı olmasına rağmen üye sayılmadığını dile getiren Özcan, durumun düzeltilmesini istedi. Mahkemede, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Özcan'la ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'ndan bir bilgi gelmediği için üye kabul edilmediğini, Milli Eğitim Bakanlığı ise kendilerinin bu bilgileri gönderdiğini kaydetti. Ankara İş Mahkemesi ise 14 Ocak 2004 tarihinde verdiği kararla Özcan'ın, Türk Eğitim-Sen üyesi olduğuna karar verdi.

Özcan, sendikasının kurucu genel başkanı olduğunu belirterek Kamu Sendikaları Yasası'nın çıktığından beri üyelik sorununun devam ettiğini kaydetiyor. ?2 yıldır bir türlü sendikama üye olamadım.? diyen Özcan, ?2 yıldır üye olmadığım halde genel başkan olarak kabul ediliyorum. Üye olmadan genel başkan da olunmaz. Kanuna ve tüzüğümüze göre genel başkan hem sendikanın üyesi olacak, hem de delege olacak. Ben ise, ancak mahkeme kararıyla üye olabildim. Halbuki sendikanın bir numaralı üyesi benim.? dedi. Üye olmak için dava açmak zorunda kaldığını anlatan Özcan, ?Üyelik formum, aidat kesinti bordrom, bakanlıktaki görevim, seçim kurulundan aldığım genel başkanlık mazbatam gibi tüm belgeleri mahkemeye sundum. Mahkeme buna rağmen bilirkişiye havale etti. Bilirkişi de bizi haklı gördü.? dedi. Özcan bir genel başkanın sendikasının üyesi sayılmamasını ?komik' olarak nitelendirdi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber