Diyarbakır'da çözümle beraber turizm patladı

Çözüm süreci ile birlikte barış ve kardeşlik ortamının yeniden oluştuğunu belirten Diyarbakır Valisi Kıraç, turizmle de bunu pekiştireceklerini söyledi. Kentin tarihi birikimiyle bir açık hava müzesi gibi olduğunu ifade eden Kıraç, “Diyarbakır üzeri küllenmiş mücevherdir” dedi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Şubat 2014 09:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Diyarbakır'da çözümle beraber turizm patladı

ŞAKİR AYDIN

Dünya miras listesinde yer alabilmek için gerekli başvuruları yapan Diyarbakır, çözüm süreci ile birlikte adeta kültürel varlıklara sahip çıkma noktasında bir restorasyon alanına döndü. Diyarbakır Kalesi, hanlar ve hamamları etap etap restore ediliyor. Değişen Diyarbakır'ın, dünyanın en büyük 5. fuarı olan EMMİT'te tanıtımını sağlayan Vali Cahit Kıraç, çözüm süreci ve sonrasını, istihdamdan yatırıma kadar Diyarbakır ile ilgili yaptıkları çalışmaları AKŞAM'a anlattı:

- Fuarda Diyarbakır'ı tanıttınız. Katılımcıların standınıza ilgisi nasıldı?

Diyarbakır bütün kültür değerleri ile burada yer aldı. Sanatıyla, müziğiyle, türküsüyle, şarkısıyla, gıdasıyla ki, özellikle Diyarbakır yemek kültürü çok gelişmiştir. Sarması, dolması, mumbarı, kahvaltısı bunlar gelen bütün ziyaretçilere ikramlarda bulunuldu.

- Diyarbakır'da turizme yönelik ne tür çalışmalar yapılıyor?

Diyarbakır, dünya kültür miras listesine girecek değerleri ile anılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımız kanalı ile Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerini dünya miras listesi alan yönetime sunduk. Ayrıca kentteki kültür varlıklarını en azından proje bazında ele aldık. Surları, burçları, duvarları, sur içerisindeki bütün kayda değer kültür varlıkları, hanlar, hamamlar, camiler, medreseler, sokaklar bütün bunlar ele alındı.

"DİYARBAKIR 24 SAAT YAŞIYOR"

- Çözüm süreci ile birlikte Diyarbakır'a turizmi hareketlendir mi? Turistlerin ilgisi nasıl?

Eğer bir bölgede hoşgörü yoksa, insanlar birbirlerini hoşgörü ile kucaklamıyorlarsa orada turizm olmaz. Özelikle son bir senedir ne bizim bölgeye gelen cenaze var, ne de başka yere giden cenaze var. Bu bölge insanına özgüven getiriyor. Geçmiş yıllarda her gün çatışmaların, kaosların olduğu, kepenklerin kapatıldığı, akşam saat beş denince sokaklarda kimsenin kalmadığı sahipsiz bir şehir görünümü vardı. Bugün artık Diyarbakır cıvıl cıvıl, 24 saat yaşayan bir şehir. Diyarbakır üzeri küllenmiş mücevher gibidir. O külleri üzerinden atmamız lazım.

"UYUŞTURUCU SAVAŞI SÜRÜYOR

- Son dönemde bölgede birçok uyuşturucu tarlası imha edildi. Bu yönde çalışmalarınız var mı?

Geldiğimizden beri uyuşturucu ile mücadelede 2013'ün 8'inci ayından itibaren 100 tonun üzerinde toz ve kubar esrar ve 55 milyon kök kenevir imhası gerçekleştirildi. Bunları insanlarımız memnuniyetle karşılıyorlar.. Bundan sonra da bu konudaki mücadelemiz devam edecek.

BARIŞ SÜRECİ İKİYE KATLADI

Çözüm süreci ile birlikte bölgenin huzura kavuşmasının turizmi olumlu etkilediğini belirten Vali Kıraç, "Son bir yılda Diyarbakır'a gelen yabancı turist sayısında yüzde 100, yerli turistte ise yüzde 50'lik bir artış var. Ama bu bizim için yeterli değil. Turizm ile birlikte bölgeye gelen yabancı girişimci sayısı artmış durumda. Biz aynı zamanda sanayi yatırımı açısından bakıldığında Türkiye'nin en cazip bölgesiyiz. 6. Bölge Teşvik Sistemi içinde yer almamız bölgemizde yatırım yapacak yatırımcıya diğer bölgelere oranla yüzde 38 ile 60'lara varan oranda bir avantaj sağlıyor.

ÇÖZÜM SÜRECİNE DESTEK TAM

Vali Kıraç halkın çözüm sürecine desteğinin yüzde 100 olduğunu belirterek, "Bu süreçten geri dönüşün olmaması lazım. Bu süreçten geri dönüş ve insanların kaosa sürüklenmesinin vebali çok büyük olur. Türkiye bunu kaldırmaz. Bizim artık barışı, kardeşliği, istihdamı, ihracatı ve yeni iş alanlarını konuşmamız lazım.

DİYARBAKIR SEÇİME SAKİN HAZIRLANIYOR

Yaklaşan yerel seçimler öncesinde sakin ve huzurlu bir ortam olduğunun altını çizen Vali Kıraç, "Ben, barış sürecinin ona da çok etkisi olduğunu düşünüyorum. Aday profillerine baktığımızda da herkesin bu ortamın böyle gitmesi noktasında söylemleri ve istekleri var. Valilik, güvenlik güçleri ve hizmet üreten birimler olarak bu süreçte herkesin barış içinde kendilerini ifade edebilmeleri için her türlü kolaylığı göstereceğiz. Tek isteğimiz insanlar hür iradeleriyle sandıklara gitsin, oylarını yansıtsınlar. Demokrasi de budur. Demokrasinin gereği seçimlerdir, sandıktır. Sandık demokrasinin de namusudur. Biz sandığa sahip çıkmak zorundayız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber