360 hakim ve savcıya 1. derece piyangosu

Haber Giriş : 16 Mayıs 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

8 ilde kurulacak Bölge Adliye Mahkemeleri için eleman temin etmekte zorlanan Adalet Bakanlığı, çözümü, 16 yıl olan görev süresini 13 yıla düşürmekte buldu

ADALET Bakanlığı, Bölge Adliye Mahkemeleri'nin yürürlüğe girmesinin ardından buralarda çalıştıracak hakim ve savcılar için kadro alamayınca, çareyi eldekileri değerlendirmekte buldu.

Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Kanunu ve Ceza İnfaz Kanunu'yla birlikte Bölge Adliye Mahkemeleri'nin Kurulmasına İlişkin Yasa, 1 Haziran 2005'te yürürlüğe girerken, 2007'ye kadar mahkemelerin kurulması için gerekli alt yapının oluşturulması kararlaştırılmıştı.

Mevcut mahkemelerde çalışan 9 bin civarındaki hakim ve savcıların kadrosundan Bölge Adliye Mahkemeleri'ne eleman ayrılamayınca, Adalet Bakanlığı da eldeki hakim ve savcıları değerlendirme kararı aldı. 8 ilde kurulacak olan Bölge Adliye Mahkemeleri, yerel mahkemelerin üstünde olduğu için burada görev yapacak hakim ve savcıların 1'inci sınıfa ayrılmış olması gerekiyor. 16 yıl boyunca mesleğini icra etmiş olan hakim ve savcılar 1'inci sınıfa ayrılıyorlar.

Yer sıkıntısı da var

Mevcut 1'inci sınıfa ayrılmış hakimler ve savcıların sayısı mevcut mahkemelere bile yetmezken, Adalet Bakanlığı da 1'inci sınıfa ayrılmasına 3 yıl kalan hakim ve savcılara çıkarılan bir düzenlemeyle bu statüyü verdi. Bu çerçevede 360 hakim ve savcı 1'inci sınıfa ayrıldı. Bu hakimler 2007'de kurulacak olan Bölge Adliye Mahkemeleri'nde görev yapacaklar. Yerel mahkemeler ile Yargıtay arasında köprü görevi üstlenecek olan Bölge Adliye Mahkemeleri, aynı zamanda yüksek yargının iş yükünü de azaltmayı amaçlıyor. Bu mahkemelerin göreve başlayabilmesi için hakim ve savcının yanı sıra mekan ile personel sıkıntısı da yaşıyor.

Özellikle taşradaki adliye binalarının valiliklerde yer aldığına dikkat çeken yetkililer, bu mahkemeler için bir çözüm yolu bulmaya çalışıyor. Adalet Bakanlığı yetkilileri, eldeki imkanlarla bu mahkemelerin 2007'de kurulmasının bile çok zor olduğuna işaret ediyorlar.

Dosya yükü azalacak

Bölge Adliye Mahkemeleri'nin faaliyete geçmesinin ardından yılda ortalama 500 bin davanın geldiği Yargıtay'ın iş yükünde önemli bir hafifleme olacak. Birçok davanın Bölge Adliye Mahkemeleri'nde kesin karara bağlanacak olması nedeniyle Yargıtay'a gelecek dava sayısı yarı yarıya azalacak. Yargıtay, yeni yapılanmanın ardından asıl fonksiyonu olan içtihat mahkemesi olarak görev yapacak.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber