Öğretmenin 26 yıllık gurur fotoğrafları

Haber Giriş : 17 Mayıs 2006 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

26 yıl önce atandığı Van'ın elektriği, suyu, yolu olmayan bir köyünde okula gönderilmeyen kız çocukları için mücadeleye girişen Çetin Öğretmen, 60 kızı okullu yaptığı o günleri şimdi gururla anıyor

Kız çocuklarının okula kazandırılması amacıyla düzenlenen ve "Haydi Kızlar Okula" sloganıyla özdeşleşen kampanyaların bir benzerini tam 26 yıl önce tek başına hayata geçiren öğretmen Çetin Evren, istendiğinde neler başarılabileceğinin somut bir örneği. 1980'de, Van'ın Çaldıran İlçesi'ne 50 kilometre uzaklıktaki, o dönemde yolu, suyu, elektriği, telefonu olmayan Han Köyü'nde öğretmenliğe başlayan Evren, köyde kızların "töre" nedeniyle okula gönderilmediğini görünce kolları sıvamış.

"Kafir diyenler oldu"
Şimdi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Vakfı Özel İlköğretim Okulu'nun müdürü olan 46 yaşındaki Çetin Evren sonrasını şöyle anlatıyor; "Köy okulu 1954'te açılmıştı ama sadece erkekler gitmişti. Durumu görüp, 'Kızlarınızı da okula gönderin' deyince benim için kafir diyenler bile oldu ama ben hiç aldırmadım. Köyde sözü geçen muhtar ve imamı ikna ederek, ilk önce onların kızlarını okula kaydettim. Sonra ev ev gezdim, üç yıl içinde 120 kişilik okulun mevcudunda 60 kız öğrenci oldu. Bununla da yetinmedim, hafta sonlarında kadınlara okuma-yazma öğrettim, akşamları da babalara eğitim verdim. Şimdi çok mutluyum, o kızlardan okumaya devam edip meslek sahibi olanlar çıktı. Köyde kalanlar da şimdi kızlarını okula gönderiyor."

Han Köyü'ndeki o okulda halen 80 kız öğrencinin eğitim gördüğünü de sözlerine ekleyen Evren, "Bundan gurur duyuyorum" diyor.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber