Sağlık harcaması artış yedek ödenekle kapatıldı, artık kemer sıkılacak

Haber Giriş : 18 Mayıs 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık harcamaları nedeniyle bütçede ortaya çıkan 700 milyon YTL'lik ek maliyet, yine bütçenin içinden kaydırılarak karşılanacak. Yedek ödenek kaleminde 970 milyon YTL'lik bir kaynak olduğu ve bunun kullanılacağı belirtildi. Yılın başında, bütçeye öngörülmeyen harcamalar nedeniyle konulan yedek ödeneğin yanı sıra tasarrufa yönelik önlemler üzerinde de ayrıca durulduğu kaydedildi.

Maliye Bakanlığı bürokratları, ilaç alımları ve yeşil kart ödemelerinden ortaya çıkan ek maliyetlerin toplamının 1 milyar 695 milyon YTL olan yedek ödenek içinden karşılanacağını ifade ettiler. Bu ödeneğin 717 milyon YTL'sini personel yedek ödeneği oluşturuyor. Memurlara yapılan ek zamlar da buradan karşılanacak. Geriye ise doğal afetler, yatırımları hızlandırma, ilama bağlı borçlar (kamulaştırma gideri), özellikli giderler, diğer yedek ödeneklerden oluşan kısım kalıyor. Bunun da tutarı 970 milyon YTL. Ancak özellikle ilama bağlı borçlar kaleminin, Karayolları ve Devlet Su İşleri'nin kamulaştırmaları nedeniyle harcandığı biliniyor. Geriye yaklaşık 700 milyon YTL kalıyor. Bunun da ilaç ve yeşil karttan kaynaklanacak ek maliyeti karşılayacağı düşünülüyor. Ancak yılın sonuna doğru sosyal güvenlik kuruluşları açığının artacağı tahmin ediliyor. Ayrıca mal ve hizmet alımları, yatırımlar, taşıt alımı gibi kalemlerdeki kullanılmayan ödeneklerin de ek maliyeti karşılamak için kaydırılacağı anlatıldı. Sadece yatırım ödeneğinden, her yıl sonunda yaklaşık 1 milyar YTL'lik kullanılmayan ödenek kaldığına ve bunun kaydırılabileceğine dikkat çekildi.

Kemer sıkılacak

Bunun dışında hafta başından beri Hazine ve Maliye, tasarrufa yönelik çalışmalar yapıyor. Sosyal güvenlik kuruluşlarının ilaç ve tedavi masraflarının önüne geçebilmek amacıyla 2005 yılının ekim ayında bir çalışma başlatılmıştı. Maliye, Hazine, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur yetkililerinden oluşan bir heyet, ne tür önlemler alınabileceği üzerinde çalışmıştı. Sağlık Bakanlığı'nın 2006 yılında SSK ve Bağ-Kur'lu hastaya verilen ödenek çerçevesinde hizmet vermesi, 4-5 milyar YTL'lik ödeneğin geçilmemesi, aylık ödenek verilmesi gibi ilkeler belirlenmişti. Hafta başından beri yapılan çalışmalarda tasarruf amacıyla neler yapılabileceği üzerinde durulduğu, rafa kaldırılan aylık ödenek verilmesi sisteminin tekrar hayata geçirilebileceği anlatıldı. Sistem, SSK ve Bağ-Kur'un faturalara itirazı nedeniyle rafa kaldırılmıştı.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber