Otomotivde zam sesleri

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son dönemde piyasalarda meydana gelen dalgalanma ve dolar kurundaki hızlı çıkış, ithal girdi maliyetinin yüksek olduğu otomotiv sektöründe zam tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Sektörün iki devi Tofaş ve Renault Mais, dalgalanmanın devamı halinde fiyat artışları olabileceğinin sinyalini verdi. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, piyasalardaki dalgalanmaya ilişkin olarak, ekonomik konjonktürü yeniden değerlendirerek fiyat artışı konusunda karar vereceklerini bildirdi. Aybar, yaptığı yazılı açıklamada şöyle devam etti:

"Otomotiv pazarı daralabilir"
"Piyasalarda yaşanan bu son gelişmeler zaten kar marjları çok küçük olan otomotiv sektörü üzerinde olumsuz bir etki yaratacaktır. Tüm bu olumsuz gelişmeler pazarda bir miktar daralma yaratabilir.

Renault olarak 2006 yılının başından itibaren pazarın 2005 yılı seviyesinde gerçekleşmesini öngördüğümüzü belirtmiştik. 2006 yılının ilk 4 ayında binek otomobilde yaşanan yüzde11, hafif ticari araç pazarında yaşanan yüzde 9 oranında artışın yavaşlayacağı ve bu dönemde yaşanan dalgalanmaların makro ekonomik istikrarı bozmaması kaydıyla 2006 yılı satış rakamlarının, 2005 yılı oranlarında gerçekleşeceği şeklindeki öngörümüzü sürdürmekteyiz.'' Aybar, enflasyon ve faiz oranları göz önüne alındığında, makro ekonomik açıdan piyasaların şu anda geldiği yeni seviyeye ayarlama yapılmasının kaçınılmaz olduğunun söylenebileceğini belirtti.

"Dalgalanma sürerse fiyatlar artar"
Tofaş CEO'su Alfredo Altavilla ise, son hafta dövizde yaşanan dalgalanmanın devam etmesi halinde parça maliyetlerinin yükseleceğini ve bunun da fiyatlara yansıyabileceğini söyledi. Altavilla, şöyle devam etti:"Dövizde artış sürmesi halinde kısa sürede maliyetler artacaktır ve fiyatlarda da artış olacaktır. Eğer fiyatlardaki artış tüketicinin satın alma gücüyle eşit gitmezse bu satışları yavaşlatır. Bu eğilim sürerse pazarı etkiler ama düzelme olursa pazarda geçici etkisi olur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber