600 milyon TL'lik elektrik kaçağı

Elektrik kesilmese de her aboneden yılda en az iki kere bu para alınıyor. Cebimizden çıkan para, 600 milyon lira...

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 12 Şubat 2014 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
600 milyon TL'lik elektrik kaçağı

Elektrik dağıtım firmaları köşeyi dönmenin yolunu buldu. Tüketiciden usulsüz bir şekilde 19.1 lira açmakapama bedeli alan firmalar, böylece kasasını doldurdu. TAKVİM, dünkü haberiyle vatandaşlara uygulanan fatura oyununu gözler önüne serdi. Buna göre; dağıtım firmaları, vatandaşa faturasını son ödeme tarihinden yalnızca birkaç gün önce göndererek ve ödeme bir gün geciktiğinde, kesme-bağlama ücreti keserek, haksız bir uygulamaya imza attı. Vatandaşın elektriği kesilmese bile faturasına açma-kapama ücreti uygulanarak bu paralar tahsil ediliyor. Elektriği kesilen vatandaş ise kurumu aradığında çoğunlukla "Biz açamayız, siz dışarıdan bir elektrikçi bularak açtırabilirsiniz" cevabıyla karşılaşıyor. Birçok vatandaş, elektriksiz kalmamak için bir de dışarıdan elektrikçilere para ödemek zorunda kalıyor.

İŞTE PARANIN HESABI

Böylece elektriği kesmek ya da açmakla uğraşmayan kurumlar, vatandaşın bir günlük unutkanlığını kullanarak açma-kapama ücretini kasasına indiriyor. Şirketlerin bu uygulamayı hemen her aboneye yılda en az iki kere uyguladığı da anlaşıldı. Yasalara aykırı alınan ücret, Türkiye'deki 29 milyon 816 elektrik abonesini mağdur ediyor. Abonelerin yılda en az iki kere bu ücretle karşılaştığı düşünüldüğünde, firmaların 569 milyon 485 bin 600 lirayı cebe attığı ortaya çıkıyor. Vatandaş ise EPDK'yı göreve çağırıyor.

YASALARA AYKIRI

Avukat Gülşen Orman Çakar, bir günlük gecikme dolayısıyla yapılan kesintinin yasalara aykırı olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Kesme-bağlama bedeli Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından 26 Aralık 2013'te belirlendi, uygulama 1 Ocak'ta başladı. Bu bedel 19.1 lira olarak kararlaştırıldı. 'Vatandaş fatura bedelini son ödeme tarihine kadar ödemediği takdirde, son ödeme tarihini izleyen 5 iş günü (dahil) içerisinde vatandaşa bildirimde bulunulur ve ödemezse o zaman vatandaşın elektriği kesilir' denilmektedir. Bu süreden önce yapılan kesinti yasaya da aykırıdır."

30 MİLYON KİŞİYE FATURA ŞOKU

2013 yılı elektrik enerjisi üretimi toplam 239.3 milyar kWh. Türkiye'deki 21 elektrik dağıtım bölgesine hizmet götüren tüm şirketler, özel sektörde. Tüm bölgelerdeki abone sayısı toplamı 29 milyon 816 kişi. İstanbul'un Anadolu yakasında 2 milyon 389 bin elektrik abonesi bulunuyor. Megakentin Avrupa yakasındaki elektrik abonesi sayısı ise tam 4 milyon 202 bin.

PARANIZI GERİ İSTEYİN

Faturalarında haksız yere açma-kapama ücreti olan vatandaşların bu paraları geri alma hakları bulunuyor. Bunun için çok fazla işlem yapmanıza da gerek yok. Tüketici dernekleri ve konunun uzmanı avukatlar, faturasında haksız bir kesme-bağlama ücreti ile karşılaşan vatandaşların paralarını geri alabileceklerini belirtti. Uzmanlar, vatandaşın önce ilgili elektrik idaresinden parasını talep etmesi gerektiğini, idarenin konuya duyarsız kalması durumunda da tüketici hakem heyetlerine başvurarak, parasını alabileceğini belirtti. Paranızı geri alabileceğiniz durumlar ise şöyle: Fiilen kesme-bağlama yapılmamasına rağmen, bunun ücretinin alınması. İhbarname gönderilmeden yapılan kesinti. İhbarname gönderildikten sonraki 5 gün içinde yapılan kesintiler.

SONRADAN BORÇ ÇIKARMAK BiTTi

Telefon ve internet aboneliklerinin iptalinde, işletmeciler, son faturayı tüm bedeller dahil olacak şekilde düzenleyecek, sonrasında tüketiciye borca ilişkin yeni fatura çıkaramayacak, alacak talebinde bulunamayacak. Son fatura, gecikme faizi ve diğer işletilecek bedeller dahil olacak şekilde tek seferde düzenlenecek. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), düzenleme taslağını, internet sitesinden yayınladı. Taslağın mevcut haliyle yürürlüğe girmesi halinde, 200 binin üzerinde abonesi olan işletmeciler, tüketicilere e-devlet üzerinden, yasal takipte olanlar dahil tüm borç ve alacak bilgilerini öğrenebilme imkanı sunacak.

TELEFON YAĞIYOR

Dünkü haberimizden sonra gazetemizi arayan vatandaşlar, sıkıntı ve şikayetlerini paylaştı:

KESİLMEDİ Kİ BAĞLANSIN

"Kullanım aynı olmasına rağmen, elektrik faturam her ay olduğundan fazla geldi. Fatura detayında 19.10 TL'lik bir kesme-bağlama bedeli gözüküyor fakat benim elektriğim ne kesildi ne de bağlandı. Arayıp sorduğumda, son ödeme tarihini 24 saat geçtikten sonra kesme kodu gönderildiğini söylediler."

GECİKME BEDELİ DE VAR

"Elektrik faturasını 2 gün geç ödediğim için 17.70 TL kesme-bağlanma ücreti karşıma çıktı. Elektriğim ise hiç kesilmedi. Aradığımda, faturayı geç yatırdığım için aldıklarını söylediler. Gecikme bedeli zaten alıyorlar. Görevli, gecikme bedeli düşük olduğu için bu paranın alındığını söyledi."

FATURALAR ORTADA YOK

"3 aydır faturamı göndermiyorlar. 4'üncü ayda elime geçen faturada da, açma-kapama bedeli ve gecikme ücreti var. Elektrik dağıtım firmalarının görevi, bana faturayı ulaştırmak değil mi? Üstelik elektriğimi kesmeden de, açma-kapama ücreti almaları yasal değil. Yetkililer duruma bir çare bulmalı."

ÖZLEM KAMER TERCANLI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber