Metro sürücülerine yeni meslek standartları geliyor

Acil durumlarda trenin ve karayolu taşıtının hasar fotoğraflarını çekecek ya da çekilmesini sağlayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Şubat 2014 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Metro sürücülerine yeni meslek standartları geliyor

İLKAY GÜDER - "Kent İçi Raylı Sistemler Tren Sürücüsü Ulusal Meslek Standardı"na göre, metro sürücüleri kendisinden talep edilmesi halinde kaza ve olay sonrası yapılacak komisyon çalışmalarının içerisinde yer alacak.

Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından hazırlanan "Kent İçi Raylı Sistemler Tren Sürücüsü Ulusal Meslek Standardı"na göre, kent içi raylı sistemler tren sürücüsü, iş sağlığı ve güvenliği araçlarını uygun ve çalışır şekilde bulunduracak.

Kent içi raylı sistemler tren sürücüsü, aldığı eğitimler doğrultusunda sağlık ve güvenlik risklerinin önlenmesine katkıda bulunacak ayrıca acil durum eğitimlerine katılacak.

Geri dönüştürülebilen malzemeleri kağıt, metal, cam gibi cinslerine göre ayırarak sınıflandıracak. Tehlikeli ve zararlı atıkları, verilen talimatlar doğrultusunda diğer malzemelerden ayrıştırarak geçici depolamasını yapacak.

Tren sürücüsü, görevde olduğu sürece telsizini açık, uygun kanalda ve duyulabilir ses düzeyinde olmasını sağlayacak. İş emri doğrultusunda çalışma ekibinin oluşturulmasında ve iş dağılımının yapılmasında görev alacak. Kendine tahsis edilen sefer saatlerini de takip edecek.

-Tren hareketleri hız limitlerinde gerçekleşecek

Kendisinden talep edilmesi halinde kaza ve olay sonrası yapılacak komisyon çalışmalarının içerisinde yer alacak tren sürücüsü, ilgili birimlere yazılı ve sözlü olarak kaza ile olay hakkındaki bilgileri raporlayacak. Yine talep edilmesi halinde kaza ve olay önleme faaliyetlerine katılacak.

Öte yandan manevraları trafik kontrolörünün talimatları ile enerji, sinyal ve makas konumlarına uyarak yapacak. Tren hareketlerini, verilen hız limitleri dahilinde gerçekleştirecek.

Trafik kontrolörüne trenin sefere hazır olduğu bilgisini vererek seyir iznini alacak. Kavşaklarda bulunan görevli trafik polisinin verdiği işaretlere de uyacak.

-Hasar fotoğraflarını çekecek

Şüpheli paket bulunması durumunda ise treni ilk platforma kadar sürecek, yolcu tahliyesi prosedürlerini uygulayacak. Şüpheli paketin bulunduğu bölgeye güvenlik görevlisi yönlendirilmesini ve alanın güvenlik çemberine alınmasını sağlayacak.

Ayrıca acil durumlarda hattın enerjisinin kesilmesini sağlayacak, trenin ve karayolu taşıtının hasar fotoğraflarını çekecek ya da çekilmesini sağlayacak. Gerekli durumlarda ilk yardım müdahalesi yapacak.

Mesleğiyle ilgili yeni teknolojileri ve gelişmeleri de takip edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber