BTK Başkanı: Erişimi engellemek şu anda çok zor

NTV'nin sorularını yanıtlayan BTK Başkanı Tayfun Acerer, internet düzenlemesiyle ilgili sistemin henüz kurulmadığını, şu anda erişimi engellemenin çok zor olduğunu ifade etti.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 28 Şubat 2014 13:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
BTK Başkanı: Erişimi engellemek şu anda çok zor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acerer NTV'nin sorularını yanıtlıyor. Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmesinin montaj olup olmadığı hakkında bir fikri olmadığını söyleyen Acerer, "Kriptolu telefonun dinlenebilmesi için karşısında konuştuğu kişinin telefonunun kriptolu olmaması gerekir. İki telefon da kriptoluysa dinlenemez. Dinlense bile çözmek çok zordur" dedi.

Acerer röportajından öne çıkanlar;

"Ses kaydıyla ilgili inceleme yapıldığını biliyorum ama bir net bilgim yok, çünkü bu konuyla ilgili daha önce TİB'e ulaşmış bir bilgi yok. Kayıtlar gerçek midir değil midir bilmiyorum. Ama telefon görüşmelerinin yapıldığı makinalarla ilgili TİB'e ulaşmış bilr bilgi yok.

Prosedürden bahsedecek olursak, yasal dinlemeler 3'er aylık periyodlarla yapılır. Yeterli bir bilgiye ulaşılamamışsa bir 3 ay daha süre istenir. Bu dinleme sürecinin sonucunda bir karar vermek zorunda, suçlu ya da suçsuz. Ama yapılan dinleme konusunda herhangi bir bulguya rastlanmadıysa dinlenen kişi aranır ve 'biz sizi dinledik, suç unsuru bulunmadı tape'leri yok ediyoruz' denilmesi gerekir. Kanuna göre böyle yapılması gerekir.

Her kriptolu telefonun anahtarı BTK'da yok. Eğer bazı kurumlar istiyorsa onların kriptoyu teslim etme zorunluluğu yok. Kriptolu görüşme hakkına sahip bazı kureuluşlar var. Dışişleri bakanlığı mesela... Onların bu anahtarları teslim etme zorunluluğu yok. Şifreleri sadece üretici biliyor bu durumda. Kriptolu telefonların dinlendiğine dair bize yapılmış herhangi bir müracaat yapılmadı.

Yasal olmayan dinlemeler aslında bir ortak konsensüs içinde içeriği ne olursa olsun karşı çıkılması lazım. Çünkü bu dünlemelerin önemli bir kısmı da copy-paste'lerle sahte kayıtlar oluşturulabilir. Bunu yapmak çok kolay. Ya da 50 cümlelik bir konuşma içinde 3-5 cümleyi çektiğinizde o konuşma çok farklı lanse edilir. Konuşmadığınız bir içeriği bile üretmek mümkündür. Kriminal incelemeyle tespit edilebilir. Hiç yapmadığınız bir konuşmayı bu teknolojiyle yapmış gibi görünebilirsiniz.

Kriptolu telefonun dinlenebilmesi için karşısında konuştuğu kişinin telefonunun kriptolu olmaması gerekir. İki telefon da kriptoluysa dinlenemez. Dinlenese bile çözmek çok zordur.

Mobil telefonlarda gelen bir SMS'e baktığınız zaman, ilgizi bir SMS. Siz bunu sildiniz ama bunu silmeniz yetmiyor, o telefonunuza indi ve telefonunuzdaki bilgilere çok rahat ulaşılabilir.

Acarer internet düzenlemesiyle ilgili "Çok iyi bir yasa oldu. Mağduriyet önemli ölçüde engellenebilir. Bu süreçte her halükarda mahkeme var. Tek fark, kişilik hakkınızın ihalilde doğrudan mahkemeye gidiyorsunuz, diğerinde de erişim sağlayıcılar birliğine gidiyorsunuz. Devlet geri çekiliyor aslında.

Erişimi engellemek çok zor şu anda. Çünkü o sistem yok ki... Yasa uygulamaya geçtikten sonra süre verilir Sistemin kurulması, mevzuatın hazırlanması için. Yönetmelik ve tüzük çıkacak daha. Bunun için de 3 aylık süre verildi. Muhalefetin eleştirisini haksız buluyorum. Düzenlemede yapılan bu son değişikliklerden bilgileri yok, daha yayınlanmadı. Yapılan eleştiriler kendilerine gelen bilgilere göre yapıldı"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber