'Ağır ceza'larda işler durdu

Ağır ceza mahkemelerinin kaldırılmasını içeren yasal düzenleme onay beklerken süreç davaları da etkiledi. Kapatıldıklarında dosyaları iade edecek olan ağır cezalarda davalar erteleniyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Mart 2014 07:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ESRA ALUS İstanbul

"Demokratikleşme paketi" kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilen Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesi kapsamında görev yapan ağır ceza mahkemelerinin kaldırılmasına ilişkin yasal düzenlemeler devam ederken süreç davaları etkiledi. TMK 10. madde kapsamında yargılama yapan mahkemeler yasal düzenleme tamamlandıktan sonra işlemlere devam edileceğini belirterek davaları 5 ay kadar süreyle ertelemeye başladı.

Dosyalar iade ediliyor

"Demokratikleşme" paketi kapsamında yapılan yasal düzenlemenin Cumhurbaşkanı'nca onaylanması ve Resmi Gazete'de yayınlanması durumunda TMK mahkemeleri tamamen ortadan kaldırılmış olacak. Bu mahkemeler, kapılarına kilit vurulmadan önce de ellerinde bulunan tüm dava dosyalarını 10 gün içerisinde savcılığa iade edecekler. Ancak yasanın henüz Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmaması nedeniyle TMK 10. madde kapsamında yargılama yapan mahkemeler yasal düzenleme tamamlandıktan sonra işlemlere devam edileceğini belirterek, davaları birkaç ay sonraya ertelemeye başladı. Yargılaması devam edilen davalarda ara kararların, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde TMK 10. maddesi ile görevli mahkemelerin kaldırılmasına yönelik yasa çalışmalarının devam etmesi nedeniyle bu çalışmalar bittikten sonra sanıklar ve müdafilerinin görev, yetki ve tefrik hususlarındaki taleplerinin karara bağlanmasına" şeklinde düzenlendiği belirtildi. Mahkemelerin yeni açılan dosyaları ise yasa değişikliğini gerekçe göstererek savcılığa iade ettiği öğrenildi.

'Önce tasnif edilecek'

Süreçle ilgili olarak görüştüğümüz İstanbul Cumhuriyet Başsavcısıvekillerinden Ateş Hasan Sözen şu bilgileri verdi: "Cumhurbaşkanı'nın yasayı bugün, yarın, öbürgün onaylanması bekleniyor. Dosyalar tasnif edilip ağır ceza mahkemelerine dağıtalacak. Daha doğrusu TMK kapsamında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı 6 ilden sorumlu. Öncelikle bunlar tasnif edilerek ilgili ağır cezalara yetkisizlikle gönderilecek. Ondan sonrada kalanlar bölüşülecek. Yeni açılan davaları da tevzi olunan mahkemeler görecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber