Yeşil karta sıkı denetim yolda

Haber Giriş : 25 Mayıs 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sosyal güvenlik reformunun tam olarak uygulamaya girmesiyle yeşil kartlar için sıkı denetimler başlatacak. Geçen yılın ilk çeyreğinde 6 milyonu aşan yeşil kartlı sayısı bugün 11.6 milyona ulaşırken yeşil kartlıların sağlık harcamalarından aldıkları payda ciddi artışlar gözleniyor. Yeşil kartlılar için bu yıl bütçeden çıkan paranın geçen yılın 4 ayına göre yüzde 395.3 artış göstererek 1 milyar 211 milyon YTL'ye ulaştığı belirtilirken IMF uyarılarıyla birlikte kontrollerin sıkılaşması gündeme geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, gelecek yıl uygulamaya konması beklenen genel sağlık sigortası (GSS) sisteminin ardından yeşil kart kontrollerinin artacağını belirttiler. Getirilmek istenen yeni kontrol sisteminin temel araçları, altyapı çalışmaları tamamlanması beklenen sosyal güvenlik bilgi sistemi ve denetçilerce yapılacak bizzat kontroller olacak. Sosyal güvenlik bilgi sistemi, tüm kamu kurumları, belediyeler ile kamu yararına çalışan dernekler için ortak bir veri tabanı olacak. Yeşil kart, kişilerin vergi mükellefiyetlerinden tapu kayıtlarına ve banka mevduatlarına kadar pek çok veriye ulaşılabilecek bu sistemden provizyon alınmadan verilmeyecek. Yoksulluk tespitinde bizzat kontroller ise ilk olarak sosyal hizmet uzmanlarınca, ardından da periyodik olarak sosyal güvenlik denetçileri tarafından kişilerle birebir görüşülerek yapılacak. Mevcut yeşil kartlılar, ilk aşamada otomatik olarak yeni sisteme aktarılacak ve sistemin tam olarak kurulmasıyla kontrolden geçirilmeye başlanacak.

Servet kriteri

Getirilmek istenen sisteme ilişkin önemli bir yenilik de yoksulluk tespitinde gelirin yanı sıra servet ve harcamaların da dikkate alınmasıyla yapılacak. Gelirin yoksulluğun tespitinde tek başına yeterli olmadığı düşüncesinden hareketle gelir, servet ve harcamadan asgari bir yaşam düzeyi tespit edilecek. Mevcut yeşil kart sistemindeki asıl sıkıntının ihtiyaç sahibi olmayanların sağlık yardımı alması olduğu belirtilirken illere göre değişebilecek ve 6 ayda bir asgari ücretle de ilintili olarak belirlenecek bu yaşam düzeyi tespitiyle bu sıkıntının aşılması hedeflenecek.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber