Çöpler artık elektrik ve gübreye çevriliyor

İstanbul çöpünden elde edilen gaz 160 bin ailenin tüketeceği elektriğe dönüşürken yiyecek atıklarından üretilen gübre kentin parklarındaki çiçeklere hayat veriyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 12 Mart 2014 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çöpler artık elektrik ve gübreye çevriliyor

ŞENOL DEMİRCİ

Takvimler 28 Nisan 1993'ü gösterdiğinde İstanbul Ümraniye Hekimbaşı Çiftliği'ndeki patlama dünya gündemine bomba gibi düşmüştü. Vahşi çöp depolama alanında biriken metan gazı büyük bir şiddetle patlamış, 28 kişi yaşamını yitirmişti. İstanbullunun kabusu çöp artık büyük bir ekonomik değer oldu.

KABUSTAN ÇIKAN SERVET

Günde 1000 ton atık işleme kapasitesine sahip Kemerburgaz Geri Kazanım ve Kompost Tesisi'nde, evsel atığın içinden ayrıştırılan alüminyum, plastik, metal, demir, cam, kağıt ve karton gibi geri dönüşmesi mümkün olan atıklar tam otomasyonlu mekanik ayrıştırıcılarda ayrıştırılarak ekonomiye geri kazandırılıyor. Geriye kalan organik kısımdan ise yılda yaklaşık 19 bin ton kompost gübre üretilerek İstanbul'un yeşil dokusunun canlandırılması için park ve bahçelerde çiçek üretiminde kullanılıyor.

160 BİN HANENİN ELEKTRİĞİ ÜRETİLİYOR

Şile Kömürcüoda'da bulunan Türkiye'nin ilk Entegre Mekanik Biyolojik İşlem ve Geri Kazanım Tesisi'nde toplanan çöpün 2 bin tonu ise Atıktan Türetilmiş Yakıta (ATY) dönüştürülüyor. İBB'nin Hasdal'da, daha sonra Kemerburgaz ve Şile'de kurduğu tesislerde, çöpten çıkan gazdan yıllık 160 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber