Azarlanan Elçi istifa yolunda

Haber Giriş : 27 Mayıs 2006 16:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Berlin Büyükelçisi İrtemçelik kendisini temsil etmesi nedeniyle istifa düşüncesini Cumhurbaşkanı Sezer'e iletti. Sezer'in istifaya soğuk baktığı ancak İrtemçelik'e Çankaya Köşkü'nde danışmanlık görevi verilebileceği de konuşuluyor

Ankara- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyu önünde azarlanması, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik'i istifanın eşiğine getirdi. Edinilen bilgiye göre, İrtemçelik yaşanan gerilimin ardından Çankaya Köşkü ile irtibata geçti. Büyükelçilerin yurtdışında Cumhurbaşkanı'nı temsil etmesi nedeniyle bu adımı atan İrtemçelik, istifa düşüncesini Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e iletti. Diplomatların 'hiçbir büyükelçinin yaşamaması gereken bir durum' olarak yorumladığı olay hakkında bilgi veren İrtemçelik'ten fevri davranmaması istendi.

Başka bir görev verilebilir
İrtemçelik de Başbakan'ın "Düzeltirim" dediği genelge ve yönetmelik ile kurallara uyan başörtülü kişilere verilen pasaportların fotokopilerinin yer aldığı dosyayı Erdoğan'a verdi. Bugüne kadar hükümetin görevden almak istemesine rağmen İrtemçelik'in görevini sürdürmesinde direnen ve aksi yöndeki girişimleri veto eden Sezer'in istifaya soğuk baktığı, ancak kapsamlı bir durum değerlendirmesinde yarar gördüğü de belirtiliyor. Başkent kulislerinde "İrtemçelik'in artık Almanya'da görev yapması çok zorlaştı" görüşü ağırlık kazandı. Bu durumda İrtemçelik'in bir başka başkente kaydırılması, merkeze çekilmesi ve diplomasiyi bırakması da gündeme geldi. Bir dönem siyasete de atılan İrtemçelik'in ülke yönetimine başka görevde katkıda bulunması ihtimali dikkate alınıyor. Bu çerçevede İrtemçelik'e Çankaya Köşkü'nde danışmanlık görevi verilebileceği de ileri sürülüyor. İrtemçelik'in siyasete dönme olasılığını da kendi gündeminde tuttuğu belirtiliyor.

Gerilim önceye dayanıyor
Erdoğan hükümetinin, Büyükelçi Osman Korutürk'ten sonra Aralık 2003'te Berlin'e atanan İrtemçelik ile yaşadığı gerilim 1.5 yıldır devam ediyor. İrtemçelik'in, hükümetin büyükelçiliği atlayarak 'gölge büyükelçi' olarak tanımlanan Cüneyd Zapsu ile işlerini yürütmesinden rahatsız olduğu, hükümetin ise İrtemçelik'e Sezer ile yakınlığından dolayı tepkili olduğu belirtiliyor. Erdoğan'ın Gül ile birlikte son dönemdeki kararnamelerle İrtemçelik'in merkeze çekilmesi için girişimlerde bulunduğu ancak bunların Sezer'den geri döndüğü de vurgulanıyor. Sezer'in İrtemçelik'in görevinin başında kalması konusunda ısrarcı olmasının ise Gül ve Erdoğan'ı kızdırdığı, yakın çevrelerine, "Bizim çalışamadığımız bir büyükelçinin orada görev yapmasının anlamı nedir?" görüşünü aktardığı iddia ediliyor.

Muhalefet: Başbakan'a yakışmadı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen: Erdoğan'ın tavrı yanlış, incitici ve devlet adamlığı vasfıyla bağdaşmıyor, kınıyoruz. Cumhuriyet tarihinde bir Türk büyükelçisinin yuhalandığının örneğini hiç hatırlamıyoruz.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır: Erdoğan'ın psikolojisi bozuldu, halkın önünde devlet kurumları ve görevlileri ile tartışmayı bir üslup haline getirdi.

DYP Genel Başkan Yardımcısı Nüzhet Kandemir: Sayın Başbakan, orada vatandaş ve soydaşlarımızın önünde devlet başkanımızın temsilcisini zor bir duruma düşürmüştür.

Diyanet: Tövbe gerektirir
Bu arada Diyanet İşleri Başkanlığı, kimlikler için saçı açık fotoğraf çektirenlerin 'tövbe etmesi' gerektiğini açıkladı. Sorulara Alo Fetva Hattı'nda yanıt veren Diyanet, saçı açık fotoğraf çektirmenin günah olduğunu, istemeden de olsa bu şekilde fotoğraf çektirenlerin tövbe etmesi gerektiğini belirtti.

İşte büyükelçi İrtemçelik'i yuhalatan diyalog
Türbanlı şikayetçi: Elçilikte, 'Başınızı babaenneniz gibi bağlayın' diyorlar. Hıristiyan bir ülkeden kimliğim var ama buradan yok. Bunu düzeltin lütfen.

Erdoğan: Böyle bir uygulama mı var büyükelçimiz? (Yuh sesleri)

İrtemçelik: Haliyle merkezden aldığımız talimatlar çerçevesinde hareket ediyoruz.

Erdoğan: Ne talimatı bu? Yazılı mı?

İrtemçelik: Yazılı efendim (Yuh sesleri)

Erdoğan: Bakın yani ben sizlerle bu toplantıyı yaparken, böyle yuh yuh olmaz. Vatandaşım, büyükelçiliğine bu kıyafeyle girer. Genelge olduğunu hiç zannetmiyorum. (Alkış)

İrtemçelik: Yanlış anlama oldu efendim. Hizmet alacaklar için kapılarımız ardına kadar açıktır. Yalnızca pasaportlarda kullanılacak fotoğraflarla ilgili bir genelge.

Erdoğan: Bir defa böyle bir şeyin olması mümkün değil. Eğer varsa, nasıl geldiyse iptal edilir.

Koalisyonda bakandı
DSP-ANAP-MHP Koalisyon Hükümeti'nde İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı olan ANAP Milletvekili İrtemçelik, Mayıs 2000'de "Ecevit'in başında bulunduğu bir hükümette artık görevlerimi yerine getiremiyorum" diyerek istifa etmişti. İrtemçelik'in hükümetle ilk anlaşmazlığı, Türkiye'nin AB adaylığının açıklandığı Helsinki sürecinde Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile ters düşmesiyle başladı. Ardından AB'ye üyelik için Türkiye'deki iç örgütlenmeye ilişkin model konusunda görüş ayrılığına düşen İrtemçelik, 3 Ocak'ta Ecevit ile yaptığı görüşmede, AB koordinasyon görevinden affını istedi. Demirel'in Çankaya'da kalmasını sağlayacak Anayasa değişikliğine itiraz ederek istifa kararı aldı.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber