ÖSYM Başkanı:Yeni sınav sisteminde tüm alan derslerinden soru sorulacak

Haber Giriş : 28 Mayıs 2006 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof Dr. Ünal Yarımağan, Haliç Üniversitesi tarafından İstanbul'daki lise ve dershane rehber öğretmenlerine yönelik düzenlenen konferansta, "2006-ÖSS ve Değişen Sınav Sistemi" konusunda geniş ve açıklayıcı bilgiler verdi.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, yeni Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sisteminde tüm alan derslerinden soru sorulacağım belirterek, "Sorular, nisan, mayıs ayına kadar değil, son konuya kadar tüm müfredatı içerecek. Biz öğrencilerin okula gitmesi için üzerimize düşeni yapmış durumdayız. Bundan sonraki konu, Milli Eğitim Bakanlığı'nındır" dedi. Yarımağan, Haliç Üniversitesi tarafından, istanbul'daki lise ve dershane rehber öğretmenlerine yönelik düzenlenen konferansta, "2006-ÖSS ve Değişen Sınav Sistemi" konusunda bilgi verdi. ÖSS'nin milli piyango bileti olmadığını, öğrencilerin bu sınava ya çıkarsa' umuduyla girmemesi gerektiğini belirten Yarımağan, sınavın yaklaştığı şu günlerde öğrencilerin moralini bozucu, umutlarını kinci yayın yapılmasının doğru olmadığını söyledi.

Acil değişiklikler
Liseyi bitiren öğrencilerin büyük kısmının üniversiteye girme imkânı bulduğunu, önemli konunun, bu öğrencilere iş sağlanması olduğunu ifade eden Yarımağan, bu sıkıntıların, kontenjan yetersizliğinden değil, öğrencilerin istedikleri bölüme girememelerinden kaynaklandığını dile getirdi. Her yıl 100 bin meslek lisesi mezununun sınavsız yüksekokullara yerleştirildiğini anlatan Yarımağan, ÖSS ve yabancı dil sınavı düz lise mezunları için yükseköğretime devam etmeleri için tek şans olabilirken, meslek lisesi mezunlarının direkt yükseköğretime geçebildiğim kaydetti.

ÖSS'de 'radikal değil, acil' değişiklikler yapıldığını ifade eden Yarımağan, iyi niyetle uygulanmasına rağmen, eski sınav sisteminden kimsenin memnun olmadığını dile getirdi. Yeni sınav sisteminde lisede okutulan alan derslerinin tümüne yer vermeyi amaçladıklarım anlatan Yarımağan, sınavın tek oturumda yapılacağını, tek soru ve cevap kağıdı verileceğini ve 195 dakika süreceğini söyledi. Lisede gösterilen alan derslerine sınavda yer verilmesiyle öğrencilerin dersaneye gitmelerinin engellenmesinin amaçlandığını belirten Yarımağan, ancak dersanelere gitmenin engellenemediğini ifade etti. Yanmağan, sınavda ortak derslerle ilgili testleri her öğrencinin yanıtlaması gerektiğini belirterek, bu bölümdeki "Türkçe - Sosyal Bilimler 1 - Matematik 1 - Fen Bilimleri 1" testlerinin bir önceki sınava göre soru sayılarının 180'den 120'ye indirildiğim, bazı adayların bu soruları çözmesiyle sınavının biteceğini, bazı adayların da alan soruları ile teste devam edeceğini anlattı.

Tüm müfredatı içerecek
Hiçbir öğrenciye okumadığı dersi sormamayı amaçladıklarını ifade eden Yarımağan, öğrencilerin hangi sorulara yanıt verince hangi puanı elde edeceklerini grafiklerle gösterdi. Yarımağan, "Bu kadar çok alan olunca böyle oluyor, daha basit sistem bulmakta zorluk çekiyorsunuz. Bu karmaşıklıktan kurtulmak için daha çok sınav yapılması gerekiyor. Bu da, belki önümüzdeki yıllarda gündeme gelebilecek bir konu" diye konuştu.

Yarımağan daha sonra şunları söyledi: "Biz, öğrencilerin okula gitmesi için üzerimize düşeni yapmış durumdayız. Öğrencilerin okula devam etmesi Milli Eğitim Bakanlığı'nın görevi. Bizim, bakanlığın görevini üstlenmek gibi bir amacımız yok. Üniversiteye gelen öğrencinin trigonometri, felsefe, psikoloji gibi konuları da bilmesi gerekir. Üniversitenin birinci senesinde lisedeki konuların okutulması gibi bir durum var. Açıkçası, bunu engellemek istiyoruz. Öğrencilerin okula devamı için ortam oluşturduk. Bundan sonraki konu Milli Eğitim Bakanlığı'nındır."

Tercihler internetten
Ünal Yarımağan, ÖSS'ye başvuruların internetten yapıldığını, tercihlerin de internet ortamında yapılacağını belirterek, "Adaylar internet ortamında okullarında, evlerinde tercihlerini yapabilecekler ve internette yapıldığı için tercih yapma süresi uzun tutulacak" dedi. "15 yeni üniversite açıldı, kontenjanda bir farklılık olacak mı?" sorusu üzerine Yarımağan, 15 yeni üniversitenin açıldığını, tercih kılavuzunda yer alacağını ifade ederek, 'Ama farklılık, sadece ad düzeyinde olacak. Yeni öğrenci alacak fakülte yok" diye konuştu.

Ünal Yarımağan, "Yeni sınav sistemi ile öğrencilerin dersaneye gitmesine gerek kalmayacak mı?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Öğrenciye sorulan, kelimesi kelimesine, okudukları müfredattan olacak. Öğrenciye okumadığı hiç bir şey sorulmuyor. Geçen sene okulda en iyi öğretmen de olsa, anlattıkları sınavda sorulmadığı için öğrenci o derse ilgi göstermiyordu. Şimdi öğretmenin anlattıklarını sınavda soracağız."

2006-ÖSS değişen sınav sistemi
Haziran ayı ile birlikte, sınavlar da yağmur gibi yağmaya başlayacak; sınavlar, birbirini kovalayacak. Adeta, tüm Türkiye sınavlara kilitlenecek. 11 Haziran'da Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS), 18 Haziran'da Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), 25 Haziran'da Yabancı Dü Sınavı (YDS) vb. 18 Haziran'da yapılacak olan ÖSS'ye, sayılı günler kaldı. Hal böyle olunca, doğal olarak, sınav telaşı da kendini hissettirmeye başladı. Öğrenciler ve veliler, son hazırlıkları gözden geçirmeye başladılar.

**
1981 yılında, ilk kez ÖSS uygulamaya koyuldu. 1999'a kadar, çift basamaklı sınav sistemi geçerliydi. Önce ÖSS, sonra ÖYS. ÖYS'ye dair, söylenebilecek tek şey, zor bir sınav olduğudur. 1999'da, tek basamaklı sınav sistemi uygulanmaya başlandı. Bilmem hatırlıyor musunuz, ne kargaşa olmuştu o yıl. Üstüne üstlük, bir de sınav soruları çalınmıştı. Öğrenciler, bir yandan değişen sınav sistemine adapte olmaya çalışırken bir yandan da, sınavın bir ay ertelenmesinin şokunu yaşıyorlardı.

Tek basamaklı sınav sistemi, uygulandığı ilk yıldan bugüne kadar hep sorgulandı, hep eleştirildi, iyi niyetle yürürlüğe koyulmasına rağmen, hep sürmeyle karşılandı.

En büyük eleştiriyi de lise l'in sonuna kadar soru sorulmasıyla aldı.

Geldik, 2006'ya...

Sınav sistemi bir kez daha değişti. Ancak, olay bu kez çok farklıydı. Sınav sisteminin değişmesinin çok haklı gerekçeleri vardı. Lise eğitiminin içi boşalmıştı, devamsızlıklar ayyuka çıkmıştı. Lise 2. ve 3. sınıflar dışlanmıştı, üniversitelere yerleştirilen öğrencilerin bilgileri yetersizdi vb...

***
Üniversitelerin ileri düzeyde bilimsel araştırma yapmak, eğitim-öğretim hizmeti vermek, öğretim elemanı yetiştirmek ve bilimsel kazanımları toplumun yararına sunmak gibi temel görevleri vardır. Bu hedefleri gerçekleştirmede, üniversitelerimizin sorumluluğu çok önemlidir.

22 gün sonra, 1.5 milyon gencimizin katılacağı Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), değişen yapısı itibariyle bu yıl çok daha büyük bir önem taşıyor. Bu bağlamda, Haliç Üniversitesi, istanbul'daki lise ve dersane rehber öğretmenlerine yönelik "2006-ÖSS ve Değişen Sınav Sistemi" konulu bir konferans organize etti. Sistemler iyi hazırlanmış ve özümsenmişse başarı getirir. Doğru analiz edilmemiş veya anlaşılmamışsa, başarı sadece hayal ya da umut olabilir. ÖSS'ye katılacak adaylara yol gösterecek olan rehber öğretmenlerin, bu yıl itibarıyla değişen sınav sistemini çok iyi bilmeleri ve anlamaları gerekiyor. Rehber öğretmenler, yeni sistemle ilgili en güncel bilgileri ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'dan öğrendiler. Yarımağan, rehber öğretmenlere, "2006-ÖSS ve Değişen Sınav Sistemi" konusunda bilgi verdi.

Ortaöğretim ve yükseköğretimi bitirme oranları
öğretim çağındaki her 1000 kişiden:

* 611 kişi ortaöğretime gitmiyor ya da bitiremiyor.

* 389 kişi ortaöğretimi bitiriyor (237 kişi lise, 152 kişi meslek lisesi diploması alıyor).

* 82 ortaöğretim mezunu yükseköğretime gitmiyor ya da gidemiyor.

* 307 kişi yükseköğretime yerleştiriliyor (103 kişi lisans, 83 kişi önlisans, 121 kişi açıköğretim programlarına).

* Yükseköğretime yerleştirilen 108 kişi kayıt yaptırmıyor ya da bitiremiyor.

* 199 kişi yükseköğretimi bitiriyor (101 kişi lisans, 56 kişi önlisans, 42 kişi açıköğretim programlarını).

Geleceğimizin güvencesi seneler
Ulusumuzun geleceğine yön verecek gençlerimize, modern ve çağdaş eğitim- öğretim hizmetlerinin sunulması gençlerimizin en doğal hakkı; başarılı, aydın, dinamik ve uluslararası platformda söz sahibi bir toplum olabilmenin de vazgeçilmez koşuludur. 21. yüzyılda, tüm dünyaya bakıldığında özellikle eğitimde başarı sağlamış ülkelerin çağdaş uygarlığın ve teknolojinin sahibi oldukları ve dünya ekonomisini kontrol ettikleri görülmektedir. Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından kurulan Haliç Üniversitesi, Atatürk llkeleri'ne bağlı, çağdaş, demokratik, dünyanın en ileri standartlarında bilimsel araştırma yapan ve en üst seviyede yüksek eğitim hizmeti sunan bir yükseköğretim kurumudur. Bu nedenle, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığı ve geleceğinin en büyük güvencesi olan gençlerimize büyük önem vermekteyiz. Dünyanın en saygın üniversitelerinde olduğu gibi Haliç Üniversitesi'nin temel hedefleri, ileri düzeyde bilimsel araştırma yapmak, eğitim-öğretim hizmeti vermek, öğretim elemanı yetiştirmek ve bilimsel kazammları toplumun yararına sunmaktır. Bu hedefleri gerçekleştirmede gençlerimizin istekliliği ve sorumluluğu çok önemlidir. Vakfımızın sağlık hizmetlerinde ulaştığı dünya çapındaki üstün başarıya paralel olarak Haliç Üniversitesi'nin deneyimli akademik kadrosu, gençlerimize her açıdan örnek ve destek olacaktır. Bu yıl, 1.5 milyon gencimiz üniversiteye girmek üzere bir sınavdan geçecek. Ben, sınava girecek olan öğrencilere, gönüllerinde olan branşları seçmelerini tavsiye ediyorum. Anne babalarına da sabırlar diliyorum.

VATAN Gazetesi Eğitim Yazarı Sadık Gültekin:
Öğrenciler daha çok dersaneye gitmeye başladı
Geçen yıl, herkes feryat ediyordu, sınav sisteminden hiç kimse memnun değildi. Memnun olmamalarının kökeninde, lisede okutulanlarla sınavda sorulanların tam örtüşmemesi düşüncesi bulunuyordu. Aslında, bu çok iyi niyetle yapılmış bir uygulamaydı ve öğrenciler içinde çok büyük kolaylık getiren bir sistemdi. Bu değişikliğin yapıldığı 1999 yılındaki ana düşünce, bilgiye dayalı bir sınav yapmayalım, öğrenciler okullarına gitsinler, dersaneye gitmesinler, dersaneye gitme ihtiyacı duymasınlardı. Ne yazık ki, bu beklenti gerçekleşmedi. Tam tersine, öğrenciler dersaneye daha çok gitmeye başladılar.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber