Sosyal medya uzmanlığı işsizlerin umut kapısı

Şirketlerin sosyal medya uzmanlığına olan talebinin artması özellikle genç işsizlerin umut kapısı oldu. Kısa süreli ve 4 bin liralık bir eğitim programıyla sertifikanızı alıp sosyal medya uzmanı olabilirsiniz. Uzmanlar ise, bu ilgiyi biraz abartılı buluyor ve mesleğin şartları konusunda uyarıyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 05 Mayıs 2014 08:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Sosyal medya uzmanlığı işsizlerin umut kapısı

ORHAN ORHUN ÜNAL

Dijital ekonominin en yeni ürünü sosyal medya uzmanlığı, son yılların gözde meslekleri arasında gösteriliyor. Özel ve kamu sektörü ayrımı olmadan birçok kurumun bünyesinde sosyal medya uzmanları istihdam edilmeye başladı. Sadece 3 kariyer sitesinde 500'den fazla sosyal medya uzmanlı ilanı var. İŞKUR ise üniversitelerle anlaşarak sosyal medya eğitim programları düzenliyor, üstelik iş garantili.

4 BİN LİRAYA KURS

Mesleğin popülerliği arttıkça bu konuda eğitim veren onlarca kurs türedi. Sosyal medya uzmanı olmanız için, bin TL ile 4 bin TL arasında değişen maliyetlere katlanmanız gerekiyor. Kurslar dışında, markanızı yönetebileceğini söyleyen ve internetten ulaşabileceğiniz sosyal medya uzmanlarının sayıları da giderek artıyor. İnternet sitelerinden rastgele ulaşıp ücretleri soruyoruz ve ortalama bir web sitesinin sosyal medya danışmanlığı için 5 bin lirayı bulan rakamlar isteniyor. Konunun detaylarını meslekle ilgili sorunları ve bilinmesi gerekenleri uzmanlarından dinledik.

YENİ NESİL MESLEK

Uluslararası Sosyal Medya Derneği eğitmeni ve öğretim görevlisi Adnan Bayrak işin teorisini bilenlerden ve bu yeni nesil mesleği, 'Bir kurumun, sosyal medyada etkiletişim düzeyini planlayan, uygulayan ve onu kendi gerçekliğine göre yöneten bir uzman ve süreç yöneticisi' olarak tanımlıyor. Peki ne değildir diye soruyoruz, kesin bilgi hemen yayalım türünden bir yanıt alıyoruz: 'Sanılanın aksine saat 6'da çıkabileceğiniz ertesi güne kadar düşünmeyeceğiniz, hatta yıllık izinde hiç ilgilenmeyeceğiniz bir iş değildir. Bu fedakarlığa rağmen, öyle yüksek ücretler ve konforlu bir hayat vaadetmez.'

SKOR 60+ OLMALI

Adnan Bayrak, ülkemizdeki birçok mesleğin maküs kaderini burada da vurguluyor: 'Merak etmeyin işveren sizden bir sosyal medya uzmanında olması gerekenden fazlasını bekleyecektir. Mesela web, grafik tasarımcısı olmanız gibi.' Bayrak kendi sosyal medya uzmanı kriterini ise şöyle açıkladı: 'Bu mecradadaki araçları etkin kullanması lazım. Merak edenler bu alandaki performanslarını kısmen de olsa www.klout.com 'dan ölçebilirler. Bir sosyal medya uzmanı olduğunu veya olmak istediğini söyleyen kişinin en az skoru 60+ üzeri olmalıdır. Son dönemde özellikle eğitim verdiğim akademik kurumlardaki katılımcılarda gözlediğim en garip şey ise kendi sosyal medya performansları oldukça düşükken bir kişi veya kurum adına hesap yönetmek istemeleri. Ayrıca eğitim verdiğim kurumlarda yeni nesilden en çok duyduğum şey 'Hocam 600 saat fazla değil mi?' oluyor.'

Değişim vaadlerine inanmayın

Kursa gidip birkaç sertifika aldıktan sonra sosyal medya uzmanı olabilir miyim sorusuna Adnan Bayrak'ın cevabı hazır: 'Tabi neden olmasın bu ülkede bu cümleye inanan çok insan vardır. 10 yıllık değişimi 60 saatte öğretebilecekleri iddiasında olan eğitim programları yanında bazı kariyer sitelerinde 90 tl'ye sertifika programları satın alır ve uzman olabilirsiniz.'

İŞKUR yeni bir vizyon sunuyor

Adnan Bayrak, İŞKUR ile önemli projelere imza atmış. Son üç yılda üç ayrı akademik kurumda ortalama 600 saatlik programları düzenlediklerini belirten Bayrak, 'İŞKUR özellikle mesleğin akreditasyonunun sağlanması ve işsizlikle mücadelede oldukça vizyoner bir bakış açısı ortaya koydu. Mezunların istihdam edildikleri kuruma, 36 ay boyunca işveren katkı payını İŞKUR ödedi. Bu yöntem istihdamı desteklemek için başarılı oldu' dedi.

Standartları belli değil

Uluslararası Sosyal Medya Derneği eğitmeni ve öğretim görevlisi Adnan Bayrak, mesleğin net bir tanımının henüz yapılamadığını hatta üniversitelerde akademik olarak akredite edilmediğini söyledi. Bayrak, 'Türk gençliği bir dönem mutlaka perakende sektöründe çalışmıştır. Benzer şekilde çağrı merkezleri ve grafikerlik revaçtaydı. Son moda ise sosyal medya uzmanı olmak' dedi. Bayrak mesleğin uygulanmasında sosyal medyadaki sayısal verilerin ölçülmesinin önemine dikkat çekti. Ayrıca, işin kilit noktasının bu verilerin sosyal medya uzmanı tarafından nasıl yorumlandığı olduğunu belirtti.

Olay mahallinde olmak lazım

'Şirketleri sosyal Medya Uzmanı değil; sosyal medya deneyimi olan iletişim uzmanı aramaya davet ediyorum' diyen Aral, kendisinin de bu konuda bazı kurslara katıldığını ifade ederek, 'Şunu gördüm ki hiçbir kurs kişiyi uzman yapmıyor; ona bilmesi gerekenleri gösteriyor, yol açıyor. Ama esas iş eğitim bittikten sonra başlıyor. Buralarda bahsedilenleri içselleştirmek, kullanabilir hale gelmek için daha fazla araştırmak, okumak gerekiyor. İngilizce çok önemli çünkü yeni olan herşey İngilizce konuşuluyor. Tabi ki Deneyim gerekiyor' sözleriyle kısaca 'Olay mahallinde olacaksın arkadaş' diyor.

Sanal alemde slogan: İçerik kraldır

Dijital Strateji ve Pazarlama Danışmanı Çağla Akal, 'Öncelikle ben sosyal medya uzmanı diye bir terimi benimsemiyorum. Sosyal medya bir iletişim aracı. Ben sosyal medyayı bilen iletişimcilere inanıyorum' diyerek konuya farklı bir açıdan bakıyor. Akal, 'Facebook, Twitter gibi araçları iyi kullanabilmekten çok uygun içeriği oluşturabilmek önemli. Günümüzde 'İçerik Kraldır' diye bir söylem var. Sosyal medyada bunu çok net görebiliyoruz. İyi içerik yolunu buluyor ve dağılıyor. Hedef kitlesine ulaşıyor. Sosyal medya uzmanı arayışları maalesef içerik üretimi değil, twitter gibi araçların kullanımına indirgeniyor' şeklinde konuştu.

Sosyolog olmak durumundasın

USMED iki yıl önce İstanbul'da kurulan sosyal medya alanında Türkiye'nin ilk ve tek sivil toplum kuruluşu. USMED Genel Sekreteri Salih Çaktı, 'Sosyal medya uzmanı grafik tasarımcısı veya yazılımcı değildir. Twitter'ı kullanmak bir kişiyi sosyal medya uzmanı yapmaz. İçinde yaşadığınız toplumun gerçeklerini bilmesiniz. İyi bir sosyolog olmalısınız' diye konuştu. Çaktı, istihdamın özellikle orta ve büyük ölçekli şirketlerde ve ajanslarda yoğunlaştığını söyledi. Seçim zamanlarında sosyal medya uzmanlarını da ihtiyacının arttığını belirten Çaktı, mesleğin sorunlarını teknolojik araçların yetersizliği, kaynak kıtlığı, maaş skalasındaki belirsizlikler olarak sıralıyor. Birçok üniversitede eğitim veren Çaktı, dernek uzaktan eğitim faaliyetlerine de yöneldiklerini söyledi.

# verilen değerin farkındayız

Ülkemdeki 35 milyon internet kullanıcısı günde 2 saat 32 dakikasını sosyal medyada harcıyor. Son iki haftadır içeriği dolu sohbetlerle zaman geçirdiğimiz, sosyal medya uzmanlarından çok şey öğrendik. Burada yazamadık hepsini, bize kızacaklar, 'bir sürü şey anlattık gerisi nerde bunların' diyecekler. Yazı karakterinde sınır sizin mesleğe özgü değil malum. Haberin sonuna yaklaştıkça, alır bir telaş. Her bir kelimenin anlamı artar. Öyle bir resim çekmelisiniz ki, kadaraja tüm bir haber sığsın, Selfie'nin kralını çekeceksin yani. Haber kuşa döner bazen biz yine de harcamayız, ihanet etmeyiz içeriğe. Bize verilen değerin kıymetini bilir, gözümüzden sakınırız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber