TEM ve tren yolu kapalı

81 gün boyunca kapalı kalacak Gebze ile İzmit ara- sındaki yolun faturası vatandaşa kesildi. Kuyruklarda hem zaman hem de para kaybı yaşanırken, hızlı tren çalışmaları sebebiyle kapalı olan tren yollarından sonra Anadolu’ya geçiş için elde bir tek D-100 karayolu kaldı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 07 Mayıs 2014 07:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TEM ve tren yolu kapalı

Burak Coşan / Ergün AYAZ - Caner SÖNMEZ

5 Mayıs'ta başlayan ve 24 Temmuz'a kadar sürecek Gebze Kavşağı ile İzmit Doğu Kavşağı arasında gerçekleştirilen bakım çalışması sebebiyle araçların zaten tam kapasite ile çalışan D-100 karayoluna yönlendirilmesi trafik keşmekeşini daha da arttırdı. Yollarda uzun kuyruklar oluşurken, söz konusu hat üzerinde trafikte bekleme süresi 2-3 saati geçti. Hızlı tren yapım çalışmaları sebebiyle İstanbul'dan Anadolu'ya geçişi sağlayan alternatif güzergah tren yolunun da kapalı olmasının mevcut trafiği daha da yoğunlaştırdığına dikkat çeken yetkililer, bakımın gün boyu yapılması yerine sadece geceleri çalışılması gerektiğini öne sürdü.

20 BİN TIR GEÇİYOR

Bakım için kapatılan yol milyonlarca kişiyi etkilerken, nakliyecilik ve otobüsçülük firmaları da mağdurlar arasında yer aldı. Avrupa ve Anadolu arasında bağlantı noktası konumunda olan güzergahın kapalı olmasının hem zaman hem de para kaybına yol açtığını ifade eden Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı, şirketlerin minimum stokla çalıştığını, bu durumda geç kalacak her ürününün büyük sıkıntı yaratcağını belirtti. Söz konusu hat üzerinden günde 3 bin uluslararası, toplamda da 20 bin tırın geçtiğini dile getiren Nuhoğlu, önceki çalışmalar gibi gece 11 ve sabah 6 arası yolun kapatılmasının çok daha mantıklı olacağını söyledi. Avrupa'dan gelen malların Anadolu'ya taşınması konusunda büyük sıkıntı yaşadıklarının altını çizen Nuhoğlu, "Avrupalı şoförlerin günlük 8 saat çalışma hakkı bulunuyor. Araçlarda yer alan takometrelerle çalışma saatleri inceleniyor. Trafikte 2 saat bekleseler dahi çalışmış gibi görünüyorlar. O yüzden 8 saat dolunca dinlenmek zorundalar. Bu da taşıdıkları ürünlerin gecikmesine sebep oluyor" dedi.

ETKİ ALANI GENİŞ

Bir TIR'ın bir saat trafikte beklemesinin maliyetinin 20 Euro olduğunu kaydeden Nuhoğlu, "Toplam 20 bin aracın geçtiğini düşünürsek, 2 saatlik beklemenin toplam maliyeti 800 bin Euro'yu buluyor. 81 günlük kapalı yolun kaybı ise 65 milyon Euro'yu buluyor. Yurtiçinde taşımacılık yapan irili ufaklı birçok tır bu durumdan etkilenecek. Geciken ürünlerde olacağı için burada da kayıp büyük olacak. Etki alanı çok geniş" dedi.

Günde 1000 otobüs geçiş yapıyor

FATİH Sultan Mehmet Köprüsü'nde geçtiğimiz yıllarda yapılan bakım çalışmasında olduğu gibi bu çalışmanın da uzun bekleme saatleri oluşturacağına dikkat çeken Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Mehmet Erdoğan, "Şirketler 4-5 saat gecikmeler yaşıyor. Bu da ek maliyetler oluşturuyor. İstanbul'dan çıkış yapan 1500 aracın 1000 tanesi bu güzergahı kullanıyor. Beklemeden dolayı kullanılan mazot bir hayli artıyor. Örneğin istanbul'dan Ankara'ya gidecek bir otobüs 500 liralık mazot kullanıyorsa, bu beklemeden dolayı 100 liralık daha mazot harcıyor" dedi.

81 GÜN KAPALI

KOCAELİ'nin Gebze ile Körfez ilçeleri arasında TEM yolunun Ankara yönü, viyadüklerin üstyapı izolasyon çalışmaları nedeniyle pazartesi sabaha karşı saat 03.00'ten itibaren ulaşıma kapatıldı. Bu bölgede ulaşım 24 Temmuz'a kadar D-100 karayolundan sağlanacak. TEM yolu Ankara yönü, Gebze gişelerinden itibaren ulaşıma kapanmasıyla birlikte daha ilk günden felç oldu. Sürücüler, İstanbul yönünden Gebze'ye doğru geldiklerinde TEM turnikelerinden D-100 karayoluna yönlendiriliyor. Karayolları ekipleri 81 gün boyunca 24 saat aralıksız çalışarak çalışmalarını tamamlayacak. Çalışmalar, 28 Temmuz'da başlayacak olan Ramazan Bayramı öncesi karayollarında başlayacak olan yoğunluk da dikkate alınarak 24 Temmuz'da tamamlanmasına göre planlandı.

5 saatte İzmit hayal

DAHA ilk günden büyük sıkıntı yaşayan ve 5 saatte İzmit'e ulaşamadıklarını söyleyen sürücüler telefonlara sarılarak Karayolları ve Bölge Trafik telefonlarını kilitledi. Gazete ve televizyonları da arayan sürücüler, aynı sıkıntının aylarca süreceğini ve bir çözüm bulunmadığı takdirde İstanbul'dan İzmit'e ancak 5 saatte ulaşılabileceğini endişesini yaşadıklarını belirttiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber