Hakim ve savcılar örgütleniyor

Haber Giriş : 05 Haziran 2006 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakim ve savcılar birlik kuruyor. Birliğe, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay başkanları ve üyeleriyle Türkiye'nin en ücra kasabasında görev yapan yargıç ve savcılara kadar herkes üye olabilecek.

Türkiye'nin dört bir yanında görev yapan yaklaşık 10 bin hakim ve savcı örgütleniyor. Mesleki örgütlenme bağlamında Türkiye Hakim ve Savcılar Birliği kurulmasına yönelik tüzükle ilgili çalışmalar Adalet Bakanlığı'nca tamamlandı. Meslek mensupları tarafından imzaya açılan tüzük uyarınca, tüm hakim ve savcılar birliğe üye olabilecek. Türkiye'nin en ücra kasabasında görev yapan yargıç ve savcıdan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay başkanları ile üyelerine kadar herkes HSB'ye kayıt yaptırabilecek.

38 ÜLKEDE VAR

Avrupa Konseyi'ne üye 46 ülkenin 38'inde Yargıçlar ve Savcılar Birliği bulunuyor. Türkiye'nin de aralarında yer aldığı 8 ülkede ise henüz böyle bir oluşum bulunmuyor. Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan THSB yasa taslağının bir benzeri de Rusya'da hazırlandı. Ancak, bakanlığın idari ve mali vesayetinde olan Rusya'daki birliğin, Avrupa Hakimler Birliği'ne üyelik başvurusu siyasi etki ve yönlendirilmeye açık olduğu gerekçesiyle reddedildi. Tüzüğü Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan THSB'nin her türlü siyasi baskı ve yönlendirmeden uzak, siyaset dışı ve üstü olması hedefleniyor. Birlik, sadece üyelerinin ekonomik ve sosyal hakları ile ilgili faaliyette bulunabilecek. Tüzüğün imzaya açıldığını kaydeden bir bakanlık yetkilisi, Yargıtay, Danıştay ve Ankara Adliyesi'nde çalışan hakim ve savcılar tarafından imzalandığını bildirdi. Aynı yetkili, kurucu üye sayısının hızla arttığına dikkat çekerken, birliğe hakim ve savcıların büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber