Askerle polis arasındaki yetki tartışmasına kanunî düzenleme

Haber Giriş : 07 Haziran 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Eryaman'da gerçekleştirilen Atabeyler operasyonu sonrasında asker ve polis arasında yaşanan ?soruşturma yetkisi tartışması'na kanunla düzenleme getiriliyor.

Polisin yaptığı operasyonda yakalanan 3 asker, askerî savcının talebi üzerine Merkez Komutanlığı'na gönderilmişti. Operasyonla ilgili açıklama yapan Emniyet Sözcüsü İsmail Çalışkan, Emniyet ve Genelkurmay arasında bir sıkıntı yaşanmadığını söylemişti. Genelkurmay ise ertesi gün yazılı bir açıklama yaparak kendilerine geç haber verildiğini bildirmişti.

Asker ve polis arasında yaşanan bu yetki tartışmasına kanuni düzenlemeyle son veriliyor. Askerî Mahkemelerin Kuruluş ve Yargılama Usulü Kanunu'nda değişiklik öngören kanun tasarısıyla asker kişilerin görevle ilgili ve görev dışındaki suçlardan dolayı soruşturma ve yargılamalarının nasıl yapılacağı yeniden düzenleniyor. TBMM Adalet Alt Komisyonu'nda görüşmeleri devam eden tasarıya göre, ağır cezalık suçüstü hallerinde suç işlerken görülen asker ve subaylar herkes tarafından geçici olarak yakalanabilecek. Yakalanan ordu mensupları, daha sonra emniyet yerine askerî inzibat karakoluna veya askerî makama teslim edilecek. Yetkili askerî inzibat gelinceye kadar yakalanan asker, olay yerinde tutulacak. Ayrıca yakalanan kişi ve olay hakkında askerî savcı veya sivil savcıya hemen bilgi verilerek emri doğrultusunda işlem yapılacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber