Hakime 'tazminat' kalkanı

Hâkim ve savcıların yanı sıra adli kolluk görevlileri için “tazminat” kalkanını geri getirdi.

Haber Giriş : 23 Mayıs 2014 07:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hakime 'tazminat' kalkanı

ŞEBNEM HOŞGÖR/MİLLİYET

TBMM Adalet Alt Komisyonu, cinsel suçlarda cezaların ağırlaştırılmasını da öngören ve kamuoyunda "yargı paketi" olarak bilinen tasarıyı 3 günlük mesaisi sonucu bazı değişikliklerle kabul etti.

Alt komisyonda tasarıya eklenen maddeyle Özel Yetkili Mahkemeleri kaldıran yargı paketiyle hakim ve savcılar hakkında doğrudan tazminat davası açılabilmesinin yolunu açan Ak Parti, hakim ve savcıların yanı sıra adli kolluk görevlileri için "tazminat" kalkanını geri getirdi.

Sözkonusu düzenleme muhalefet tarafından HSYK seçimleri öncesi hakim ve savcılara "jest" olmanın ötesinde, paralel yapıyla mücadele eden hakim, savcı ve adli kolluk görevlilerini "korumaya alma" hamlesi olarak yorumlandı.

Alt komisyonda tasarıya eklenen maddelerde ise Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen HSYK Kanunu maddeleri, bu kanunla yapılan değişiklikten önceki haline döndürüldü.

HSYK'da eskiye dönüş

KEZBAN BÜLBÜL/ YENİŞAFAK

Kamuoyunda yeni yargı paketi olarak bilinen kanun tasarısının TBMM Adalet Alt Komisyonu'ndaki görüşmelerinde, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu (HSYK) Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı nedeniyle eski yapısına döndüren düzenlemeler eklendi.

HSYK'ya üye seçiminde Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği değişiklikten önceki esaslar uygulanacak. HSYK Başkanı, gereken hallerde Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırabilecek. Üye tam sayısının salt çoğunluğunun, görüşülecek konuyu da belirten yazılı talebi üzerine Başkan, Genel Kurul'u olağanüstü toplantıya çağıracak.

HSYK üyeleri hakkındaki disiplin soruşturması ve kovuşturması da eskiden olduğu gibi HSYK Genel Kurulu tarafından yapılacak. HSYK Başkanı, ihbar veya şikayeti doğrudan ya da inceleme yaptırdıktan sonra Genel Kurul'a sunacak. HSYK üyelerinin adli suçlarıyla ilgili soruşturma izni işlemlerinde Genel Kurul yetkili olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber