Yasa değişiyor: Artık polis, askeri gözaltına alamayacak

Haber Giriş : 09 Haziran 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay'ın Atabey Operasyonu'nun ardından yaptığı, 'basından öğrendik' açıklamasıyla ortaya çıkan asker-polis gerginliğinin bir kez daha yaşanmaması için, yasada değişiklik yoluna gidiliyor

SUÇ işleyen ya da adı suça karışan askerlerin gözaltına alınmasına ilişkin hükümlere açıklık getiriliyor. Suç üstü yakalanan askerler, Emniyet'e götürülmek yerine inzibat gelene kadar olay yerinde bekletilecek.

Eryaman'da yapılan Atabey Operasyonu'nda güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan ve Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Müdürlüğü'nde 18 saat boyunca sorgulanan askerlerin daha sonra Merkez Komutanlığı'na teslim edilmesi, soruşturma yetkisi tartışması yarattı.

Olay yerinde bekletme

Genelkurmay Başkanlığı ile Emniyet arasında gerginlik yaşanmasına neden olan yetki konusu, kanuni düzenlemeyle yeniden ele alınıyor. 'Askeri Mahkemelerin Kuruluş ve Yargılama Usulü Kanunu'nda Değişiklik Öngören Yasa Tasarısı'yla asker kişilerin görevle ilgili ve görev dışındaki suçlardan dolayı soruşturma ve yargılamalarının nasıl yapılacağı yeniden belirleniyor.

TBMM Adalet Alt Komisyonu'nda görüşmeleri tamamlanarak Adalet Komisyonu'na gönderilen düzenlemeye göre, ağır cezalık suç üstü hallerinde, suç işlerken görülen asker ve subaylar, polis tarafından da sadece geçici olarak yakalanabilecek.

Yakalanan subaylar, daha sonra Emniyet yerine askeri karakola ya da askeri makamlara teslim edilecekler. Suç üstü yakalananları teslim almak için askeri inzibatlar gelinceye kadar, bu askerler olay yerinde tutulacaklar.

Güvenlik güçleri tarafından yakalanan subaylar hakkında zaman kaybedilmeden askeri savcıya ve sivil savcıya bilgi aktıralacak. Güvenlik güçleri askeri savcının vereceği bilgi doğrultusunda da haraket edebilecekler.

Önümüzdeki günlerde Adalet Komisyonu'nda görüşülecek olan düzenleme daha sonra Meclis Genel Kurulu'nun gündemine gelecek.

Polis-asker gerginliği

Polis ile asker arasında sıkıntı yaratan gözaltı olayında, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı İsmail Çalışkan'ın, 'Asker ile polis arasında bir gerginlik yok' açıklamasının ardından Genelkurmay Başkanlığı bir yazılı açıklama yapmıştı. Açıklamada, Atabey Operasyonu kapsamında gözaltına alınan askerler konusundaki bilginin Emniyet'ten değil, basından öğrenildiği kaydedilmişti.

Polisin, Ankara'nın Eryaman semtinde yaptığı operasyonda 2 asker gözaltına alınmış, 18 saat boyunda Terörle Mücadele Müdürlüğü tarafından sorgulanmışlardı. Daha sonra Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'nın talimatı üzerine bu askerler, inzibatlar tarafından Emniyet'ten alınarak Merkez Komutanlığı'na götürülmüşlerdi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber