Bakan'dan askeri yargıca ceza yok

AYM, Milli Savunma Bakanı’nın askeri hâkim ve savcılara disiplin cezası verme yetkisini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Haziran 2014 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Bakan'dan askeri yargıca ceza yok

TÜRKER KARAPINAR

Anayasa Mahkemesi (AYM), Milli Savunma Bakanı tarafından askeri adalet müfettişinin hazırladığı rapor üzerine askeri hakim ve savcılara, "uyarma ve kınama" cezası verilmesi ve bu cezaların kesin olmasını düzenleyen Askeri Hakimler Kanunu'nda yer alan hükümleri Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.

Askeri Yüksek İdari Mahkemesi 3. Daire, baktığı bir davada 357 sayılı Askeri Hakimler Kanunu'nun disiplin cezalarını düzenleyen 29. maddesinin 1. fıkrasında yer alan, "...Milli Savunma Bakanı tarafından..." ifadesinin ve 2. fıkrasında yer alan, "Bu cezalar kesin olup..." ifadesinin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla iptallerine karar verilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

6 ay süre verildi

Başvuruyu 4 Haziran 2014 tarihli toplantıda esastan görüşen Anayasa Mahkemesi, kanunda yer alan "...Milli Savunma Bakanı tarafından..." ibaresinin anayasaya aykırı olduğundan iptaline karar verdi. Yüksek Mahkeme, bu ibarenin iptal edilmesi nedeniyle, aynı kanunun "soruşturma ve kovuşturma mercileri"ni düzenleyen 25. maddesinin 1. fıkrasındaki "...veya disiplin cezası tayinine..." ibaresini de iptal etti. Mahkeme kanunun 29. maddesinin 2. fıkrasındaki "Bu cezalar kesin olup" ibaresini de Anayasa'ya aykırı bularak iptaline karar verdi.

AYM, iptal kararıyla doğan boşluğu yasal düzenleme yaparak gidermesi için yasamaya 6 ay süre verdi. İptal kararları Resmi gazete'de yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Böylece Milli Savunma Bakanı'nın, askeri hakim ve savcılara disiplin cezası verme yetkisi sona erdi. Bakan tarafından verilen disiplin cezalarının kesin olma hali de yeni düzenleme yapılana kadar geçerli olmayacak.

Askeri HSYK önerisi

Emekli askeri hakim Ali Fahir Kayacan, askeri yargıda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) gibi bir organ olmadığından askeri hakim, savcılar hakkındaki disiplin soruşturmalarının bakan emriyle yapıldığını belirtti. Kayacan, HSYK gibi askeri yargıda da "Askeri Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu" adı altında bir organ kurulabileceğini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber