Meslek liselerine yönelik katsayı ayrımcılığını CHP de tartışıyor

Haber Giriş : 15 Haziran 2006 06:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, önceki hükümetler döneminde yürürlüğe konulan bazı yasal düzenlemeler ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'nun, uyguladığı katsayı ayrımcılığıyla bitirme noktasına getirdiği meslek liselerine el atıyor.

Parti grup yönetimi, bu alandaki genel sorunları ve çözüm önerilerini anlatan bir rapor hazırlayarak Genel Başkan Deniz Baykal'a sundu. Raporda, ?sorunlu' bulunan katsayı uygulamasının gözden geçirilmesi istenirken, Türkiye'de mesleki eğitimin yeniden canlandırılması için bir dizi proje sıralandı.

Gelişmiş ülkelerde mesleki okul oranı yüzde 70'lere varırken, Türkiye'de bu oran yüzde 30'lara kadar düştü. Sorunu masaya yatıran CHP'nin 8 ayda hazırladığı 50 sayfalık raporda mesleki eğitimin yaygınlaştırılması gerektiği vurgulandı. Sanayileşmenin ortaya koyduğu işgücü tipinin karşılanması için bu okulların öneminin her geçen gün arttığına dikkat çekilen raporda, Türkiye'de 33 ayrı mesleki eğitim kurumu bulunmasına karşın okul ve öğrenci sayısı ile bu alandaki altyapı konusunda ciddi sıkıntılar olduğu vurgulandı. Raporda, öğrenci sayısında genel olarak artış gözlenmesine karşın, imam hatip liselerindeki yüzde 35'lik düşüşe dikkat çekildi.

CHP'nin raporunda yükseköğretime geçişte yaşanan sorunlar anlatılırken, ?Mesleki ve teknik ortaöğretim öğrencilerinin kendileri açısından en önemli sorun olarak ÖSS'yi görmeleri bu okullardaki öğrencilerin eğitim-öğretim sürecinde kendi mesleklerine yöneliminin sorunlu olduğunu göstermektedir. Bu sorun, İHL'de diğer mesleki ve teknik öğrencilerine göre daha öne çıkmaktadır.? ifadelerine yer verildi. Bu konuda mesleki eğitim okullarına uygulanan katsayı ayrımcılığı da eleştirildi. İmam hatip öğrencilerinin yüzde 86, ticaret ve turizm öğrencilerinin yüzde 62, erkek teknik öğrencilerinin yüzde 61, kız teknik öğrencilerinin de yüzde 48'inin ?Üniversite giriş sınavında ayrıma tabi tutuluyoruz.? görüşünde oldukları ifade edildi. Raporda şu görüşlere yer verildi: ?Bu bilgiler, yeni uygulamanın sorunlu olduğunun göstergesidir. Bir ölçüde İHL öğrencilerinin tepkisel davranmaları, sınav sisteminden memnuniyetsizlikleri politize edilmelerine bağlanabilir. Ancak diğer okullardaki öğrencilerin tepkileri, bu düzenlemenin gözden geçirilmesini zorunlu kılmaktadır.?

CHP'nin eğitim kurmaylarından Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi ve Sinop Milletvekili Engin Altay, Zaman'a yaptığı açıklamada, Türkiye'de mesleki eğitimin istenilen noktada olmadığının herkes tarafından kabul edilen bir gerçek olduğunu söyledi. Eğitimde çözülmesi gereken temel sorunun da bu olduğunu belirten Altay, ?Bizim parti olarak hedefimiz, mesleki eğitimi yaygınlaştırmak, sınavsız geçişleri sağlamak ve ÖSS önündeki yığılmayı önlemektir.? dedi. Altay, dinî eğitim sorununun da normal okullarda seçmeli din derslerinin artırılarak çözülebileceğini kaydetti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber