Ziraat ve Halk Bank, personel alımında diğer kamu kurumları gibi davranmayacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Haziran 2006 20:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve KHK'lerde değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısı değiştirilerek kabul edildi. Komisyonda, 11 kanun ve 4 KHK'da değişiklik öngören 36 maddelik tasarı üzerinde 35 önerge verilerek değişiklik yapıldı.

Tasarıya göre, ayni nitelikli hibe yardımları, hibe tanımının içine alınıyor.

Hazine yatırım garantisi ve Hazine ülke garantisi vermeye, verilen garantilerin şartlarında değişiklik yapmaya, borç ve hibe vermeye, DPT Müsteşarlığının uygun görüşüyle gerçekleştirilmesi ivedi ve zaruri olan projeleri tespit etmeye ve gerektiğinde tespit edilen bu projelere dış borcun ikrazı suretiyle kullandırılmasına karar vermeye, Müsteşarlığın görüşü ve Bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Teknik ve ekonomik açıdan yapılabilirliği de dahil olmak üzere projeyle ilgili her türlü sorumluluk, ilgili kuruluşa ait olacak.

Mali yıl içinde sağlanacak garantili imkanının ve ikrazen kullandırılacak dış borcun limiti, her yıl bütçe kanunlarıyla belirlenecek.

Türkiye Cumhuriyeti adına yabancı ülkeler, yabancı ülkelerin kuruluşları, uluslararası kuruluşlar ve oluşturulacak uluslararası yardım konsorsiyumlarına nakdi hibe vermeye ve bu yöndeki anlaşmaları imzalamak için Türkiye Cumhuriyeti temsilcilerini tayine, Dışişleri Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığının uygun görüşü alınmak kaydıyla Bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu olacak. Söz konusu hibe tutarları, Müsteşarlık bütçesine bu amaçla konulacak ödenekten karşılanacak. Nakdi hibe anlaşmalarına ilişkin hazırlık, temas ve müzakereler Müsteşarlık tarafından yürütülecek ve Dışişleri Bakanlığı ile istişare edilerek sonuçlandırılacak.

Türkiye Cumhuriyeti adına yabancı ülkeler, yabancı ülkelerin kuruluşları, uluslararası kuruluşlar ve oluşturulacak uluslararası yardım konsorsiyumları ile yapılacak ayni hibe anlaşmalarına ilişkin hazırlık temas ve müzakereler ise ilgili kuruluşlar tarafından yürütülerek sonuçlandırılacak. Ayni hibe anlaşmalarını imzalamak için Türkiye Cumhuriyeti temsilcilerini tayine, ilgili bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Hibe vermeye ilişkin

anlaşmalar, Bakanlar Kurulu kararıyla anlaşmada aksine bir hüküm bulunmamak kaydıyla imza tarihi itibariyle yürürlüğe girecek. Bu düzenleme, savunma ve güvenlik amaçlı hibeler için uygulanmayacak.

Dış proje kredisi kullanımlarına ilişkin olarak sadece dış borç kaydı ve dış borcun muhasebeleştirilmesi, Müsteşarlığın sorumluluğunda olup, kullanımların usulüne uygunluğu da dahil olmak üzere kullanımlara ilişkin sorumluluk, kullanıcı kuruluşlara ait olacak.

Risk hesabına yapılan ödemeler hariç olmak üzere, dış borcun ikrazı ve ikrazen ihraç edilmiş olan devlet iç borçlanma senetleri suretiyle kullandırılan finansman imkanları için Müsteşarlığa ödenen ana para dışındaki taksit tutarları ile gecikme faiz ve cezaları, bütçeye gelir kaydedilecek.

ÜNİVERSİTELERİN DIŞ KREDİ ANLAŞMALARI

Büyük bölümü kamu yönetimi ve borç yönetiminin düzenlenmesi hakkında kanunun yürürlüğü öncesinde sağlanmış olan doğal afet ve sosyal yardım projelerine ait kredilerden bütçeleştirilmeden kullanılmış olan ve alacak takibi yapılamayan kredi tutarlarına ilişkin hesapların, bütçenin gelir ve gider kalemleriyle ilişkilendirilmeksizin terkinine, Maliye Bakanı yetkili kılınıyor.

Devlet üniversitelerinin yatırım programında yer alan projelerin finansmanı için 1 Ocak 2006 tarihinden önce imzalanan dış kredi anlaşmaları çerçevesinde sağlanan krediler, bu kuruluşlara tahsisli olarak kullandırılmaya devam edilecek.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kapsamında oluşturulacak program ve projelerin finansmanı için herhangi bir dış finansman kaynağından Türkiye Cumhuriyeti'nin borçlu sıfatıyla sağlayacağı kredileri, anılan fona bütçenin gelir ve gider kalemleriyle ilişkilendirilmeksizin tahsis etmeye, bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme Anonim Şirketine, faaliyet konularıyla ilgili olarak Bakanlar Kurulunca görev verilebilecek. Bu görevden doğacak alacak, Hazine Müsteşarlığınca tespit edilerek karşılanacak.

SİGORTADA PAZARLIĞA SON

Tasarıyla mevcut ihale uygulaması kapsamında sigorta şirketleri ve acentelerinin tarife ve talimatta belirlenen usullere aykırı olarak indirim yapmalarının önüne geçilememesi nedeniyle yeni düzenlemeye gidiliyor.

Bu çerçevede, primleri Bakanlıkça belirlenen sigortalar, ihale konusu edilemeyecek, Bakanlık da bu sigortaların sigorta şirketleri tarafından temini usullerini belirlemeye yetkili olacak.

Türk Eximbank'ın, politik risk kapsamında kullandırdığı kredilerle ilgili olarak geri dönüşlerin ve bankanın faaliyet karından hazine hesabına isabet eden temettü tutarlarının, banka sermayesine ve bankanın politik risk alacaklarına mahsup edilmesi yetkisi alınacak.

Böylece bankanın ihracata yönelik desteklerinin artırılması amaçlanıyor.

Ziraat Bankası ve Halk Bankasındaki kamu hisselerinin ve bankaların iştiraklerinin kamu hisselerinin, kapsam ve programa alınmadan özelleştirilmesine ilişkin olarak özelleştirme yönteminin belirlenmesi, değer tespit ve ihale işlemleri ile kamu paylarının devreni ilişkin her türlü sözleşmenin imzalanmasına dair işlemler, Özelleştirme Yüksek Kurulu ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca yürütülüp sonuçlandırılacak.

BİREYSEL EMEKLİLİK

Tasarı, bireysel emeklilik şirketlerinin, şirket katkı paylarını yatırama yönlendirmelerini zorunlu kılarken, aksine hareket edenlere ceza verilmesini öngörüyor. Ayrıca grup emekliliklerinde çeşitli teşvikler getiriliyor.

Kişilerin bireysel emeklilikle ilgili birikimlerinin asgari ücret kadar olan tutarı, hacz, rehn ve iflas kapsamı dışında tutuluyor.

EMEKLİLİK GÖZETİM MERKEZİ

Tasarı, bireysel emeklilik sisteminin düzenli işletilmesini sağlamak için bir ''Emeklilik Gözetim Merkezi'' kurulmasını da düzenliyor. Hazine Müsteşarlığı, özel hukuk hükümlerine göre kurulu bir tüzel kişiliği, ''emeklilik gözlem merkezi'' olarak görevlendirebilecek. Hayat branşı ve diğer alanlarda faaliyet gösteren sigorta şirketleri de bu merkezlere üye olabilecek.

NEMALAR

Tasarıya göre, Ziraat Bankası'nın bilgisayarlarındaki arıza sonucu Çalışanların Tasarrufa Teşvik Fonu hesabından fazladan ödenen ortalama

96 YTL, 12 taksitte tahsil edilecek.

Sistemden çıktıkları için devlet ve katkı payını alamayan 183 bin kişiye de davalarını geri çekme şartıyla bu payların ödenmesi hükmü eklendi.

Büyükşehir belediyelerinin Hazine'ye olan borçlarının yeniden yapılandırılması için tanınan süre, 30 Temmuz 2006'ya kadar uzatıldı.

3. KUŞAK GSM

Sesli, görüntülü ve kablosuz internet hizmeti sağlayacak olan ve kamuoyunda ''3. kuşak GSM'' olarak adlandırılan GSM operatörlerinden

de yüzde 15 Hazine payı alınacak.

Ziraat ve Halk Bankalarının yönetim kurulları, personel alımında yetkili olacak. Bankaların personel alımında kamu kurum ve kuruluşlarının personel alımına ilişkin mevzuat uygulanmayacak.

Türkiye Halk Bankasının, sembolik olarak 2 bin 600 kişide bulunan 200 bin 455 hissesinin her birinin değeri 1 YTL'ye yükseltildi.

Böylece 47 YTL olan hisselerin toplamı 473 bin YTL'ye çıktı.

DSİ'nin daha önce çıkarılan kanunlarla kaldırılan Hidro Elektrik Santralı (HES) yapma yetkisi de düzenlendi. Buna göre, DSİ, yeniden HES yapabilecek. Çok amaçlı barajlar (sulama ve elektrik üretimi) ile Elektrik Piyasası Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden önce ikili işbirliği anlaşmaları kapsamında yer alan projeler, lisans alınmasına gerek olmaksızın DSİ tarafından yapılabilecek veya yaptırılabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber