PKK öğretmen babayı kaçırdı, devlet naaşı yok diye oğluna iş vermedi...

Haber Giriş : 17 Haziran 2006 13:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bingöl'ün Yeniköy Ortaokulu öğretmeni Bekteş Avcı 24 Ekim 1993'te PKK tarafından kaçırıldı. Mahkeme 2003'te gaiplik (Bir kimsenin ölüm tehlikesi içinde kaybolması veya kendisinden uzun süre haber alınmaması sonucu yargıç kararı ile kişiliğine son verilmesi) kararı alınca oğlu Tuna Avcı İçişleri Bakanlığı'na başvurarak Terörle Mücadele Yasası (TMY) hükümleri uyarınca işe yerleştirilmeyi talep etti. Bakanlığın bu işlemi reddetmesini doğru bulan İçişleri Bakanı Aksu, "Bekteş Avcı'nın hukuken ölü kabul edilmesi, şehit olduğunu göstermemektedir" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Onur Öymen konuyu TBMM gündemine taşıyarak, Tuna Avcı'nın niçin işe yerleştirilmediğini İçişleri Bakanı Aksu'ya sormuştu.

Soru önergesine yanıtında, Bekteş Avcı'nın PKK tarafından kaçırıldığını kabul eden Bakan Aksu, babasının gaipliği nedeniyle Tuna Avcı'nın TMY kapsamında iş başvurusunda bulunduğunu, ancak Personel Genel Müdürlüğü'nün talebi reddettiğini bildirdi.

Aksu, ret kararının doğruluğunu ise şöyle savundu:

"Gaiplik kararı gereğince, Bekteş Avcı'nın hukuken ölü olarak kabul edilmesi, şehit olduğunu göstermemektedir. Buna benzer olaylarda, terör örgütlerince şehit edilen kişilerin naaşlarının, insanlar arasında korku yaratmak için saklanmadığı gözlenmiştir. Bekteş Avcı'nın terörle mücadelede görevli bir kişi olmaması ve naaşının bulunamaması göz önüne alındığında, terör eylemleri nedeniyle şehit edilen bir kamu görevlisi olarak kabul edilmeyerek, durumu kanun kapsamına girmediğinden oğlunun iş talebi reddedilmiştir." Aksu, bugüne kadar İçişleri aleyhine açılmış benzeri iki dava bulunduğunu ve ikisinin de bakanlık lehine sonuçlandığını da açıkladı.

Terörle Mücedele Yasası'nın Ek 1'nci Maddesi uyarınca; terör eylemleri nedeniyle şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların varsa eşlerine, yoksa çocuklarından birisine, çocukları da yoksa kardeşlerinden birisine veya malul olup da çalışabilir durumda olanlara İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda iş olanağı sağlanıyor.

Bu durumda oğul Tuna Avcı'nın babasının naaşını bulup, Adli Tıp aracılığıyla kimliğini ve ölüm nedenini saptayarak İçişleri Bakanlığı'na bildirmesinden sonra işe yerleştirilmesi söz konusu olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber