İthal ayakkabıya ek vergi geldi

10 Ağustos'ta yürürlüğe girecek ek vergi ile ithal ayakkabıların cinsine göre minimum 3-5 dolar ek vergi geliyor. Karardan memnun olan yerli ayakkabı üreticisi ayakkabı fiyatlarının artmayacağını söylüyor.

Haber Giriş : 04 Ağustos 2014 14:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
İthal ayakkabıya ek vergi geldi

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, ithal ayakkabıya getirilen yüzde 30-50 aralığındaki ek vergi ile yerli sanayicinin rahat bir nefes aldığını belirtti.

Al Jazeera

'ye konuşan Çetin, 2 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren yasaya göre deri ayakkabıda 5 dolardan az olmamak üzere, yüzde 50; suni ayakkabıda ise 3 dolardan az olmamak üzere, yüzde 30 ek vergi getirildiğini açıkladı.

"Şimdi yeni yatırımların ve 90 bin kişilik ilave istihdamın kapısı sonuna kadar açıldı" diyen Çetin, Türk halkının artık daha ucuz ve sağlıklı ayakkabı giyeceğini söyledi.

Avrupa Birliği ve Serbest Gümrük anlaşmaları olan ülkelerden ithal edilen ürünlerin bu vergiden muaf olduğunu ancak Uzakdoğu'dan gelen ürünlerin bu vergiye tabi olduğunu vurgulayan Çetin, Türkiye'ye ithal ayakkabıların yüzde 85'inin Uzakdoğu'dan geldiğini anlattı.

Bu ek vergilerin ayakkabıya zam olarak yansımayacağını ısrarla vurgulayan Başkan Çetin, "Zaten 100'de 100 kar marjıyla çalışan ithal ayakkabıcılar, karlarından fedakarlık ederek fiyatları aynı seviyede tutacaklardır. Bu durumdan da halkımız kazançlı çıkacaktır" dedi.

Avrupa'nın en büyüğü Türkiye

Dünya'da 117 milyar dolar değerinde 21 milyar çift ayakkabı üretildiğini, bunun da yüzde 90'ının Asya kıtasında imal edildiğini bildiren Çetin, şunları ifade etti:

"Türkiye olarak 500 milyon çift üretim kapasitesiyle dünyanın 8'inci, Avrupa'nın ise 1'inci ayakkabı üretim merkeziyiz. Buna karşın yılda sadece 320 milyon çift üretim gerçekleştirebiliyoruz. Bugüne kadar ucuz ayakkabı ithalatının ağır baskısı altındaydık. Sektörümüzün haklı taleplerine ses veren ekonomi yönetimimiz 10 Ağustos'tan geçerli olmak üzere ithal deri ayakkabıya yüzde 50, suni deri ayakkabıya ise yüzde 30 ek vergi koydu. Ayrıca ithal edilen deri ayakkabıda çift başına ek vergi 5 doların suni deri ayakkabı de ise 3 doların altında olamayacak."

90 bin kişilik yeni istihdam

Türkiye'nin ithal ayakkabı cennetine dönüştüğünü vurgulayan Çetin sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim açımızdan yeni bir dönem başlıyor. Yakın dönemde Türkiye'nin cari açığına 500 milyon dolar katkı sağlayacağız. 5 yıllık dönemde ise bu rakam 1 milyar dolara çıkacak. Ek verginin çıkması halinde 90 bin kişilik yeni istihdam oluşturma, 1,5 milyar dolar olan 2023 ihracat hedefimizi 2,5 milyar dolara çıkarma ve 6. Bölge içinde yer alan Şanlıurfa'ya yeni yatırım yapma sözü vermiştik. Şimdi bu sözleri hayata geçirmemiz için tüm kapılar sonuna kadar açılmış oldu. Süre sınırlaması konulmayan ek vergilerle Türk ayakkabı sanayicisinin yüzü güldü, geleceğe olan inancı arttı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber