Cumhurbaşkanı seçiminde günün özeti

Cumhurbaşkanı seçimi yaklaşırken adayların seçim çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2014 17:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cumhurbaşkanı seçiminde günün özeti

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu hafta yapılan anketlerde Recep Tayyip Erdoğan 56,7 çıkıyor. Ekmeleddin İhsanoğlu 34,9 çıkıyor. Bir düşüş var. Demirtaş 9,4 çıkıyor. Tabi bunların hiçbirisi bizi rehavete sevk etmemeli. En son ana kadar elimizden gelen bütün gayreti ortaya koymamız lazım. Benim şu anda tek sevindiğim şey şu, kamuoyu araştırmalarında katılım yüzdesi şu anda yüksek gözüküyor" dedi.

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) kendisinin televizyon ekranlarında yayınlanmaya başlayan reklamının yayının durdurulması kararına ilişkin, "Sadece oradaki ezan sesi, seccade ve namaz. Üç tane başlık. MHP bakın nereye takılıyor. Gel aynısını sen yap ya, aynısını sen yap. Böyle bir şey olabilir mi? Biz İstiklal Marşı'nda 'Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli, ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli' diyoruz. Şimdi ben bunu okumayacak mıyım? Nasıl ben bunu okumam ya. Efendim yasada böyle diyormuş. Ne demek yasada böyle diyor canım. Yasanın içinde öyle şeyler vardır ki bunlar yanlış yorumlanabilir. Sen bunu doğru yorumla kardeşim" ifadesini kullandı.

Erdoğan, "Eğer siz bu ülkede yani bir süs bitkisi gibi orada durmayacaksınız, hakikaten aynı zamanda icracı, çünkü 'Devletin başıdır' diyor, cumhurbaşkanı devletin başıdır. Devletin başı olduğuna göre, sizin bir icracı yanınızın olması lazım. Bu icracı yanınızın olması için de icranın uzağında değil, icranın içinde olmanız lazım" diye konuştu.

Erdoğan, ''Bu hafta yapılan anketlerde Recep Tayyip Erdoğan 56,7 çıkıyor. Ekmeleddin İhsanoğlu 34,9 çıkıyor. Bir düşüş var. Demirtaş 9,4 çıkıyor. Tabi bunların hiçbirisi bizi rehavete sevk etmemeli. En son ana kadar elimizden gelen bütün gayreti ortaya koymamız lazım. Benim şu anda tek sevindiğim şey şu, kamuoyu araştırmalarında katılım yüzdesi şu anda yüksek gözüküyor'' dedi.

Erdoğan, ''Yüksek Seçim Kurulu'na bir serzenişimiz de var. Özellikle bu randevu sistemi ve kimin nerede oy kullanacağı ile ilgili tespitler bazı seçmenlerimizi orada bayağı yaralamış" şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı İşler

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "Basılan yedek oy pusulalarını bahane ederek 'seçime şaibe, hile karıştırılacak' gibi iddialar ileri sürmeyi, kaybedilecek yarışa ve başarısızlığa bir kılıf arama çabası ve gayreti olarak değerlendiriyorum" dedi.

İşler, "10 Ağustos'tan sonra bu çatı aday formülünün çökmesi neticesinde bir takım siyasi bedeller olacak. Ona kılıf arama gayreti, çabası içerisindeler. Çatının çatırdadığını görüyoruz. 10 Ağustos'ta bu çatı, kuranların üzerine çökecektir" ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Siyasette her karar, bir risktir. Ekmeleddin Bey, cumhurbaşkanı seçilirse başarılıyız. 'Beklediğimiz oldu' deriz. Seçilemezse 'başarısız olduk' anlamına gelir" dedi.

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 18 milyon oy pusulasının fazla basılmasına ilişkin, "YSK bu dönem görevini layıkıyla yapmamış, bize güven vermemiştir. Aday olarak YSK'nın bana adil bir ortam sunduğunu düşünmüyorum. Seçmenlerin neredeyse yüzde 35-40'ına tekabül edecek düzeyde oy pusulası fazladan niye basılır, bu açıklanmış değil" şeklinde konuştu.

Demirtaş, "Cumhurbaşkanlığı koltuğuna kim oturursa otursun artık Türkiye'de eski siyaset yapma biçimi, tarzı mahkum edilmiştir. Devletin başında şu ana kadar bu anlayışa sahip hiç kimse olmadı. Biz bu anlayışı kırmak istiyoruz. Çankaya'da gerçek bir halk başkanı olsun istiyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanının temsil ettiği bütün vatandaşları, 76 milyon insanı din, inanç, ırk, milliyet, dil, cinsiyet temelinde herhangi bir ayrıma tabi tutmaması, herkesle ve her kesimle eşit mesafede olması gerektiğini kaydetti.

Adalet Bakanı Bozdağ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cumhurbaşkanı seçiminde şaibe olacağı iddialarına ilişkin, "İşte AGİT raporunu bahane ediyorlar. Başka şeyleri bahane ediyorlar ve seçime şaibe düşürmek için şimdiden çatı aday konuşmaya başladı. Onları destekleyenler konuşmaya başladı. Ben açıkça ifade etmek isterim ki Türkiye'de seçimler güvenlik içinde yapılıyor " dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gerekli heyecanı sağlayamadığın öne süren CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Ekmeleddin İhsanoğlu'na karşı sokakta ilgi var. Çok yüksek sesle söylemeseler bile 'gönlümüz sizinle beraber' diyen birçok insan var" diye konuştu.

Tanrıkulu, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin, "Her tarafta kullanılan kamu gücü ve büyük parasal imkanlar var, diğer taraftan da çok kısıtlı imkanlarla yürütülen kampanyalar var. Bütün bunlara rağmen toplumun sağduyusu ve vicdanı var. Bu vicdan herhalde pazar günü sandığa yansıyacaktır" dedi.

Gebze'de grevdeki fabrika işçilerini ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, şunları kaydetti:

"Bunu, yerinde, zamanında ve örgütlü olarak kullanırsanız ancak o zaman faydası olabilir. İşte 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı seçimi var. Onun için karar vereceksiniz. O karar işçiden, emekçiden yana tavır gösteren birisi mi olacak, Cumhuriyetin temel değerlerine sahip çıkacak birisi mi olacak, Türk demekten, Türk milleti demekten utanmayan birisi mi olacak? Yoksa farklı mı olacak? Sendikaların güçlenmesi, demokratik parlamenter sisteminin gelişmesi için mi olacak? Yoksa tek adam iktidarından başkanlık sistemine gidecek bir yol mu olacak? Bunu 10 Ağustos'ta sandığa giderek ve içinde bulunduğunuz koşulları da düşünerek demokrasiye inanıyorsanız ona göre karar vereceksiniz."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, "Cumhurbaşkanlarının birinci sorumluluğu birliği ve dirliği sağlamaktır" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, "Dün itibariyle yapılan 12 anketin ortalamasını söyleyeyim. 12 anketin hepsinde birisi hariç Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oy oranı yüzde 54 ve üstündedir" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kapusuz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, bazı ziyaretlerde bulunduğu Düzce'de, halkın AK Parti'yi sahiplenmesinden mutlu olduğunu belirterek, "AK Parti'ye olan destek zaten herkes tarafından bilinen, bizim tarafımızdan bilinen bir gerçek. Bu sefer Tayyip Bey'e daha yüksek oranda sahiplenme hevesini, arzusunu ve kararlılığını gördüm. Onun için çok mutlu ve memnun oldum" diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Aktay

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin, "Hak ile batıl, zalim ile mazlum, devlet ile millet tartışmasında tarafsız olamayız. Biz milletin yanındayız" dedi.

Aktay, Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a karşı ortak aday çıkaran partilerin, Türkiye'yi tekrar vesayetçi sisteme geri götürmek istediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a destek isteyen Aktay, cumhurbaşkanlığı makamının artık halkı temsil edeceğini, halka hizmet edeceği bir makam haline geleceğini vurguladı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun seçim çalışmalarına destek için Erzincan'a geldi. Öztürk, MHP İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında,cumhurbaşkanı seçimi için ülke çapında çalışmalarının yoğun şekilde sürdüğünü söyledi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin "AKP'nin cumhurbaşkanı adayı meydanlarda ne söylediğini bilemez hale gelmiştir. Her fırsatta gerçek dışı beyanlarla, MHP ve onun seçmenine kumpas kurmaya çalışmaktadır. Milliyetçi hareketi, sol örgütlerin bazen de paralelcilerin arkasından gitmekle itham etmesi Erdoğan'ın panik ve öfke halinin akıl sağlığına verdiği zararın önemli bir göstergesidir" ifadelerini kullandı.

YSK Başkanı Güven

YSK Başkanı Sadi Güven, YSK tarafından toplam 75 milyon 708 bin 180 oy pusulası bastırıldığını ve bunların dağılımının belli olduğunu belirterek, "Ortada gezen, denetlenemeyen oy pusulası yoktur" dedi.

Ortada gezen, denetlenemeyen oy pusulası olmadığını belirten Güven, "Birleşik oy pusulası basım kararında, oyların kullanılıp artan birleşik oy pusulalarının tutanakla tespiti aşamalarının tamamında, oy dağılımının ülke genelinde yaklaşık yüzde 95'ini temsil eden iktidar, anamuhalefet ve muhalefet partilerinin temsilcileri bulunmaktadır" görüşüne yer verdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 10 Ağustos'ta Türkiye'de halk tarafından ilk defa cumhurbaşkanının seçileceği bir seçimin yaşanacağını anımsatarak, AK Parti milletvekilleri olarak liderleri Recep Tayyip Erdoğan'ı cumhurbaşkanı adayı gösterdiklerini söyledi.

Eker, cumhurbaşkanı seçimlerinde Türkiye'nin kendi sorunlarını çözebilecek konuma gelmesinin son derece önemli olduğunu ve bu makama hiç kimsenin Recep Tayyip Erdoğan kadar hazır olmadığını belirterek, Erdoğan'ın çatıların ya da monşerlerin adayı olmadığını dile getirdi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Kamalak

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Türkiye ve İslam coğrafyasının tarihi bir süreçten geçtiğini belirterek, cumhurbaşkanı seçiminin Türkiye'ye, İslam alemine ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini diledi. Kamalak, "Hiç şüpheniz olmasın ki yeni seçilecek cumhurbaşkanı, en önemli sınavını dış politikada verecek. Suriye konusunda, Filistin konusunda, ırak konusunda, bölünen, parçalanan, talan edilen mazlum coğrafyalar karşısında verecek" dedi.

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, Türkiye'nin yeniden demokrasi, hukuk temelinde, demokratik kanalları işleterek, hukukun işlemesinin önündeki engelleri kaldırarak pek çok kritik meselesini çözebileceğine inandıklarını bildirdi.

Bu nedenle cumhurbaşkanı seçiminin kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Uysal, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin birliğinden, hukuk devletinden, parlamenter demokrasiden yana bir tavırla beraber, Türkiye'yi kutuplaşma iklimi içerisinde operasyonların ülkesi haline getirenlere karşı ortak paydada buluşmak adına Demokrat Parti olarak, her vesilede Demokrat Partili kimliğini ifade eden, akademik geçmişi, hizmetleri, diplomatik tecrübesiyle Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun şahsında bunu bir fırsat olarak değerlendiriyoruz."

Gültekin Uysal, "Tayyip Erdoğan kaybettiğinde sadece kendisi kaybedecektir ama bütün vatandaşlarımız bilmelidir ki; eğer Ekmeleddin İhsanoğlu kaybederse onun şahsında AKP'ye oy veren vatandaşlarımız da dahil olmak üzere bütün insanlarımız, bütün vatandaşlarımız kaybedecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Adaylara destek

Yurt dışında 31 Temmuz'da başlayan oy verme işleminin sona ermesinin ardından kullanılan oylar, özel uçakla Ankara'ya getirildi. Esenboğa Havalimanı'nda yetkililer tarafından teslim alınan oylar, daha sonra polis eskortu eşliğinde tırlarla ATO Congresium'a götürülerek özel depolara yerleştirildi.

Bahşılı Belediye Başkanı İbrahim Uyar ve AK Parti ilçe Başkanı Sadullah Duyar, Küreboğazı ve Çamlıca köylerini ziyaret ederek,cumhurbaşkanı seçimi için destek istedi.

AK Parti Alaplı İlçe Başkanlığı Kadın Kolları üyeleri, fındık tarlalarında çalışan kadın işçileri ziyaret ederek cumhurbaşkanı seçimi için destek istedi.

AK Parti Pazaryeri İlçe Teşkilatı ve bazı vatandaşlar, Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim çalışmalarına destek amacıyla bağışta bulundu.

AK Parti Hendek İlçe Teşkilatı üyeleri, cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kampanya bağış hesabına para havale etti.

Cumhurbaşkanı adayı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın babaocağı Rize'nin Güneysu ilçesinde, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçim çalışmaları için açılan banka hesabına bağışta bulunuldu.

Gümüşhane Belediye Başkan Ercan Çimen ve bazı AK Partili'ler, seçim çalışmaları sebebiyle cumhurbaşkanı adayı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bağışta bulundu.

Safranbolu'da cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim çalışmalarına destek amacıyla bağışta bulunuldu.

Şanlıurfa'da, cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim çalışmalarına destek amacıyla bağışta bulunuldu.

AK Parti Kumluca İlçe Teşkilatı tarafından cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a destek amacıyla açılan banka hesap numarasına para yatırıldı.

AK Parti Çine ilçe teşkilatı seçim çalışmalarında kullanılmak üzere Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bağış yaptı.

Kahramanmaraş'ta 101 yaşındaki Zeynep Bekereci ile 74 yaşındaki Sultan Akdeniz, Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için bağışta bulundu.

Patnos ilçesinde emekli Kıymet Aras, maaşını cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim kampanyasına destek amacıyla bağışladı.

Büyük Birlik Partisinin (BBP) Antalya'daki eski İl Başkanı Bekir Bağcı ve yönetim kurulu üyeleri, cumhurbaşkanı seçimlerinde genel merkezin aksine çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu'nu desteklememe kararı aldı.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Amasya ve Adana milletvekilleri, cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu için Osmaniyeliler'den destek istedi.

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Başkanı Hamza Akbulut, kendilerine bağlı 220 vakıfla aldıkları karar sonucu, cumhurbaşkanı seçiminde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceklerini bildirdi.

AA seçim sonuçlarını anında iletecek

Avea, Turkcell ve Vodafone, cumhurbaşkanı seçim sonuçlarını anında abonelerine iletmek için Anadolu Ajansı ile protokol imzaladı.

AK Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, "10 Ağustos, Türkiye'nin değişimi ve gelişimi için tarihi bir gün olacaktır" dedi.

Konya Sivil İrade Platformu üyesi 6 dernek, cumhurbaşkanı seçiminde Başbakan Erdoğan'ı desteklediklerini açıkladı.

AK Parti İl Teşkilatı, Pamukova ilçesinde kanaat önderleri, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.

Bozkır'da AK Parti İlçe Teşkilatı tarafından Cumhurbaşkanı seçimi için, sandık görevlilerine yönelik eğitim verildi.

MHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Ruhi Ersoy, cumhurbaşkanı seçiminde vatandaşlardan sandığa sahip çıkmalarını istedi.

Yurt dışında yaşayan ve memleketleri Mardin'e gelen vatandaşlar, cumhurbaşkanı seçimlerinde havalimanındaki gümrük kapısında oy kullanmak üzere konvoy halinde Elazığ'a uğurlandı.

Malatya'da, cumhurbaşkanı seçiminde 527 bin 654 seçmen, bin 820 sandıkta oy kullanacak. Ayvalık ilçesinde, cumhurbaşkanı seçimi için gümrük kapısında kurulan sandıkta oy kullanan kişi sayısı bin 750'ye ulaştı. Lüleburgaz Seçim Kurulu Müdürü Yılmaz Taşkın, cumhurbaşkanı seçiminde 106 bin 121 seçmenin oy kullanacağını bildirdi. Taşova'da, 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimi öncesi, oy torbaları sandık başkanlarına teslim edildi.

Cumhurbaşkanı seçimlerinin yapılacağı hafta sonlarında turizm tesislerine gelen talepte büyük düşüş olduğu, bazı tatilcilerin rezervasyonlarını iptal ettikleri bildirildi.

AKPM'den gözlemci heyeti gönderilecek

AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, "Yeni Türkiye hayalimiz var, eski Türkiye'yi 10 Ağustos'tan sonra vesayetçi anlayışı tamamen makamlarıyla birlikte ortadan kaldıracağız" dedi.

Malatya Valisi Vasip Şahin, cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Malatya mitingiyle ilgili hazırlıkların tamamlandığını söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Eskişehir Şube Başkanı Abdul Vahap Satıcıoğlu, ülkemizin siyasi hayatında çok başarılı hizmetlerde bulunmuş, Türkiye'nin makus tarihini değiştirmeye öncülük etmiş, ilklere imza atmış bir lider olan Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığını tereddütsüz destekleyeceğiz" dedi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Konseyi (AKPM), 10 Ağustos'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanı seçimini izlemek için Andorralı parlamenter Meritxell Mateu Pi başkanlığında 28 kişilik bir gözlemci heyeti göndereceğini açıkladı.

Türk Dünyası Türkmen Beyi Haluk Uluer, "En büyük milliyetçilik, yüzde 100 milli olan ve bu topraklarda doğmuş, büyümüş, hizmet etmiş, içimizden biri olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı cumhurbaşkanı seçmektir" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Antalya'ya büyük ilgi ve hassasiyet gösterdiğini ifade eden Türel, "Sayın Başbakanımızın 'Antalya' dediğimizde adeta gönül telleri titriyor. Antalya için ne talep ettiysek kapısından çevirmedi. Antalya'ya karşı görevini en şekilde ifa eden Başbakanımıza karşı, pazar günü görev bize düşüyor. Seçimlerden çıkacak hayırlı bir sonuçla yine kazanan Antalya olacak" dedi.

MHP Giresun İl Başkanı Orhan Erzurum, 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde Giresun halkından Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nu desteklemelerini istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber