Bin 300 kişi elektronik takipte

-Denetimli serbestlik kapsamında suçluları izlemek amacıyla kullanılan elektronik kelepçe uygulamasında, bin 300 kişinin denetim ve takibi elektronik izleme sistemi ile yapılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ağustos 2014 11:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bin 300 kişi elektronik takipte

DURMUŞ KOÇAK - Denetimli serbestlik kapsamında suçluları izlemek amacıyla kullanılan elektronik kelepçe uygulamasında, bin 300 kişinin denetim ve takibi elektronik izleme sistemi ile yapılıyor. Eylül ayı içerisinde 100 kişiye daha elektronik kelepçe takılması planlanıyor.

Adalet Bakanlığı yetkililerinin, AA muhabirine verdiği bilgiye göre, Elektronik İzleme Merkezi'nde hükümlülerin elektronik kelepçeyle izlenmesine 25 Şubat 2012'de başlandı. Pilot uygulamanın sona ermesinin ardından 2 bin 935 kişi elektronik yöntemle izlenerek hakkındaki infaz sağlandı.

-Bin 300 kişi adım adım izleniyor

Geçtiğimiz yıl, bin 780 kişi hakkındaki infaz, elektronik kelepçe yöntemiyle uygulandı. Bu yıl içerisin de de bin 155 kişiye elektronik kelepçe takıldı. Şu anda bin 300 yükümlünün toplum içinde izlenmesi ve denetimi elektronik cihazların kullanılmasıyla yapılıyor. Adım adım takibi yapılanların 60'ı kadın, bin 240'ı erkek. Eylül ayı içerisinde 100 kişiye daha elektronik kelepçe takılması planlanıyor.

-7/24 takip

Sistemin kalbi sayılan Elektronik İzleme Merkezi, Ankara'da bulunuyor. Merkezde bulunan 35 görevli, 7 gün 24 saat, sisteme kayıtlı olanları saniye saniye takip ediyor. Anlık denetim ve takibi yapılanlar herhangi bir yükümlülük ihlali durumunda risk analizine göre değerlendiriliyor, ilgili Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne ve kolluk birimine bilgi veriliyor. Olası bir olumsuzluğun önününe geçmek için anında önlem alınıyor.

Elektronik izleme ünitelerinin sökme, takma işlemleri taşrada Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinde eğitim almış personel tarafından yapılıyor.

-Kimler izleniyor?

Konutun terk edilmesinin yasaklanmasına ilişkin kararlarda, belirlenen yer veya bölgelere gitmeme şeklinde verilen kararlarda, belirli bir yerleşim bölgesinin terk edilmesinin yasaklanmasına ilişkin kararlarda ve alkol kullanımının yasaklanmasına ilişkin kararların uygulanmasında elektronik kelepçe uygulamasından yararlanılıyor.

Elektronik izleme sistemi ile kişilerin denetim ve takibinde RF (Radyo Frekansı), GPS (Uydu Takip Sistemi) sistemleri kullanılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber