Gelir idaresi'nden ÖTV açıklaması...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2006 15:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi, araç satışlarında, vekalet vererek satıcı firmaya yaptırılan trafik kayıt ve tescil işlemleriyle plaka bedelinin müşteriye yansıtılması sırasında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulanmayacağını açıkladı.

Gelir İdaresi'nden yapılan yazılı açıklamayla taşıt satışlarında ÖTV matrahına açıklık getirildi. Açıklamaya göre, Gelir İdaresi, taşıt satışlarında ÖTV matrahıyla ilgili sirküler yayımladı. Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu imzasıyla yayımlanan sirkülerde; teslim edilen araçla ilgili olarak müşterinin vekalet vermek suretiyle satıcı firmaya yaptırdığı trafik kayıt ve tescil işlemleriyle plaka çıkarılmasına ilişkin hizmet bedelinin müşteriye yansıtılmasında ÖTV uygulanmaması gerektiği belirtildi. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın konuya ilişkin yayımladığı sirküde şu ifadelere yer verildi:

"Bakanlığımıza intikal eden olaylardan, bazı mükelleflerin ÖTV'ye tabi taşıt aracı satışlarında düzenlediği faturalarda, kayıt, tescil ve benzeri işlemlere yönelik olarak araç bedeli dışında 'hizmet bedeli' adı altında gerçeğe aykırı olarak yüksek bedeller gösterdiği veya bunun için yüksek bedelli ayrı hizmet faturası düzenlediği ve bu şekilde taşıt araçlarının satış bedellerinin gerçek bedellerinin altında belirlenerek ÖTV kaybına sebebiyet verildiği anlaşılmıştır. 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun 11/2. maddesinde, kanuna ekli II sayılı listedeki mallar için verginin matrahının; bunların teslimi, ilk iktisabı ve ithalinde hesaplanacak ÖTV hariç olmak üzere katma değer vergisi matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül edeceği hükme bağlanmıştır. 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 20. maddesinde KDV matrahının, teslim ve hizmet işlemlerinin karşılığını teşkil eden bedel olduğu, bedel deyiminin; malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan ya da bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer şekillerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade ettiği belirtilmiştir. Aynı Kanunun 24. maddesinde ise teslim alanın gösterdiği yere kadar satıcı tarafından yapılan taşıma, yükleme ve boşaltma giderleri, ambalaj giderleri, sigorta, komisyon ve benzeri gider karşılıkları ile vergi, resim, harç, pay, fon karşılığı gibi unsurlar, vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerlerin matraha dahil olduğu hükme bağlanmıştır. Bu hükümlere göre, teslim edilen araç karşılığında her ne nam adı altında olursa olsun müşteriden alınan bedellerin, teslim edilen araç için hesaplanacak ÖTV matrahına dahil edilmesi gerekmektedir."

Açıklamada ayrıca, müşterinin vekalet vermek suretiyle satıcı firmaya yaptırdığı trafik kayıt ve tescil işlemleriyle plaka çıkartılmasına ilişkin hizmetlerin ÖTV'nin konusuna girmediği vurgulanarak, "Teslim edilen araçla ilgili olarak müşterinin vekalet vermek suretiyle satıcı firmaya yaptırdığı trafik kayıt ve tescil işlemleri ile plaka çıkarılmasına ilişkin hizmet bedelinin müşteriye yansıtılmasında ÖTV uygulanmaması gerekir. Çünkü bu hizmet, aracın bedelinden bağımsız olarak alıcının isteğine bağlı verilen bir takip ve kayıt hizmetidir" denildi.

Açıklamada, mükelleflerin, söz konusu hizmet bedeli için rayicine göre yüksek bedel göstermek suretiyle araç bedelini, dolayısıyla ÖTV matrahını azaltması halinde, bu işlemlerin muvazaa olarak değerlendirileceği ve Vergi Usul Kanunu'nun 3. maddesi uyarınca işlem yapılacağı da anımsatıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber