DDK'nın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü raporu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2006 16:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Denetleme Kurulunun (DDK), Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünün eylem ve işlemlerini araştırıp denetlediği raporunda, "yoksulları hedef almayan bazı projelere destek sağlanarak, bazı kuruluşların elemanlarının ücretlerinin ödendiği, sosyal yardım amacı taşımayan ve tamamen belediye hizmeti niteliğinde olan kimi projelerin desteklendiği, sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen inceleme gezileri için kaynak ayrıldığı, yoksulluk durumları araştırılmadan çeşitli etkinliklere kaynak aktarıldığı" belirtildi.

Genel Müdürlüğün 1 Aralık 2004 ile 15 Temmuz 2005 tarihleri arasındaki eylem ve işlemleri kapsayan raporda, yardım hizmetlerinin, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu (Fon), Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından (Vakıflar) oluşan bir yapılanma içerisinde yürütüldüğü kaydedilerek, hizmetleri bütüncül bir bakış çerçevesinde değerlendirebilmek için, Genel Müdürlüğün eylem ve işlemlerinin yanında, Fonun ve Vakıfların kimi eylem ve işlemlerinin de incelenmesinin gerektiği vurgulandı.

Raporda, 5263 Sayılı Yasa ile Genel Müdürlüğe 113 kadro verildiği, Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının, bu kadrolardan 50'sini serbest bırakarak, Başbakanlık oluru ile Genel Müdürlüğe verdiği, Genel Müdürlüğün serbest bırakılan 50 kadrodan sadece 4'üne atama yaptığı kaydedildi.

Merkez ilçesi bulunmayan illerdeki vakıfların işlevsiz kaldığı belirtilen raporda, Büyükşehir statüsündeki bazı illerin merkez ilçesi bulunmadığı anımsatıldı.

Raporda, "Bu illerin vakıflarının işlevsiz kalmaları yanında, aylık payların dağıtımı açısından da diğer illerin vakıfları aleyhine bir eşitsizlik doğmaktadır. Bu nedenle, söz konusu illerdeki vakıfların durumlarının yeniden değerlendirilmesine gereksinim vardır" denildi.

Raporda, vakıflara her ay için ayrılan payların gönderilmesi aşamasında, o ay için alacağı payın üç katından fazla parası mevcut olan vakıflara hiç para gönderilmediği, pay tutarı 10 milyar liranın altında kalan vakıflara ise 10'ar milyar lira havale gönderildiği belirtildi.

Raporda, Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi ile tarım ve hayvancılık sektörüne bir miktar kaynak aktarılmak istendiği ifade edilerek, bu projeden kooperatif bulunmadığı için bazı illerin hiç yararlanmadıklarının saptandığı kaydedildi.

Vakıfların yaptırdığı 355 öğrenci yurdundan 292'sinin diğer kurumlara devredildiği belirtilen raporda, devredilen kurumlarla yapılan sözleşmelerin bazılarında kira bedelinin belirlenmediği, intifa hakkının tapu kütüğüne işlenmediği, taşınmazların yangına veya diğer doğal afetlere karşı sigortalanmadığının saptandığı dile getirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber